Κριτική: “Το Αγκάθινο Στέμμα” του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

by Αργυρώ Χαρίτου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ: ΈΞΙ

ISBN: 978-618-5240-04-2

ΣΕΛΙΔΕΣ: 495

Οπισθόφυλλο:

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του.  Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη…

Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες.

Κριτική:

Στο πρώτο του βιβλίο, ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος μας ταξιδεύει: στην Ελλάδα, στον μυστικισμό, σε αρχαία σύμβολα και μύθους που δημιουργήθηκαν από κομμάτια της ιστορίας μας.
Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας συγγραφέας ο οποίος έχει πέσει σε δημιουργικό τέλμα. Μια επανασύνδεση με έναν παλιό του φίλο από τον στρατό θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια που θα τον προκαλέσουν και πάλι να γράψει, αλλά και να ανακαλύψει τα όρια του εαυτού του, της φιλίας, αλλά και την ιστορία που κρύβεται σε αντικείμενα που δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν.
Η επανασύνδεση θα τους οδηγήσει σε έναν λαβύρινθο αποκαλύψεων και γρίφων που θα πρέπει να λύσουν. Μια μυστηριώδης γυναίκα θα βοηθήσει τον ήρωα μας να βρει την άκρη του νήματος για το ταξίδι στον χρόνο.
Μια μυστική οργάνωση που τους παρακολουθεί στενά, απαιτεί τα ευρήματα, σε αντάλλαγμα της ζωής τους. Πώς θα δράσουν οι δυο φίλοι απέναντι τους; Πώς θα ξεπεράσουν μια οργάνωση αιώνων που γνωρίζει τα βήματα που ακολουθούν κάθε στιγμή;
Το βιβλίο του Θεόφιλου Γιαννόπουλο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Μας παρασύρει στην Ελλάδα και τα πλούσια μυστικά που κρύβει, μυστικά που ο συγγραφέας πρόσφερε σε όλο τους το μεγαλείο.
Η γραφή του βιβλίου παρασέρνει. Σε συνδυασμό με την περίτεχνη γλώσσα, που εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του αναγνώστη, ξεχωρίζει και κάνει τον αναγνώστη να νοιάζεται για τους ήρωες και να ζει την ιστορία τους. Μαζί τους προσπαθεί και εκείνος να λύσει το μυστήριο και τις παγίδες που αντιμετωπίζουν. Ο αναγνώστης εμπλουτίζει τις γνώσεις του με τις πληροφορίες του συγγραφέα, για μια Ελλάδα που πολλοί δεν γνωρίζουν. Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έχει μελετήσει πολύ πριν γράψει το βιβλίο του.
Οι χαρακτήρες έχουν την ανάλυση που χρειάζονται, αν και προσωπικά θα ήθελα να γνώριζα λίγα περισσότερα πράγματα για την μυστική οργάνωση. Είναι ωραίο όμως που δεν ανέφερε γνωστές, φημισμένες οργανώσεις, αλλά μια πιο άγνωστη, ίσως και δικής του έμπνευσης, πράγμα που της προσθέτει περισσότερο μυστικισμό.
Θα ήθελα η μυστηριώδη γυναίκα να είχε πιο πολύ ρόλο στο βιβλίο. Όχι γιατί αφήνει κενά η απουσία της, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να εμβαθύνει σ’αυτό το γυναικείο άγγιγμα που υπάρχει από την αρχή της ιστορίας.
Το βιβλίο θυμίζει ταινίες με τον Ιντιάνα Τζόουνς, χωρίς τις εκρήξεις και τους φόνους. Είναι ένα ταξίδι όπου ανακαλύπτουμε ότι και η Ελλάδα διαθέτει μυστικούς κόσμους, κρυμμένα μυστικά και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους μύθους και θρύλους άλλων χωρών, διότι και αυτή έχει μια πλούσια κληρονομιά ιστορίας που παρουσιάζεται από τον Γιαννόπουλο σε όλο της το μεγαλείο.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά