Το Στοίχειωμα της… Βίδας

by Αντώνης Κατσαρός

Το «The Turn of the Screw» (Το Στρίψιμο της Βίδας) είναι μία νουβέλα τρόμου που εκδόθηκε το 1898 από τον Χένρι Τζέιμς. Πρωτοεμφανίστηκε σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Collier’s» στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου του έτους, ενώ λίγο αργότερα (Οκτώβριο) εκδόθηκε ολόκληρο στο βιβλίο «The Two Magics».

Η νουβέλα έχει κατηγοριοποιηθεί στη γοτθική φαντασία, καθώς πρόκειται για μια κλασική ιστορία φαντασμάτων. Ο λόγος που ασχολούμαστε σήμερα μαζί του είναι λίγο-πολύ γνωστός, αφού θα βασιστεί πάνω του η δεύτερη σεζόν της σειράς «The Haunting of Hill House» και θα έχει τον τίτλο «The Haunting of Bly Manor».

Η νουβέλα περιλαμβάνει μία ιδιαίτερη ιστορία. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με την έντονη παρουσία φαντασμάτων. Μία εξαιρετική αφήγηση, που προβάλει το σκοτάδι, την αμφιβολία, τον φόβο, το άγνωστο…

Αφηγήτρια είναι η γκουβερνάντα και πρωταγωνιστές, δυο μικρά πανέμορφα παιδιά, ορφανά από γονείς, και εγκαταλελειμμένα από τους κοντινούς συγγενείς που θα έπρεπε να τα προστατεύουν, κάποια περίοδο του 18ου αιώνα. Ζουν σε έναν πύργο στην εξοχή, και όταν φθάνει η καινούρια γκουβερνάντα για να αναλάβει την διαπαιδαγώγησή τους, έρχεται σε επαφή με τα φαντάσματα δύο παλιών υπηρετών.

Το βιβλίο προσπαθεί να διερευνήσει τι συνέβη στους δύο υπηρέτες ή αν όλα αυτά βρίσκονται στην φαντασία της γκουβερνάντας. Είναι μία ιστορία δύο διεστραμμένων παιδιών ή απλά μία νεαρής που πιστεύει πως βλέπει φαντάσματα;

Σαν ιστορία μπορεί να μην συναρπάζει, καθώς το σενάριο έχει γραφτεί και παιχτεί πολλές φορές. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με το 1898…

Αυτό που συναρπάζει τους περισσότερους φίλους του βιβλίου, είναι το γεγονός πως ο συγγραφέας με τον τρόπο που «παίζει» με τις λέξεις, κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Σε αναμονή πως κάτι θα συμβεί ανά πάσα στιγμή, φτιάχνοντας μία τρομακτική ατμόσφαιρα.

Στην οθόνη έχουν γίνει προσπάθειες μεταφοράς του, αρκετές φορές. Η πρώτη, είναι ίσως και η καλύτερη. Το 1961 στην ταινία «The Innocents» με σκηνοθέτη τον Τζακ Κλέιτον, σε μία ταινία που κάποιοι πιστεύουν πως θα έπρεπε να διδάσκεται σε σεμινάρια με τίτλο «Πως μεταφέρεται ένα βιβλίο σε ταινία». Ακόμα μία καλή μεταφορά είναι το «The Nightcomers» του 1972.

Άξια αναφοράς είναι και μία ισπανική ταινία με τον τίτλο του βιβλίου (Otra Vuelta de tuerca) που προβλήθηκε το 1985, ενώ πρέπει να αναφέρουμε και το «The Others» με την Νικόλ Κίντμαν του 2001, το οποίο δεν είναι μεταφορά, όμως έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με τη νουβέλα.

Τον ρόλο της γκουβερνάντας στην σειρά του Netflix θα έχει η Victoria Pedretti, την οποία γνωρίσαμε από την πρώτη σεζόν ως Eleanor “Nell” Crain. Μαζί της θα είναι ο Henry Thomas, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην πρώτη σεζόν (Hugh Crain), όμως όλοι μας τον γνωρίσαμε στο E.T. του Steven Spielberg (σαν Elliott). Πρέπει να σταθούμε και στην Kate Siegel, η οποία φαίνεται να είναι πραγματικά «δικιά» μας. Η Siegel έχει παίξει σε αρκετές ταινίες τρόμου, κάποιες από αυτές του συζύγου της, του Mike Flanagan (Oculus, Hush), ο οποίος είναι φυσικά ο σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς. Μαζί το ζευγάρι έχει γράψει το «Ouija: Origin of Evil» και το «Gerald’s Game».

Στην πρώτη σεζόν, η Siegel είχε τον ρόλο της Theodora Crain, ενώ η φωνή της έχει «παίξει» και στα podcast «Calling Darkness» και «The NoSleep». Στην καριέρα της έχει προσπαθήσει να μπει και σε mainstream μονοπάτια, όπως στη ταινία «Wedding Day» του 2012, ή σε ένα επεισόδιο του «Hawaii 5-0» (το ριμέικ, όχι το πρωτότυπο), χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τα θρίλερ φαίνεται πως της ταιριάζουν περισσότερο…

Η σειρά είναι προγραμματισμένη να προβληθεί μέσα στο 2020, χωρίς όμως να έχουμε ακόμα ακριβή ημερομηνία. Αναμένουμε λοιπόν!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά