Φυσικά δηλητήρια και αντίδοτα (ΙΙ)

by Σουζάνα Χατζηνικολάου

Το δηλητήριο είναι ένα θέμα που απαντάται συχνά στη λογοτεχνία. Πολλοί συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει τη δηλητηρίαση στα έργα τους, τόσο την τυχαία όσο και την εσκεμμένη. Για το λόγο αυτό, η γνώση των βασικών φυσικών δηλητηρίων και των πιθανών αντιδότων τους είναι χρήσιμη. Τα δηλητήρια βρίσκονται στην κλίμακα των ισχυρότερων όπλων, ιδίως των γυναικών που, κατά το παρελθόν, δεν διέθεταν εναλλακτικούς τρόπους δράσης. Η ιστορία τους είναι μακρά και ευρέως μελετημένη από τα αρχαία χρόνια.

Δείτε επίσης: Φυσικά Δηλητήρια και Αντίδοτα (Ι)

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούν μερικά από τα πιο γνωστά ζωικά δηλητήρια και κάποια φυσικά αντίδοτα που πιθανώς υπάρχουν και έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες.

Ζωικά δηλητήρια

Ιστορικά στοιχεία

Οι πρόγονοι μας, που τόσο τους έχουμε υμνήσει για τον πολιτισμό και τις τέχνες τους, ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόροι και στον τομέα των βιοχημικών όπλων. Παρά το γεγονός ότι ανδρεία μάχη για τους αρχαίους Έλληνες ήταν μόνο αυτή που γινόταν σώμα με σώμα, οι περιπτώσεις χρήσης βιοχημικών όπλων που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα είναι πολλές.

Τα δηλητηριασμένα βέλη ήταν μια τεχνική γνωστή και προσφιλής στην αρχαία Ελλάδα, με αναφορές σε αυτήν να βρίσκουμε τόσο σε ιστορικές πηγές από τον 5ο πΧ αιώνα, όσο και στην μυθολογία. Σύμφωνα με την δεύτερη, όταν ο ημίθεος Ηρακλής έκοψε, στον δεύτερο άθλο του, και το τελευταίο κεφάλι της Λερναίας Ύδρας το έθαψε στη γη και στη συνέχεια βούτηξε τα βέλη του στην θανατηφόρα χολή του τέρατος κάνοντας τα τόξα του θανάσιμα για όποιον πετύχαιναν.

Την ίδια τεχνική λέγεται πως ακολούθησε και η θεά του κυνηγιού Άρτεμις προσφέροντας μας και την πρώτη αναφορά σε βιολογικά όπλα στην δυτική λογοτεχνία. Το πιο διάσημο όμως δηλητηριασμένο βέλος της αρχαιότητας ήταν αναμφίβολα αυτό του Πάρη που, κατευθυνόμενο από τον θεό Απόλλωνα, πήρε τη ζωή του Αχιλλέα χτυπώντας τον στην φτέρνα.

Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, σύμφωνα με τον Όμηρο, τη μυθική φαρέτρα του Ηρακλή είχε ο Φιλοκτήτης, ενώ υπάρχουν μελετητές που πιστεύουν ότι και άλλοι έφεραν δηλητηριώδη βέλη, όπως ο Οδυσσέας, τα οποία έφτιαχναν βουτώντας τις λόγχες τους σε δηλητήριο συνήθως φιδιού ή σκορπιού. Αναφέρεται δε, πως όταν τύχαινε να χτυπηθεί Έλληνας από δηλητηριασμένο βέλος του εχθρού, έβαζαν βδέλλες στην πληγή για να ρουφήξουν το μολυσμένο αίμα.

Το 190 π.Χ. αναφέρεται η ρίψη δηλητηριωδών φιδιών ή σκορπιών στα αντίπαλα πλοία, από τον Καρχηδόνιο στρατηγό Αννίβα, στη ναυμαχία στον Ευρυμέδοντα κατά της Περγάμου. Τα φίδια κλείνονταν σε μεγάλα καλάθια και στην συνέχεια εκτοξεύονταν με καταπέλτη.

Οι Μάγια γνώριζαν και δεν δίσταζαν να θέσουν στην υπηρεσία τους πολλά και επικίνδυνα ζωικά δηλητήρια αλλά οι πολέμαρχοι στις Ινδίες είχαν τελειοποιήσει τα όπλα από δηλητήρια ζώων. Αξίζει να αναφέρουμε πως η εξειδίκευση τους ήταν τέτοια, που ήξεραν ακριβώς ποιο φίδι ή αρθρόποδο να χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν αργό και βασανιστικό, ή γρήγορο και αιφνίδιο θάνατο.

ΦΙΔΙΑ

Τα φίδια ήταν σεβαστά, λατρεύονταν και φοβούνταν από τους πρώτους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατέγραψαν συνταγογραφημένες θεραπείες για τα τσιμπήματα των φιδιών. Στον Ιουδαϊσμό, το Nehushtan ήταν ένας στύλος με ένα χάλκινο φίδι στερεωμένο πάνω του. Το θεωρούσαν όργανο σταλμένο από το Θεό που μπορούσε να γιατρέψει τους Εβραίους που δαγκώνονταν από δηλητηριώδη φίδια κατά την περιπλάνησή τους στην έρημο μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η ίαση ερχόταν με απλή ατένιση του αντικειμένου καθώς το κρατούσε ο Μωυσής.

Τα τσιμπήματα φιδιών ήταν μέθοδος εκτέλεσης σε ορισμένους πολιτισμούς. Στην Μεσαιωνική Ευρώπη, ένα είδος της εσχάτης των ποινών ήταν να πετούν ανθρώπους σε λάκκους με φίδια, αφήνοντάς τους να πεθάνουν από πολλαπλά δηλητηριώδη τσιμπήματα. Παρόμοιο είδος τιμωρίας απαντάται στην Κίνα και την Ινδία.

Το δάγκωμα φιδιού χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μέσο αυτοκτονίας, με περισσότερο γνωστή την περίπτωση της Κλεοπάτρας που αναφέρεται ότι πέθανε από τσίμπημα έχιδνας μετά την είδηση του θανάτου του Μάρκου Αντώνιου.

Το τσίμπημα φιδιού ως συγκεκαλυμμένος τρόπος εγκλήματος περιγράφεται σε ιστορίες όπως The Adventure of the Speckled Band του Sir Arthur Conan Doyle, αλλά πραγματικές περιπτώσεις δεν έχουν αναφερθεί.

ΣΚΟΡΠΙΟΙ

Μια από τις πρώτες εμφανίσεις του σκορπιού στον πολιτισμό είναι η συμπερίληψή του ως Σκορπιός στα δώδεκα σύμβολα της σειράς των αστερισμών, γνωστής ως «Ζωδιακός Κύκλος» από Βαβυλώνιους αστρονόμους κατά την Χαλδαϊκή περίοδο. Στην Νότια Αφρική και Νότια Ασία, ο σκορπιός ήταν σημαντικό πολιτισμικό ζώο και εμφανίζεται ως μοτίβο στην τέχνη, ιδίως στην Ισλαμική τέχνη της Μέσης Ανατολής. Το μοτίβο υφαίνεται συχνά σε Τούρκικα χαλιά για προστασία από το κεντρί του σκορπιού.

Ο σκορπιός θεωρείται τόσο ενσάρκωση του κακού όσο και προστατευτική δύναμη που αντιμάχεται το κακό. Σε άλλο πλαίσιο αντιπροσωπεύει την σεξουαλικότητα. Στην αρχαία Αίγυπτο η θεά Serket, μια από τις θεές – προστάτιδες του Φαραώ, απεικονίζεται συχνά ως σκορπιός.

 

Θα αναφέρουμε το γνωστό κατάλογο με τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον πλανήτη αντίστροφη σειρά επικινδυνότητας, καθώς και πιθανά φυσικά αντίδοτα – θεραπείες.

PUFFER FISH (Tetraodontidae)

Είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στη γη. Δε δαγκώνει, αλλά είναι θανατηφόρο αν φαγωθεί καθώς περιέχει την ουσία τετροδοτοξίνη. Μπορεί να κινεί τα μάτια του ανεξάρτητα και να αλλάξει το χρώμα του για αμυντικό καμουφλάζ. Το κρέας ορισμένων ειδών του θεωρείται λιχουδιά στην Ιαπωνία (fugu) και την Κορέα (bok-uh) αλλά το δέρμα και ορισμένα όργανά του είναι πολύ δηλητηριώδη για τους ανθρώπους.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δηλητηρίασης προέρχεται από το ημερολόγιο του καπετάνιου James Cook το 1774. Την ημέρα εκείνη αναφέρεται ότι το πλήρωμα έφαγε κάποιο τοπικό τροπικό ψάρι και τάισε τα αποφάγια στα γουρούνια του πλοίου. Στο πλήρωμα εμφανίστηκαν συμπτώματα μουδιάσματος και δύσπνοιας, ενώ όλα τα γουρούνια βρέθηκαν νεκρά το επόμενο πρωί.

Προκαλεί βίαιο και ταχύτατο θάνατο. Τα συμπτώματα είναι νέκρωση των χειλέων και της γλώσσας, ζάλη, έμετος, ταχυκαρδία, δύσπνοια και μυική παράλυση. Τα θύματα πεθαίνουν από ασφυξία που προκαλείται από παράλυση του διαφράγματος, μετά από 4 έως 24 ώρες. Για το λόγο αυτό επιτρέπεται να μαγειρεύεται μόνο από σεφ με ειδική άδεια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο. Ο έμετος μπορεί να βοηθήσει.

POISON DART FROG (Dendrobatidae)

 

Είναι πιθανώς το πιο δηλητηριώδες ζώο της γης. Έχει έντονα χρώματα που θεωρούνται προειδοποιητικά. Ο χρυσός βάτραχος των 5 εκατοστών έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ενήλικες ανθρώπους ή 20,000 ποντίκια. Μόνο 2 μικρογραμμάρια της τοξίνης (ποσότητα κεφαλής καρφίτσας) είναι αρκετά για να σκοτώσουν άνθρωπο ή άλλο μεγάλο θηλαστικό. Λέγεται dart frog (dart=βέλος) επειδή οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τις τοξικές εκκρίσεις του για να δηλητηριάζουν τις αιχμές των βελών τους. Το δηλητήριό του βρίσκεται στο δέρμα και οποιοσδήποτε τον αγγίξει ή τον φάει θα αρρωστήσει ή θα πεθάνει. Δεν υπάρχει αντίδοτο.

TAΪΠΑΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ (Inland Taipan – Oxyuranus microlepidotus)

Πρόκειται για το πιο δηλητηριώδες φίδι του κόσμου. Μόνο μια δαγκωματιά περιέχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 100 ενήλικες ή 250,000 ποντίκια. Το δηλητήριό αυτό είναι τουλάχιστον 200 – 400 φορές τοξικότερο από εκείνο της κοινής κόμπρας. Μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα σε 45 λεπτά.  Παρόλ΄ αυτά είναι ντροπαλό και προτιμάει να φύγει μακριά αν νιώσει απειλή.

Τα συμπτώματα αρχίζουν με έμετο και καταλήγουν σε αδυναμία της αναπνοής λόγω παράλυσης του αναπνευστικού συστήματος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αντίδοτο ειδικό δεν υπάρχει. Παρόλ΄ αυτά υπάρχουν συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν και αφορούν γενικότερα στα δαγκώματα φιδιών. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνεται απομύζηση με το στόμα. Μια θεωρία είναι η παρακάτω:

«Σε κάθε πληγή δηλητηριώδους ζώου πρέπει να γίνεται απομύζηση με το στόμα. Εκείνος που απομυζά πρέπει να έχει φάει και να κάνει πλύσεις του στόματος με κρασί, έπειτα να έχει λίγο λάδι στο στόμα του πριν προχωρήσει στην απομύζηση. Στην περιοχή πρέπει να μπουν κομπρέσες από σφουγγάρι κι έπειτα το τραύμα να σκιστεί. Βοηθούν οι αμυχές ή το κόψιμο της σάρκας και η αφαίρεσή της, καθώς θεωρείται ότι έτσι απομακρύνεται το δηλητήριο. Αν δε μπορεί να γίνει κόψιμο της σάρκας, μπορεί να τεθεί πολύ ζεστή βεντούζα. Αν το δαγκωμένο μέλος είναι κατάλληλο για αποκοπή (πχ δάχτυλο) ενδείκνυται ο ακρωτηριασμός προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος.»

Καταπλάσματα που θεωρούνται κατάλληλα είναι: στάχτη κλημάτων ή συκιάς ανακατεμένη με σταχτόνερο, γάρος και παστό, πράσα, κρεμμύδια και σκόρδα. Ροφήματα με κοινή βοήθεια είναι όπιο με σμύρνα και πιπέρι τα οποία πλάθονται με μέλι και δίνονται με κρασί. Επίσης ο σπόρος του άγριου απήγανου, το μελάνθιο, το αιθιοπικό κύμινο, η χαλβάνη, όλα λιωμένα και ανακατεμένα με χυμό ρόκας, μαζί με κρασί. Τα αντίδια και τα ρείκια μαζί με ξύδι βοηθούν όλους όσους έχουν δαγκωθεί από φίδι. Το ίδιο και τα χλωρά σφαιρίδια του πλατάνου αν βραστούν σε νερωμένο κρασί, οι βραστοί καρποί της δάφνης και το πιπέρι σε μεγάλη ποσότητα, ο απήγανος, το άνηθο και το κυκλάμινο, το φύλλωμα των πράσων σκέτο με ψωμί, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, το αφέψημα της ρίγανης με κρασί, ο χυμός του μάραθου, του φλυσκουνιού και των πράσων με μέλι. Βοηθητικές είναι η εφίδρωση και η απέκκριση πολλών ούρων.

BRAZILIAN WANDERING SPIDER (Phoneutria Nigriventer)

«Φονεύτρια». Λέγεται επίσης αράχνη των μπανανών και είναι η πιο δηλητηριώδης αράχνη. Ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους. Έχει την ισχυρότερη νευροτοξίνη από όλες τις αράχνες. Μόνο 0.006 mg είναι αρκετό για να σκοτώσει ποντίκι. Είναι επίσης επικίνδυνη γιατί της αρέσει να κυκλοφορεί σε διάφορα μέρη αντί να έχει μια συγκεκριμένη φωλιά. Κρύβεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιοχές με πολύ κόσμο, μέσα σε σπίτια, σε ρούχα, σε μπότες και αυτοκίνητα. Το δάγκωμά της προκαλεί έντονο πόνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πριαπισμό – συνεχείς στύσεις που διαρκούν ώρες και μπορεί να προκαλέσουν ανικανότητα.

Τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο πόνο και φλεγμονή. Ακολουθεί η απώλεια του ελέγχου των μυών και οι διαταραχές της αναπνοής που τελικά προκαλούν ασφυξία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεν υπάρχει φυσικό αντίδοτο. Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης για όλες τις αράχνες είναι η τοποθέτηση πάγου στο σημείο του δαγκώματος για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής (όχι κατευθείαν στο δέρμα), καθώς και τα καταπλάσματα της σόδας με νερό ή του αλατιού τοπικά που θεωρείται ότι απομακρύνουν το δηλητήριο.

ΠΕΤΡΟΨΑΡΟ (STONEFISH – Synanceia)

Το πιο δηλητηριώδες ψάρι του κόσμου. Το δηλητήριό του προκαλεί τόσο έντονο πόνο που τα θύματα θέλουν να κόψουν το δαγκωμένο μέλος. Ο πόνος περιγράφεται ως ο χειρότερος που μπορεί να νιώσει άνθρωπος. Το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει σοκ, παράλυση και νέκρωση ιστών. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν δε δοθεί ιατρική βοήθεια μέσα σε λίγες ώρες. Απαντάται σε παράκτιες περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πολύ αποτελεσματική θεραπεία θεωρείται η τοποθέτηση ζέστης. Έχει βρεθεί ότι το ζεστό νερό (μέχρι 45ο C) στην περιοχή του τραύματος καταστρέφει το δηλητήριο του πετρόψαρου.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΣ (Death Stalker Scorpion – Leiurus quinquestriatus)

 Παρόλο που οι περισσότεροι σκορπιοί είναι σχετικά ακίνδυνοι για τους ανθρώπους και προκαλούν μόνο τοπικά ενοχλήματα, αυτός είναι πολύ επικίνδυνος γιατί το δηλητήριό του είναι ένα μίγμα νευροτοξινών που προκαλεί έντονο και αβάσταχτο πόνο, πυρετό, κώμα, σπασμούς, παράλυση και θάνατο. Παρόλα αυτά το κεντρί του είναι δύσκολο να σκοτώσει έναν υγιή ενήλικα. Τα μικρά παιδιά όμως, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς (με καρδιακά προβλήματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Βρίσκεται στη Νότιο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Γενικά μέτρα αντιμετώπισης σε τσίμπημα σκορπιού:

Αρχικά, πλύση με νερό και σαπούνι. Η τοποθέτηση πάγου είναι αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της εξάπλωσης του δηλητηρίου, καθώς επίσης και η ακινησία. Απαγορεύεαι η λήψη τροφής ή υγρών γιατί αυξάνει την εξάπλωση της τοξίνης σε άλλα μέρη του σώματος.

Η αμμωνία (βρίσκεται στα ούρα) τοπικά θεωρείται σημαντικό γιατρικό. Μειώνει τον πόνο, το οίδημα και τη φλεγμονή. Η τοποθέτηση στο τσίμπημα σόδας με νερό ανακουφίζει επίσης από τον πόνο και τη φλεγμονή. Το ίδιο ισχύει για τα φύλλα του μάνγκο, τα οποία χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από τα αρχαία χρόνια. Η κατανάλωση χυμού μάνγκο είναι επίσης αποτελεσματική ως αναλγητικό.

Τα κομμάτια κρέατος με εκχύλισμα παπάγιας βοηθούν στη διάσπαση του δηλητηρίου. Η τοποθέτησή τους στην προσβεβλημένη περιοχή είναι πολύ καλό θεραπευτικό μέσο. Τα φρέσκα ραπανάκια με αλάτι τοπικά μειώνουν τον πόνο και η κατανάλωσή τους εμποδίζει την εξάπλωση του δηλητηρίου. Το ίδιο ισχύει για το σκόρδο (τοπικά και συστηματικά μαζί με μέλι), τη μέντα και το βασιλικό (τοπικά) με αλάτι. Οι σπόροι του κόκκινου ταμάρινθου χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για τον ίδιο σκοπό καθώς τοποθετούμενοι στην πληγή αναμεμιγμένοι με νερό απορροφούν το δηλητήριο από το σώμα.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΠΛΕ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ (Hapalochlaena)

Το χταπόδι αυτό, παρά το μικρό του μέγεθος, έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 26 ενήλικες ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά. Το τσίμπημά του είναι μικρό και συχνά ανώδυνο, και πολλά θύματα δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν δηλητηριαστεί παρά μόνο όταν ξεκινά η παράλυση και η αναπνευστική δυσχέρεια. Είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους κατοίκους του ωκεανού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ναυτία, την αναπνευστική ανακοπή, την καρδιακή ανεπάρκεια, την καθολική παράλυση, την τύφλωση και τον θάνατο. Το θύμα μπορεί να έχει πλήρη συναίσθηση του περιβάλλοντος και να είναι σε εγρήγορση αλλά να μην μπορεί να ανασάνει. Λόγω της παράλυσης μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να γνέψει ή να φωνάξει για βοήθεια. Παρόλα αυτά η δράση του δηλητηρίου είναι παροδική και υφίεται μετά από μερικές ώρες καθώς η τοξίνη μεταβολίζεται και απεκκρίνεται από το σώμα.

Το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους είναι το σύμβολο του μυστικού τάγματος των θηλυκών ληστών και λαθρεμπόρων στην ταινία James Bond Octopussy, όπου εμφανίζεται σε ενυδρείο, σε μεταξωτές ρόμπες και σε τατουάζ. Εμφανίζεται επίσης στο βιβλίο State of Fear του Michael Crichton στο οποίο το δηλητήριό του είναι δημοφιλές φονικό όπλο μιας τρομοκρατικής ομάδας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεν υπάρχει φυσικό αντίδοτο.

Σαλιγκάρι Marbled Cone (Conus marmoreus)

Το όμορφο αυτό σαλιγκάρι είναι εξίσου θανατηφόρο με οποιοδήποτε άλλο ζώο σε αυτή τη λίστα. Μια σταγόνα από το δηλητήριό του είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους. Αν βρεθείτε σε θερμό θαλασσινό νερό και το δείτε, μην σκεφτείτε καν να το αγγίξετε. Βέβαια, ο αληθής σκοπός του δηλητηρίου είναι η σίτισή του σαλιγκαριού αυτού. Τα συμπτώματα του τσιμπήματος μπορούν να εμφανιστούν άμεσα ή να καθυστερήσουν για μέρες. Προκαλεί έντονο πόνο, οίδημα, μούδιασμα και αίσθηση γαργαλητού. Μπορεί να προκαλέσει μυική παράλυση, διαταραχές της όρασης και αναπνευστική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει αντίδοτο.

Βασιλική Κόμπρα (Ophiophagus Hannah)

H βασιλική κόμπρα είναι το μακρύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο και μπορεί να φτάσει μέχρι και 5,6 μέτρα μήκος. Λέγεται Οφιοφάγος γιατί τρώει άλλα φίδια. Ένα μόνο τσίμπημά της μπορεί εύκολα να σκοτώσει άνθρωπο. Είναι ικανή να σκοτώσει ακόμα και Ασιατικό ελέφαντα μέσα σε 3 ώρες αν τον δαγκώσει σε ευάλωτη περιοχή όπως η προβοσκίδα. Το δηλητήριό της δεν είναι τόσο τοξικό όσο άλλων φιδιών, αλλά μπορεί να εισάγει 5 φορές περισσότερο δηλητήριο από την μαύρη μάμπα και να προκαλέσει θάνατο μέχρι και 5 φορές ταχύτερα από τη μαύρη μάμπα. Ζει στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, σε πυκνά δάση.

Οι τοξίνες επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν έντονο πόνο, θόλωση της όρασης, ίλιγγο και παράλυση. Μπορούν να προχωρήσουν μέχρι και σε καρδιοαναπνευστική κατάρριψη και κώμα. Ακολουθεί ο θάνατος λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Το τσίμπημα μπορεί να είναι θανατηφόρο εντός 30 λεπτών.

Δεν υπάρχει φυσικό αντίδοτο.

ΚΥΒΩΔΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑ / “Box Jellyfish” (Chironex fleckeri, Carukia barnesi και Malo Kingi)

To πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5,567 θανάτους από το 1954. Οι τοξίνες της προσβάλλουν την καρδιά, το νευρικό σύστημα και τα κύτταρα του δέρματος. Το χειρότερο είναι ότι το δηλητήριό της είναι τόσο οδυνηρό που τα θύματα πέφτουν σε σοκ, πνίγονται ή πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια πριν προλάβουν καν να φτάσουν στη στεριά. Άτομα που επιβίωσαν συνεχίζουν να πονούν για εβδομάδες μετά το τσίμπημα. Δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρέπει να τεθεί ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Αδρανοποιεί τις νηματοκύστες που δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα στην κυκλοφορία του αίματος, αν και δε βελτιώνει τον πόνο.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε δηλητηριώδη φίδια που είναι πιθανό να συναντήσουμε στην Ελλάδα

· Σαπίτης (Malpolon insignitus)

· Αγιόφιδο (Telescopus fallax)

· Οχιά (Vipera ammodytes)

· Οθωμανική Οχιά (Montivipera xanthina)

· Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri)

· Αστρίτης (Vipera berus)

· Νανόχεντρα (Vipera ursinii)

 Συμπτώματα: αίσθηση σύγχυσης, ίλιγγος, μπερδεμένη ομιλία, δυσκολία σε κατάποση και αναπνοή.

 ANTIMETΩΠΙΣΗ

Ακινητοποίηση του μέλους. Δεν εμποδίζουμε τη ροή του αίματος μεταξύ τσιμπήματος και καρδιάς παρά μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι το δηλητήριο είναι νευροτοξικό. Χαλαρώνουμε τα ρούχα του θύματος και το μεταφέρουμε σε σκιά. Κρατούμε το θύμα ήρεμο και ακίνητο καθώς η κίνηση αυξάνει τη ροή του αίματος και μεταφέρει γρηγορότερα το αίμα στην καρδιά. Καθαρίζουμε και καλύπτουμε την πληγή και την καλύπτουμε χωρίς να την πιέσουμε. Δίνουμε άφθονο νερό και αφαιρούμε δαχτυλίδια, βραχιόλια, ρολόι, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε περίπτωση οιδήματος. Δεν βάζουμε τα χέρια στα μάτια ή το στόμα για κανένα λόγο, καθώς μπορεί να έχουν δηλητήριο. Αν πεταχτεί δηλητήριο στα μάτια μας χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε διαθέσιμο υγρό, κατά προτίμηση ουδέτερο όπως νερό ή γάλα και ξεπλένουμε καλά. Δε δίνουμε στο θύμα τίποτε να φάει ή να πιει, ιδίως αλκοόλ. Δεν αφήνουμε το θύμα μόνο του και δε μουσκεύουμε το τραύμα. Το θέμα με το κόψιμο και την απομύζηση του δηλητηρίου είναι αμφιλεγόμενο.

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. https://paishellas.blogspot.gr/2013/03/10.html
 2. http://www.dumage.com/10-most-poisonous-animals-in-the-world/
 3. http://www.ftiaxno.gr/2011/11/blog-post_08.html
 4. http://www.karfitsa.gr/2016/02/10/deka-thanasima-fysika-dilitiria-poy-mp/
 5. http://www.smileosmile.com/nature/worlds-deadliest-poisons/
 6. http://www.smashinglists.com/top-10-poisonous-fruits/
 7. http://www.smashinglists.com/top-10-poisonous-fruits/2/
 8. http://mikroskopio.gr/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%92%CE%99%CE%A9%CE%A3%CE%97-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC/
 9. http://athamastos.blogspot.gr/2012/05/smilax-aspera.html
 10. http://back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_1573.html
 11. http://proionta-tis-fisis.com/fysikes-lyseis-antidoto-gia-tsimpimata-apo-entoma-kai-erpeta/#
 12. http://www.henriettes-herb.com/eclectic/petersen/poisons.html
 13. http://www.budwin.net/medicology/html/book04-15.html
 14. http://www.katjaorlova.com/HerbalismPaperAntidotes.html
 15. http://chestofbooks.com/reference/Henley-s-20th-Century-Formulas-Recipes-Processes-Vol1/Antidotes-for-Poisons-Belladonna-or-Deadly-Nightshade.html
 16. http://www.botanical-online.com/english/chemicalpoisoningtreatment.htm
 17. http://www.botanical-online.com/snakebites.htm
 18. https://books.google.gr/books?id=Ux0-AAAAIAAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=natural+antidotes+to+poisons&source=bl&ots=zhh0KNd3KX&sig=1aPnGh_oVYl_k9t-gKSfElWTr5o&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiNxfuI79jQAhUBXCwKHfE-AVI4ChDoAQhSMAg#v=onepage&q=natural%20antidotes%20to%20poisons&f=false
 19. https://el.wikipedia.org
 20. http://www.animalplanet.gr/okto-zoa-pou-den-thes-na-se-dagkosoun/
 21. http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=12
 22. http://dimitra-spanoy.webnode.gr/products/oysies-vlaveres-kai-dilitiriodeis-meros-evdomo-dilitiriodeis-oysies-apo-ta-zoa/
 23. http://www.metafysiko.gr/?p=6877
 24. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_poisonous_animals
 25. http://www.ftiaxno.gr/2010/06/blog-post_10.html
 26. http://www.natural-homeremedies.com/blog/tremendous-home-remedies-to-cure-scorpion-sting/
 27. http://www.nairaland.com/2755984/how-treat-cure-scorpion-sting

 

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά