“Ωραία Κοιμωμένη”: Η ελληνική εκδοχή

by Γεωργία Αντωνιάδου

Όλοι γνωρίζουν την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης. Μία ιστορία την οποία μας είχε διηγηθεί ουκ ολίγες φορές η μητέρα μας όσο ήμασταν παιδιά. Αρκετοί μάλιστα την αγαπούν για την απλά υπέροχη Maleficent! Δεν σας αδικώ, και εγώ γι’ αυτήν την αγαπάω. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εκδοχές που υπάρχουν!

Εδκοχές Παραμυθιού

Η πρώτη εκδοχή του παραμυθιού γράφτηκε στα Γαλλικά κοντά στο 1330 με 1344 και ονομάστηκε «Η ιστορία του Τρωίλου και της Ζελαντίν». Και ακριβώς εδώ συνδέεται το παραμύθι μας με την Ελλάδα! Στη γέννηση της Ζελαντίν είχαν καλέσει την Αφροδίτη, την Θέμις και την Ειλειθυία. Η Θέμις θύμωσε για το χρυσό σερβίτσιο και καταράστηκε την Ζελαντίν να τρυπηθεί από λυχνάρι και να πεθάνει. Η Αφροδίτη όμως έστειλε με τον Ζέφυρο, τον Τρωίλο στο δωμάτιο της για να την ξυπνήσει. Εκείνος, αφού προσπάθησε και είδε ότι η κοπέλα δεν ξύπνησε, τη βίασε. Εννιά μήνες μετά η Ζελαντίν γέννησε ένα γιο. Ο οποίος πιπιλώντας το δάχτυλό της έβγαλε το λινάρι και έτσι η κοπέλα ξύπνησε από τον αιώνιο ύπνο στον οποίο είχε πέσει. Η ιστορία αυτή είναι μέρος ενός έργου με τίτλο «Το μυθιστόρημα του Perceforest» που αποτελείται από έξι βιβλία. Στο μυθιστόρημα αυτό αναλύεται η μυθολογική ερμηνεία της ίδρυσης της Μεγάλης Βρετανίας. Συνδέεται επίσης με τον Μέγα Αλέξανδρο αφού σύμφωνα με την ιστορία ο Perceforest είναι ο βασιλιάς που όρισε ο Έλληνας στρατηλάτης όταν κατέκτησε την Αγγλία και έφυγε για τη Βαβυλώνα. Επίσης ο Perceforest αναφέρεται ότι είναι ο Έλληνας πρόγονος του βασιλιά Αρθούρου. Το όνομά του οφείλετε στο ότι εκείνος πρώτος τόλμησε να διασχίσει το σατανικό δάσος στο οποίο γίνονταν μάγια ( Μου αρέσει το δάσος, δεν το κρύβω). Επίσης είναι εκείνος που διέδωσε τον Χριστιανισμό στην Μεγάλη Βρετανία και ίδρυσε το ιπποτικό τάγμα «Φράγκικο Παλάτι».

Την δεύτερη εκδοχή του παραμυθιού αφηγήθηκε ο Τζιαμπατίστα Μπαζίλε το 1634. Η ιστορία αναφέρεται σε μία πριγκίπισσα με το όνομα Τάλια όπου μία σκλήθρα μπήκε στο δάχτυλό της. Ενώ όλοι νόμιζαν πως ήταν νεκρή εκείνη απλά είχε πέσει σε έναν βαθύ ύπνο. Μετά από χρόνια ένας βασιλιάς βρήκε το παλάτι και όταν εισήλθε σε αυτό βρήκε την πριγκίπισσα και προσπάθησε να την ξυπνήσει. Αφού δεν τα κατάφερε την βίασε. Εννιά μήνες αργότερα η πριγκίπισσα γέννησε δίδυμα. Όταν ένα από τα μωρά πιπίλισε το δάχτυλό της και αφαίρεσε την σκλήθρα εκείνη ξύπνησε. Ο βασιλιάς είχε πλέον παντρευτεί κάποια άλλη μα έπειτα από τρεις μήνες ξαναπέρασε από το παλάτι και βρήκε ξύπνια την Τάλια με τα δύο παιδιά. Όταν η σύζυγός του πληροφορήθηκε το συμβάν αυτό έστειλε κάποιον να της πάει τα παιδιά ώστε να τα μαγειρέψει και να τα φάει. Ο υπηρέτης όμως τα λυπήθηκε και στη θέση τους πήγε δύο αρνιά. Η βασίλισσα έπειτα τον έστειλε να φέρει την Τάλια ώστε να την σκοτώσει η ίδια, όμως την ίδια στιγμή έφτασε ο βασιλιάς ο οποίος έσωσε την Τάλια και έμαθε τι συνέβη στα παιδιά του. Χώρισε με τη γυναίκα του και παντρεύτηκε την Τάλια οι οποίοι έζησαν ευτυχισμένοι στο παλάτι.

Και τώρα περνάμε στις πιο γνωστές εκδοχές του παραμυθιού αυτή του Σαρλ Περώ και των διάσημων Αδελφών Γκριμ. Φυσικά και όπως πάντα ανάμεσα στις ιστορίες τους υπάρχει μία κοινή πορεία απλά με κάποιες αλλαγές που έκαναν έπειτα οι Αδερφοί Γκριμ.

Εκδοχή Σαρλ Περώ

Ξεκινώντας με τον Σαρλ Περώ, το όνομα της ιστορίας ήταν Η Ωραία Κοιμωμένη ή Η Ωραία του κοιμώμενου δάσους. Το παραμύθι λοιπόν αυτό δημοσιεύθηκε το 1697 για πρώτη φορά στο βιβλίο του Τα Παραμύθια της Μητέρας Χήνας.

Η ιστορία αναφέρεται στη γέννηση του μωρού της βασίλισσας και του βασιλιά οι οποίοι κάλεσαν τις επτά μοίρες στην γιορτή που έκαναν όμως ξέχασαν να καλέσουν τη γριά μάγισσα που μόλις το έμαθε θύμωσε πολύ μαζί τους. Το μωρό πήρε το όνομα Αυγή, οι έξι πρώτες μοίρες έδωσαν στο μωρό ομορφιά, καλοσύνη, γλυκύτητα, ωραία φωνή, εργατικότητα και αρετή, η έβδομη όμως άφησε τη γριά να δώσει πριν από αυτήν το δώρο της. Η γριά λοιπόν έδωσε στην Αυγή μία κατάρα που έλεγε πως προτού κλείσει τα δεκαέξι της χρόνια θα τρυπήσει το δάχτυλό της στο αδράχτι μιας ανέμης και θα πεθάνει. Οι γονείς τρομαγμένοι και εξίσου απελπισμένοι παρακάλεσαν την έβδομη μοίρα να πάρει πίσω την κατάρα όμως εκείνη τους είπε πως δε γίνεται να το κάνει αυτό. Μπορούσε όμως να την ελαφρύνει. Έτσι λοιπόν ευχήθηκε ότι η Αυγή δε θα πεθάνει μα θα πέσει σε έναν βαθύ ύπνο και θα ξυπνήσει μόνο από το φιλί ενός πρίγκιπα. Ο βασιλιάς διέταξε να κάψουν όλες τις ανέμες του βασιλείου και όποιος αντιστεκόταν να του έπαιρναν το κεφάλι.

Αφού τα χρόνια πέρασαν και η Αυγή μεγάλωσε ανέβηκε στο ψηλότερο πύργο του παλατιού και εκεί βρήκε μία γριά να γνέθει σε μια ανέμη, η γριά ήταν φυσικά η μάγισσα μεταμφιεσμένη. Η πριγκίπισσα θέλησε να γνέσει και η ίδια όταν όμως κάθισε η γριά της τρύπησε το δάχτυλο και η κοπέλα έπεσε σε λήθαργο. Όταν την βρήκαν το βασίλειο έπεσε σε πένθος και μη θέλοντας να τη θάψουν έφτιαξαν για αυτήν ένα ξύλινο στολισμένο κρεβάτι στον ψηλότερο πύργο. Η έβδομη μοίρα κοίμισε όλους τους κατοίκους του βασιλείου για να ελαφρύνει τον πόνο τους και για να προστατέψει το παλάτι το κάλυψε με έναν δάσος από αγκάθια.

Τα χρόνια περνούσαν μέχρι που ένα πρίγκιπας θέλησε να δει την πριγκίπισσα και να την ξυπνήσει. Περνώντας τα αγκάθια και τους κινδύνους που συνάντησε στο δρόμο του έφτασε στο κάστρο και βλέποντας κοιμισμένους τους κατοίκους ανέβηκε στον πύργο και με ένα φιλί κατάφερε να ξυπνήσει την όμορφη κοπέλα. Μαζί της ξύπνησαν και όλοι οι κάτοικοι του παλατιού. Έπειτα η πριγκίπισσα και ο πρίγκιπας παντρεύτηκαν με μια λαμπρή τελετή. Μετά από λίγο καιρό απέκτησαν δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Ωστόσο, ο πρίγκιπας δεν είχε πει τίποτα στους γονείς του για τον γάμο του επειδή η μητέρα του ήταν δράκαινα. Τελικά οι γονείς του γνώρισαν την κοπέλα και τα μωρά. Κάποια στιγμή που ο βασιλιάς είχε πεθάνει και ο πρίγκιπας έφυγε για τον πόλεμο η δράκαινα κλείδωσε την κοπέλα και τα μωρά σε ένα ξύλινο σπιτάκι θέλοντας να βάλει τον μάγειρα να της τα μαγειρέψει με πικάντικη σάλτσα. Ο υπηρέτης όμως λυπήθηκε τα παιδιά και αντί για εκείνα έβαλε στη θέση τους ένα αρνί και ένα κατσικάκι. Επίσης αντί για την πριγκίπισσα έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Η βασίλισσα όμως εξ’ αιτίας των κλαμάτων των μωρών ανακαλύπτει το κόλπο του και βάζει σκοπό να τους σκοτώσει. Γεμίζει λοιπόν στην αυλή του παλατιού μία δεξαμενή με ερπετά και φρύνια για να τους φάνε. Όταν εμφανίζεται ο πρίγκιπας όμως πέφτει εκείνη μέσα και πεθαίνει. Ο πρίγκιπας ξεπέρασε έπειτα το θάνατο της μητέρας του δίπλα στην οικογένειά του.

Εκδοχή Αδελφών Γκριμ

Και ερχόμαστε στην εκδοχή των Γκριμ θα αναφέρουμε κυρίως τις διαφορές καθώς μιλάμε για την ίδια ιστορία. Μία από αυτές είναι ο αριθμός των μοιρών. Αντί για επτά μοίρες έχουμε δεκατρείς και δεν αναφέρεται η διαφορετική αντιμετώπιση που έδειξαν στη γριά μοίρα. Επίσης, όταν ο πρίγκιπας φτάνει στο παλάτι τα αγκάθια μετατρέπονται σε τριαντάφυλλα και έτσι η είσοδος του γίνεται ευκολότερη. Σε άλλες εκδοχές η πριγκίπισσα γέννησε δύο παιδιά, τη Σελήνη και τον Ήλιο.

Περνώντας λοιπόν στα τελικά συμπεράσματα ανακαλύπτουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραλλαγές στο συγκεκριμένο παραμύθι. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα όλοι θα σοκαριστούν με την νεκροφιλία που το διακατέχει από πολύ παλιά μάλιστα. Ποτέ τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται και το σίγουρο είναι ότι πίσω απ’ όλες τις ιστορίες και τους μύθους κρύβεται πάντα κάτι πολύ σκοτεινό και πολύ μακάβριο.

Σε κάθε ιστορία πέρα από τις εκδοχές του Σαρλ Περώ και των Γκριμ, βλέπουμε ότι αναφέρετε ο βιασμός της κοπέλας από τον άντρα που την βρήκε. Έπειτα κάθε φορά η κοπέλα γεννάει ένα παιδί το οποίο την σώζει. Το παιδί εδώ έχει πάρει την θέση του σωτήρα και δείχνει την αγνή και αθώα πλευρά των ανθρώπων σε σύγκριση με τον άντρα που παρουσιάζεται ως κάτι κακό με ανήθικες πράξεις.

Μεταφορές του παραμυθιού στη μεγάλη οθόνη

Με πρώτη και κυρίαρχη αυτή της Disney που καθόρισε τη  διάδοση του παραμυθιού.

Έπειτα έχουμε την αρκετά πρόσφατη μεταφορά του παραμυθιού στην μεγάλη οθόνη με αρκετές αλλαγές μάλιστα θέλοντας την κακιά μάγισσα να αγαπάει και να ξυπνάει η ίδια το κορίτσι από την κατάρα. Ναι, όπως ήδη καταλάβατε οι περισσότεροι μιλάω για την Μαλέφισεντ. Η ταινία με όνομα Maleficent προβλήθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2014 και έκανε αρκετά μεγάλο πάταγο εκείνη τη χρονιά. Στο ρόλο της Maleficent έχουμε την Αντζελίνα Τζολί που πραγματικά μάγεψε όσους είδαν την ταινία αυτή. Και ετοιμάζεται απ’ ότι λένε για το δεύτερο μέρος.

Δε θα κρύψω πως η Maleficent είναι από τους αγαπημένους μου κακούς χαρακτήρες παραμυθιών και της έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Πόσο μάλλον όταν είδα και αυτήν την ταινία. Όμως πιστεύω ότι της αξίζει ένα αποκλειστικά δικό της άρθρο οπότε δεν θα πω περισσότερα!

Το ίδιο ωραία είναι και η αναφορά του παραμυθιού στη σειρά Once Upon A Time με τη Maleficent να χάνει την κόρη της εξαιτίας της Χιονάτης και του πρίγκιπα. Και μετά από χρόνια να την βρίσκει ξανά. Τον ρόλο αυτό υποδύεται η μαγευτική Kristin Bauer van Straten. Επίσης, στην ίδια σειρά έχουμε την Ωραία Κοιμωμένη που την υποδύεται η ηθοποιός Sarah Lee Bolger και είναι αρκετά καλή στον ρόλο της.

Τέλος, η Maleficent και η κόρη της πρωταγωνιστούν στις δύο καινούριες ταινίες της Disney με το όνομα Descendats 1 και 2, στις οποίες οι κακοί είναι εξόριστοι πλέον σε ένα νησί μαζί με τα παιδιά τους και ο γιος της Μπελ και του Τέρατος αποφασίζει να καλέσει στον κόσμο τους την κόρη της Maleficent, τον γιο του Τζαφάρ, τον γιο της Κρουέλα Ντε Βιλ και την κόρη της κακιάς Βασίλισσας. Φυσικά, δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω τίποτα γιατί πραγματικά αξίζει να δείτε αυτές τις ταινίες, θα το διαπιστώσετε και από τα trailer παρακάτω!

Και να μην ξεχάσουμε την μεταφορά της στη σκηνή του μουσικού κόσμου από τον Τσαϊκόφσκι και άλλους διάσημους συνθέτες.

Σήμερα, γράφοντας αυτό το άρθρο ένιωσα πόσο τα παραμύθια μερικές φορές κάνουν την σκληρή πραγματικότητα να μοιάζει όμορφη και απλή. Σίγουρα δεν ισχύει αυτό και καλά θα κάνουμε να δείχνουμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως μας βολεύουν. Φυσικά και τα παραμύθια είναι ωραία αλλά άλλαξαν όπως βλέπετε με τα χρόνια για να βολεύουν τους ανθρώπους και τις αντιλήψεις τους. Διότι κανένας δεν θα ήθελα να αναφέρει τις αρχικές εκδοχές στα παιδιά του. Διαφωνώ πλήρως με κάτι τέτοιο. Τα παραμύθια φτιάχτηκαν για να έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και να περνάνε μηνύματα, σημασία έχει ο τρόπος που το μεταφέρεις σε κάποιον. Όμως όταν και εμείς οι ίδιοι φοβόμαστε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, πώς να την διδάξουμε σε άλλους;

Κάπου εδώ θα σας αφήσω και θα τα πούμε σύντομα με ένα ολοκαίνουριο άρθρο!

Cover art: Rabota Retouch – Sleeping Beauty

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά