Όταν το rock και η metal εμπνέονται απ’τον E. A. Poe

by Μάριος Δημητριάδης

Θα ήταν απερισκεψία να πούμε ότι ο Edgar Allan Poe δεν γαλούχησε γενεές ολόκληρες συγγραφέων και όχι μόνο. Η επιρροή των κειμένων του είναι τόσο μεγάλη, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο πατέρας της αστυνομικής λογοτεχνίας και φυσικά αυτής του φανταστικού. Η γνώση και το ύφος του έμελλε να μεταλαμπαδευτεί και να σφυρηλατηθεί από τους μετέπειτα «μαθητές» του, οι οποίοι συνέχισαν άξια την μεγάλη του αυτή παρακαταθήκη.

Φύσει αδύνατο λοιπόν να έμενε ανεπηρέαστη η rock και metal σκηνή από έναν τόσο μεγάλο συγγραφέα και ποιητή. Οι σκοτεινές κυρίως θεματολογίες των συγκροτημάτων του χώρου άντλησαν και αντλούν ακόμη, πλούσιο υλικό από τα πεζά και ποιήματά του, τα οποία έντυσαν δεκάδες τραγούδια ανά τα χρόνια. Τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε και απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα.

01Ξεκινώντας από τους βετεράνους Crimson Glory, το 1988 στο δεύτερο δίσκο τους «Transcendence» (δισκάρα…) εμπνεύστηκαν το «Masque of the Red Death» από το ομώνυμο διήγημά του Poe που εκδόθηκε το 1842. Η ιστορία ακολουθεί την ιστορία του πρίγκιπα Πρόσπερο στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα θανατηφόρο λοιμό γνωστό ως Κόκκινος Θάνατος, ενώ βρίσκεται κρυμμένος στο αβαείο του. Το διήγημα έχει πολλά στοιχεία γοτθικής λογοτεχνίας και συχνά αναλύεται ως μια αλληγορία του αναπόφευκτου ερχομού του θανάτου. Ο δίσκος των Crimson Glory τέλος αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του Heavy metal.

Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι το συγκεκριμένο διήγημα αποτέλεσε επίσης πηγή έμπνευσης για τους οι Manilla Road, Michael Romeo και Samael.

02Το αφηγηματικό ποίημά του, «Το κοράκι» του 1845 φαίνεται να επηρέασε, μεταξύ άλλων, και τους Αμερικάνους Nevermore (μπάντα μεγαθήριο…) οι οποίοι βάφτισαν το συγκρότημά τους με την πολύ γνωστή λέξη-φράση, σήμα κατατεθέν του. Το «ποτέ πια» το επαναλαμβάνει συνεχώς το κοράκι της ιστορίας, καθισμένο σε μια προτομή της Αθηνάς, το οποίο φαίνεται να υποκινεί περαιτέρω την απελπισία του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Μια φράση η οποία αφενός ταυτοποιήθηκε με τα χρόνια με το όνομα του Poe, και αφετέρου προσέφερε στους Αμερικάνους ένα πολύ χαρακτηριστικό όνομα, επάνω στο οποίο έχτισαν μια λαμπρή καριέρα.

03Δεν γινόταν φυσικά να μην ασχοληθούν με τον Poe και συγκροτήματα μεγαθήρια, όπως οι Iron Maiden. Στο δίσκο τους Killers του 1981, το τραγούδι «Murders in the Rue Morgue» αναφέρεται στο ομώνυμο αστυνομικό διήγημα του 1841 με το οποίο ο Poe, όπως είπαμε και πιο πάνω, καθώς και με τα «Άνθρωπος στο πλήθος», «Μυστήριο της Μαρί-Ροζέτ» και «Κλεμμένο γράμμα» δημιούργησε την αστυνομική λογοτεχνία. Οι Iron Maiden από την άλλη είχαν αρχίσει να χτίζουν μια λαμπρή καριέρα.

04Ο βιρτουόζος κιθαρίστας Michael Romeo στο προσωπικό του instrumental άλμπουμ «The Dark Chapter» εμπνεύστηκε αρκετά τραγούδια από τον Poe, εκ των οποίων «The Cask of Amontillado», «The Premature Burial» και «The mask of the red death». Αργότερα με το κύριο συγκρότημά του, τους Symphony Χ, θα συμπεριλάβει μια αναφορά στο διήγημα «Dream within a dream» στο τραγούδι «Through the looking glass» από τον δίσκο «Twilight in Olympus». Τέλος το τραγούδι «King of terrors» από τον δίσκο «The Odyssey» βασίζεται και περιέχει αποσπάσματα από την ιστορία «The Pit and the Pendulum».

Συνεχίζοντας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις πολυάριθμες αναφορές της Heavy και rock σκηνής στον μεγάλο συγγραφέα:

05Ο Freddie Mercury σπαράζει στο τραγούδι “Nevermore” του queen II τ06ου 1974. Οι Carpathian forest, οι Eluveitie και οι Xandria δανείζονται στίχους από το κοράκι. Οι Grave Digger αφιερώνουν το άλμπουμ τους «The Grave Digger» του 2001 στον Poe, του οποίου τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα από πολλά έργα του. Οι Ahab βασίζουν ολόκληρο το «The Giant» του 2012 στο μυθιστόρημα «The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket» του 1838. Το τραγούδι «The Poet and the Pendulum» των Φιλανδών 07Nightwish είναι επηρεασμένο από το «The Pit and the Pendulum»· ο Poe είναι ένας από τους αγαπημένους 08συγγραφείς του αρχηγού της μπάντας Tuomas Holopainen. Οι γερμανική Ambient Doom μπάντα “The ocean”, χρησιμοποίησε το «The City in the Sea» σχεδόν εξολοκλήρου ως στίχους, αλλάζοντας μονάχα μερικές γραμμές για να ταιριάζει στο ρυθμό του τραγουδιού. Οι Tool, οι Annihilator στο «Ligeia», οι Tristania στο «My lost Lenore», οι Arcturus, οι Theater of tragedy, οι Agathodaimon, οι Donor, οι Rage, οι Metal Church, οι Stormwitch, η Joan Baez και η Diamanda Galas δανείζονται, χρησιμοποιούν, τροποποιούν και απαγγέλουν στίχους του.

09Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και το συγκρότημα που απ’ ό,τι φαίνεται πίνει νερό στο όνομα του συγγραφέα, κοιμάται και ξυπνάει με τα βιβλία του και ούτε καθεξής. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Edgar Allan Poets (!!!) οι οποίοι είναι μια noir gothic rock μπάντα που δραστηριοποιείται από το 2006 και βλέπει συνεχώς την φήμη της να μεγαλώνει. Η αγάπη που έχουν στο συγγραφέα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής…

Είναι τόσο τεράστια η παρακαταθήκη του Poe που θα μπορούσαμε να γράφουμε ασταμάτητα, γεμίζοντας ολόκληρες σελίδες. Ωστόσο θα σταματήσουμε κάπου εδώ και θα πούμε ότι τα γραπτά του δε θα πάψουν ποτέ να επηρεάζουν τους μουσικούς, μιας και το σκοτεινό του ύφος δε θα πάψει ποτέ να εμπνέει τους ανθρώπους.
Σειρά τώρα έχουν αυτοί που επηρεασμένοι από αυτόν δημιούργησαν τα δική τους σχολή, όπου για τον μεγαλύτερο εκ των οποίων θα μιλήσουμε στο επόμενο μας άρθρο…

…’till next time…

Quotes
«I became insane, with long intervals of horrible sanity»
«All that we see or seem is but a dream within a dream»
«Deep into that darkness peering, long I stood there, wondering, fearing, doubting, dreaming dreams no mortal ever dared to dream before»
«Even in the grave, all is not lost»

Crimson Glory – Masque Of The Red Death

The pain lingers on beyond these castle walls
The red death is taking them all
While the king and his court dance the night away
At the masquerade
The hour of midnight grows near

Masque of the red death
No one is safe from the poisonous plague
That you breed

Dance while you may in the dark of the room
With the stranger
Laugh while you may, laugh at the danger
Is this a message from god
Or fate guiding hideous hands?
Won’t you show us your face

Masque of the red death
No one is safe from the poisonous plague
That you breed
Masque of the red death
No one is saved, no one remembers your name
Your name

On and on, one by one we fall
Into the bleeding arms of the stranger
Ripping the masque from your face
I feel your disease running
Through my veins
A new king of death threatens us all

Masque of the red death
No one is safe from the poisonous plague
That you breed
Masque of the red death
The price that you pay for your lust
May be your life

*Cover photo: Edgar Allan Poe by Nevermore-Ink

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά