Με τον ίδιο τίτλο αλλά διαφορετικό έτος (2016), ξεκίνησα πέρσι τη συνεργασία μου με το nyctophilia.gr. Έτσι, για το καλό, λοιπόν – εντάξει, και επειδή είμαι τεμπέλα και δεν πρόλαβα να διαβάσω κανένα βιβλίο για να γράψω κριτική, αποφάσισα να αρχίσουμε τη φετινή χρονιά με μια καινούρια λίστα, με καινούρια αναγνώσματα που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Φυσικά, δεν γνωρίζω όλα τα βιβλία που θα εκδοθούν ούτε και μπορώ να αναφερθώ σε όλα τους. Διάλεξα τα δέκα για τα οποία εγώ ανυπομονώ ή είμαι περίεργη και βασίζομαι σε εσάς για να με ενημερώσετε για τυχόν ελλείψεις της λίστας. Χωρίς άλλα λόγια, ας περάσουμε στην αντίστροφη μέτρηση (γιατί, αυτή τη φορά, η κατάταξη δεν είναι τυχαία).

10. Caraval – Stephanie Garber

Δεν ξέρω τίποτα για τη συγγραφέα του μυθιστορήματος αυτού και, απ’ όσο καταλαβαίνω, είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Ήδη φαίνεται να γίνεται ένα τζέρτζελο γύρω από το όνομά της και το βιβλίο της, το οποίο δεν ξέρω αν αξίζει, σίγουρα όμως δείχνει υποσχόμενο. Δύο αδερφές που ξεφεύγουν από έναν αυστηρό πατέρα και μπλέκονται σ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι-θέαμα. Πρόκειται για ένα εφηβικό βιβλίο και οι πρώτες κριτικές είναι θετικότατες.

Τι περιμένω: Μου λείπουν οι καλοί YA συγγραφείς. Έχω κάποιους – όχι πολλούς – που παρακολουθώ σταθερά γιατί έχω δει ότι είναι σταθεροί στην ποιότητά τους, αλλά μου λείπει το να διαβάσω έναν καινούριο YA συγγραφέα και να ενθουσιαστώ (όπως είχα πάθει με την Kendare Blake και το “Anna Dressed in Blood”, για παράδειγμα). Ιδανικά, θα ήθελα μια ιστορία σκοτεινής φαντασίας με ατμόσφαιρα freak show και commedia dell’ arte

9. Brimstone – Cherie Priest

Η Cherie Priest, από την άλλη, είναι παλιά καραβάνα στη συγγραφή, με υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία στο ενεργητικό της (Hugo, Nebula), καθώς και ένα Locus. Διάβασα ένα από τα steampunk μυθιστορήματά της πριν κάποια χρόνια, το “Boneshaker” και μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε επίσης και η γραφή της, αλλά δεν αναζήτησα ποτέ κάποιο από τα άλλα βιβλία της – κυρίως γιατί το steampunk συνδέθηκε μετέπειτα στο μυαλό μου με την Gail Carriger και οτιδήποτε άλλο έπαψε να μου κάνει κλικ. Αυτό εδώ, όμως, είναι κάτι διαφορετικό, είναι η ιστορία ενός μέντιουμ κι ενός βετεράνου πολέμου, που με κάποιον τρόπο θα συνδεθούν μεταξύ τους.

Τι περιμένω: Καλή γραφή, φυσικά, πρώτα απ’ όλα. Ενδιαφέροντες και τρισδιάστατους χαρακτήρες. Θέματα όπως η απώλεια, οι τύψεις, η λύτρωση. Και, βέβαια, περιμένω να δω αν θα έχει κάποια σχέση με δαίμονες ή όχι (γιατί, ξέρετε, brimstone, θειάφι).

8. Red Sister – Mark Lawrence

Να κι ένα όνομα που μάλλον θα σας είναι πιο γνώριμο. Το ομολογώ, δεν έχω διαβάσει τίποτα του Mark Lawrence, αλλά έχω ακούσει μόνο τα καλύτερα. Κι αυτό εδώ έχει μια περίληψη που με τραβάει πολύ γιατί έχει εκπαιδευμένους δολοφόνους και, τι να κάνουμε, έχω μια αδυναμία στο θέμα αυτό. Επίσης, έχει και γυναίκα πρωταγωνίστρια, κάπως μου θυμίζει βιβλία όπως το Assassin’s Apprentice και το Imager, δεν ξέρω για σας, όμως εγώ είμαι ήδη ΠΟΛΥ ψημένη.

Τι περιμένω: Αυτά ακριβώς που έγραψα παραπάνω, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με ίντριγκα (γιατί όπου υπάρχουν επαγγελματίες δολοφόνοι υπάρχει και ίντριγκα, πώς να το κάνουμε), ενδιαφέρουσα πλοκή, ενδιαφέρουσα ηρωίδα και σκοτεινίλα – γιατί μου έχουν πει ότι ο Lawrence είναι σκοτεινός τύπος.

7. The Charm Buyers – Lillian Howan

Ούτε για τη Lillian Howan ξέρω πολλά πέρα από το ότι κατάγεται από την Ταϊτή, όμως αυτό το βιβλίο μου φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον γιατί αφορά μαγεία της Ταϊτής και της Κίνας και πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πρωτότυπο. Σίγουρα δεν βλέπουμε αρκετά βιβλία φαντασίας με folklore που μας είναι άγνωστο – το πιο εξωτικό πράγμα, συνήθως, είναι το βουντού – οπότε είμαι περίεργη και ανυπομονώ να δω τι νέο μπορεί να μας προσφέρει αυτή η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, χρησιμοποιώντας την παράδοση της πατρίδας της.

Τι περιμένω: Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω τίποτα για την Ταϊτή και τους μύθους της, αλλά θέλω πολύ να μάθω και θέλω πολύ αυτό το βιβλίο να είναι καλό και να με συναρπάσει.

6. The Bear and the Nightingale – Katherine Arden

Τι καταπληκτικός τίτλος! Τι όμορφο, παραμυθένιο εξώφυλλο! Άλλη μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, μόνο που το δικό της βιβλίο έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις 10 Γενάρη και οι κριτικές του είναι ήδη διθυραμβικές. Βασισμένο στους θρύλους της Ρωσίας, υπόσχεται να είναι ένα σκοτεινό παραμύθι του Βορρά και, δεν ξέρω γιατί, αλλά μου βγάζει κάτι από “Golem and the Djinni”. Ίσως φταίει ο τίτλος, ίσως που είναι πρώτο μυθιστόρημα, δεν είμαι σίγουρη, αλλά θα το διαβάσω.

Τι περιμένω: Να μαγευτώ, φυσικά. Τα πάντα αυτού του βιβλίου φωνάζουν μαγεία και παραμύθι, χιόνια, σαμοβάρια, τζάκια και – με τον κεντρικό χαρακτήρα να λέγεται Βασιλίσα – ελπίζω, Μπάμπα Γιάγκα. Έχω πολλές ελπίδες γι’ αυτό το μυθιστόρημα κι εύχομαι να με βγάλει ασπροπρόσωπη.

5. Cormorant Run – Lilith Saintcrow

Μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς αστικής φαντασίας, μετά από μερικά στραβοπατήματα – ας τα πούμε ατυχείς επιλογές – επιστρέφει με ένα βιβλίο (σειρά;) που την πάει πίσω στις ρίζες της και μου θυμίζει τη σειρά βιβλίων χάρη στην οποία τη γνώρισα: τη Dante Valentine. Όπως και η σειρά εκείνη, έτσι και το Cormorant Run δείχνει να είναι μείγμα επιστημονικής και αστικής φαντασίας και η Saintcrow έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι αυτό είναι κάτι που καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Κάτι άλλο που καταφέρνει καλά είναι οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες με πλούσιο παρελθόν.

Τι περιμένω: Ωραίους χαρακτήρες, ωραίο κόσμο, καταιγιστική δράση, ενδιαφέρουσα πλοκή με ανατροπές. Και, κυρίως, την παλιά, καλή Saintcrow. Ελπίζω να μη με απογοητεύσει.

4. Miranda and Caliban – Jacqueline Carey

Η Carey έχει γράψει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα φαντασίας εκεί έξω (Kushiel’s Dart, Santa Olivia) και έχει κι αυτή ένα Locus στο βιογραφικό της. Αυτό το καινούριο βιβλίο της μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και υποσχόμενο και αποτελεί, ουσιαστικά, ένα retelling της “Καταιγίδας” του Σαίξπηρ, μέσα από τα μάτια της Miranda.

Τι περιμένω: Εξαιρετική, λυρική γραφή, χαρακτήρες με βάθος, περίπλοκες σχέσεις μεταξύ τους, πιστότητα στο πρωτότυπο και πρωτοτυπία ταυτόχρονα. Γενικά, περιμένω πολλά γιατί έχω διαβάσει κάμποση Jacqueline Carey και της έχω εμπιστοσύνη. Θα εκπλαγώ πάρα πολύ αν ετούτο εδώ δεν είναι καλό. Αλήθεια.

3. Anno Dracula 1899 and Other Stories – Kim Newman

21 διηγήματα στο γνωστό και αγαπημένο σύμπαν του Anno Dracula, με μια μείξη ιστορικών και λογοτεχνικών προσώπων να παρελαύνουν και ένα καταπληκτικό εξώφυλλο που μοιάζει ανάμεσα σε penny dreadful και αφίσα για το Grand Guignol. Λατρεύω το σύμπαν, λατρεύω τον συγγραφέα, δεν τον έχω διαβάσει σε διηγήματα, αλλά ανυπομονώ απίστευτα.

Τι περιμένω: Βασικά, τη μαγεία του πρώτου Anno Dracula. Και ίσως τους αγαπημένους Beauregard και Genevieve Chandagnac. Αλλά κυρίως τη μαγεία. Τον βικτωριανό τρόμο, σε συνδυασμό με την ευφυή, πολιτική σάτιρα – έτσι όπως μόνο ο Kim Newman μπορεί να γράφει.

2. Agents of Dreamland – Caitlin R. Kiernan

Το ότι αγαπώ ιδιαίτερα την Caitlin Kiernan δεν το έκρυψα ποτέ. Αυτό της το βιβλίο μου μοιάζει διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει γράψει μέχρι στιγμής και, αυτομάτως σχεδόν, μου εξάπτει την περιέργεια ακόμη περισσότερο απ’ όσο θα το έκανε κανονικά. Με μυστικούς πράκτορες, τη NASA και μια μυστηριώδη αίρεση, δείχνει μάλλον σαν επιστημονική φαντασία – αλλά, από την άλλη, μπορεί κάλλιστα να βαδίζει και στα μονοπάτια του κοσμικού τρόμου στον οποίο η συγγραφέας είναι μανούλα.

Τι περιμένω: Σίγουρα τρομερούς χαρακτήρες με καλά σκιαγραφημένες προσωπικότητες και ψυχολογίες. Σίγουρα θέματα που θα άπτονται της ταυτότητας, διότι είναι πάντοτε στο επίκεντρο των βιβλίων της Kiernan. Σίγουρα εκπληκτική γραφή. Από εκεί και πέρα; Άγνωστο.

1. Norse Mythology – Neil Gaiman

Εντάξει, το ξέρω πως είναι λίγο άδικο γιατί είναι δεδομένο πως, οποιαδήποτε χρονιά μπορεί να κυκλοφορήσει καινούριος Neil Gaiman, θα έχει πάντα μια θέση στη λίστα μου. Αλλά τον αγαπώ και δεν με νοιάζει, ας πει ο κόσμος ότι θέλει, φοράω περήφανα τον μανδύα του fangirl. Τι είναι, λοιπόν, αυτό; Ουσιαστικά, είναι μια μυθιστοριοποιημένη εκδοχή μύθων των βόρειων φυλών. Και, αν και δεν σκοτώνομαι για τους Βίκινγκς, αν και το εξώφυλλο και ο τίτλος μου είναι κάπως αδιάφορα, το όνομα του Neil Gaiman και η προϋπηρεσία του στο American Gods με κάνουν να θέλω να το διαβάσω.

Τι περιμένω: Ε, τα πάντα, φυσικά. Είναι Gaiman.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος. Ποια βιβλία περιμένετε εσείς φέτος; Πείτε μας στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά, καλές αναγνώσεις!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά