14 χρόνια Σύλλογος Φίλων Tolkien – The Prancing Pony

by Ιλέην Ρήγα

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony γιόρτασε τα 14α γενέθλιά του.  Όπως μας γνωστοποιούν μέσω του επίσημου site τους tolkien.gr:

“Ο Σύλλογός μας συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του John Ronald Reuel Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοση αυτού στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έχουν την έμπνευση τους σε αυτό.”

14589688_10153814498395925_1263743376099009281_o

Photo του Nikos Themelis, από το επίσημο group τους στο Facebook.

Ο Σύλλογος έχει πλούσια πολιτιστική δράση και έντονη παρουσία, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, όπως μας ενημερώνει το πλούσιο βιογραφικό τους:

“Ο Σύλλογος μας διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους και είναι μέλος του International Tolkien Fellowship. Έχουμε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν, όπως το Oxonmoot στην Οξφόρδη (το ετήσιο, επίσημο φιλολογικό μνημόσυνο του καθηγητή), το Ring*Con στη Γερμανία και το Brussels2004, μια ειδική παρουσίαση του έργου του Τόλκιν στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέλη μας βρέθηκαν επίσης στις ευρωπαϊκές πρεμιέρες της τριλογίας του Peter Jackson και συνομίλησαν με πολλούς από τους συντελεστές της επικής αυτής παραγωγής.  Συμμετείχαμε με 25μελή αντιπροσωπεία στον διεθνή εορτασμό των 50 χρόνων από την ολοκλήρωση της έκδοσης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το «Tolkien2005», τον Αύγουστο του 2005 στο πανεπιστήμιο Aston του Birmingham, όπου και παρουσιάσαμε μια ομιλία με θέμα τη σχέση του τολκινικού έπους με την ελληνική μυθολογία και ένα θεατρικό δρώμενο, που συνέκρινε την ιστορία του Τούριν με αυτήν του Οιδίποδα. Τον Ιούλιο του 2006, ο Σύλλογος μας ήταν επίτιμος καλεσμένος του Γερμανικού Συλλόγου στην ετήσια συγκέντρωση των μελών του, το “Tolkien Thing”. Δυο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2008,  συμμετείχαμε στον εορτασμό των 36 χρόνων από την ίδρυση του Σουηδικού Συλλόγου. Το 2009 ο Σύλλογος μας εκπροσωπήθηκε στο ετήσιο “Hobbiton” του Ιταλικού Συλλόγου και το 2010 επισκεφθήκαμε στον Σλοβακικό Σύλλογο.

Σε τοπικό επίπεδο, πέρα από τις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις των μελών μας,  διοργανώσαμε, τον Δεκέμβριο του 2003, τον πρώτο ελληνικό «Μαραθώνιο Ανάγνωσης» έργων του Τόλκιν, διαβάζοντας σε ένα Σαββατοκύριακο την «Επιστροφή του Βασιλιά». Στη συνέχεια μέλη μας συνέβαλαν στον υποτιτλισμό της ομώνυμης τρίτης ταινίας. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαμε στην παρουσίαση του ειδικού ταξιδιωτικού ντοκυμαντέρ «Ν.Ζηλανδία-Η γη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», στο πλαίσιο του προγράμματος ταξιδιωτικών παρουσιάσεων του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης». Επίσης, πήραμε μέρος στην Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο. Μεγάλες εκδηλώσεις ήταν επίσης η ημερίδα για τον εορτασμό των τρίτων γενεθλίων μας τον Οκτώβριο του 2005, καθώς και η παρουσίαση του θεατρικού μας έργου στο ελληνικό κοινό, στις 3 Ιανουαρίου 2006. Ορμώμενοι από την συμμετοχή μας στις διοργανώσεις άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 5αμας γενέθλια με μια δική μας μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, με πολύ δουλειά από μεγάλο αριθμό μελών και φίλων οργανώσαμε, τον Οκτώβρη του 2007 στην Άνδρο, το διήμερο  “CairAndros 2007” με συμμετοχή επίσημων καλεσμένων από τον διεθνή τολκινικό χώρο και την παρουσία φίλων από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Δανία.”

1233545_10151797845285822_1714305624_n
Το φετινό αποκορύφωμα του Συλλόγου ήταν η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Πηλίου που πραγματοποιήθηκε στην Τσαγκαράδα στις 15 και 16 Ιουλίου 2016. Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους έκλεισε με ένα πρωτότυπο θεατρικό, που γράφτηκε από την συγγραφέα και μέλος των Βαρδισσών Δήμητρα Μπενίση και πήρε σάρκα και οστά από τις Βάρδισσες και μέλη του Prancing Pony που ενσάρκωσαν τους ρόλους. Η κα Μπενίση μίλησε στη Nyctophilia για το έργο “Η μυθική σαγήνη του Χρυσού”, στο οποίο η ελληνική μυθολογία συνάντησε αυτή του Tolkien:

%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%af%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81

Άναταρ και Κελεμπρίμπορ

“Το θεατρικό δρώμενο «Η Μυθική Σαγήνη του Χρυσού», γράφτηκε για να παιχτεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πηλίου, στην πλατεία της Τσαγκαράδας, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Συζητώντας με τα μέλη του Συλλόγου, μου ζητήθηκε, ως μέλος, να στήσω κάτι που να συμπεριλαμβάνει στοιχεία των τοπικών μύθων, και να μπορεί να συνδυαστεί και με στοιχεία του Τολκινικού σύμπαντος. 
Η σκέψεις μου έτρεξαν από τους Αργοναύτες από τη μια, στον Κίρνταν και τον Εαρέντιλ από την άλλη, αλλά δεν μπορούσα να βρω αληθινή σύνδεση. Ώσπου σε ένα brainstorming η σκηνοθέτις μας Νένα Λαναρά έθεσε τις παραμέτρους: Το Χρυσό Μήλο, το Ένα Δαχτυλίδι… Και όλα άρχισαν.
Ήταν στοιχεία γνωστά στο ευρύ κοινό, ακόμα κι εκείνους που δεν είχαν ποτέ διαβάσει τα βιβλία του Τόλκιν, απλά είχαν δει έστω και μόνο τις ταινίες. Το σκεπτικό ήταν να το γράψω σαν αφήγηση, ώστε να το αποδώσουμε με την ομάδα των Βαρδισσών, και με μικρή συμμετοχή βουβών ή μικρών ρόλων. Αλλά δεν ήταν δυνατόν αυτό, δεν μου κόλλαγε με τίποτα. Ήταν μια προσπάθεια του Συλλόγου και τα μέλη που ήθελαν να συμμετέχουν έπρεπε να έχουν σημαντικούς ρόλους. Κι άρχισα να το στήνω απ’ ευθείας ως θεατρικό.
Ο κύριος άξονας ήταν τα δυο αντικείμενα, Μήλο και Δαχτυλίδι, φτιαγμένα και τα δυο από χρυσό, και με χαραγμένο πάνω τους ένα ξόρκι που στόχο έχει να εξουσιάσει ψυχές, λαούς, θνητούς κι αθάνατους. Έτσι είχα τις παραμέτρους μου. Μήλο, Δαχτυλίδι, Εξουσία. Μου έλειπε ωστόσο το τελικό και σημαντικό. Τι θέλει να μεταφέρει στους θεατές το δρώμενο; Και αυτό ξετυλιγόταν όσο έγραφα, όσο άλλαζα διαρκώς πράγματα, ρόλους, ατάκες… ώσπου κάποια στιγμή εμφανίστηκε το γνωστό λαμπάκι της έμπνευσης. Αποκατάσταση… τι άλλο;!

%ce%bf-%ce%b8%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%82

Ο Θίασος

Όμως τι αποκατάσταση θα ήταν αυτή; Για να δούμε λίγο το ταξίδι στη Σαγήνη του Χρυσού, που διαδραματίζεται σε έξι σκηνές, τρεις αρχαιοελληνικές και τρεις Τολκινικές.
Με αρχή και τέλος να λειτουργούν στα πλαίσια της αφήγησης, ξεδιπλώσαμε τις τρεις εικόνες και τις συνδέσαμε με τον άξονα της Εξουσίας μέσω του Χρυσού και μέσω της Κυριαρχίας προς τη Θηλυκή Αρχή για το Αρχαιοελληνικό, και προς τους Ελεύθερους Λαούς για το Τολκινικό.
Το ένα μέρος ξεκινά με το τέλος της Τιτανομαχίας όπου Ουρανίδες και Κρονίδες έχουν μπλέκονται για να επιβιώσουν στην Εποχή του Κεραυνού. Και μαζί τους να επιβιώσει και ο Κόσμος. Το έτερο μέρος μας πηγαίνει στην Ερέγκιον και την αρχή των Δαχτυλιδιών.

%ce%ac%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%b5%ce%bd

Άργουεν και Άραγκορν

Η εξέλιξη περνά μέσα από το γάμο του Πηλέα, τον έρωτα της Άργουεν για τον Άραγκορν, και τέλος την αποκατάσταση των εμπλεκομένων, όσο αυτή είναι δυνατή. Όλοι οι χαρακτήρες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Σκιά τους, και μπόρεσαν να θεραπεύσουν ό,τι ως τότε πίστευαν για αδυναμία, κι έτσι να πετύχουν την Αποκατάσταση. Όποιο κι αν ήταν το τέλος του ταξιδιού τους, αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από μια νέα αρχή. Γιατί «ο τρώσσας και ιάσεται» και τα χέρια του Βασιλιά είναι χέρια Θεραπευτή. Σε όλα τα επίπεδα.
Κι έτσι επιστρέφουμε και πάλι στο εδώ και στο τώρα μετά από ένα αναπάντεχο ταξίδι από τη Γη του Πηλέα στη Μέση-Γη. Και η Αποκατάσταση; Ε, αυτή θα περιμένετε να τη δείτε και να τη βιώσετε παρακολουθώντας το δρώμενο όταν με το καλό ανέβει ξανά.”

Εξαιρετική ήταν και η παράσταση που έδωσαν στο Φantastikon του 2015, “Μόρμεγκιλ, το μαύρο σπαθί της μοίρας”, βασισμένη στο έργο του J.R.R. Tolkien “Narn i Hîn Húrin” (Τα παιδιά του Χούριν), την οποία μπορείτε να την δείτε ολόκληρη:

Αν σας γοητεύει και σας ο κόσμος του Καθηγητή και θέλετε να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό και την αγάπη σας για το έργο του μαζί τους, δεν έχετε παρά να μπείτε στην ομάδα τους στο Facebook, να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους tolkien.gr ή να συμμετέχετε σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους και να τους γνωρίσετε από κοντά!

Tenna’ san’ aa’ menealle nauva calen ar’ malta!
(Until then may thy paths be green and the breeze on thy back)

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά