20 ασυνήθιστες φοβίες & 20+ ταινίες τρόμου που τις επικαλούνται

by Μαρίνος Πολίτης

Με τον όρο «φοβία» δηλώνεται ο φόβος ενός ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έναν έντονο, επίμονο και παράλογο φόβο, για κάποιο αντικείμενο, ζώο, χώρο ή κατάσταση, που δεν μπορεί να υπερνικηθεί παρά μόνον αποφεύγοντας το φοβικό αντικείμενο.

Οι ταινίες τρόμου δεν έχουν σκοπό να επικαλεστούν τις προσωπικές φοβίες καθενός μας. Προσπαθούν να μας ανατριχιάσουν με τη δική τους ταυτότητα, τις δικές τους ιστορίες. Προσπαθούν να προκαλέσουν αυτά τα αισθήματα φρίκης κι ανατριχίλας σε όσου περισσότερους από τους παράτολμους θεατές μπορούν. Ένα υγιές αίσθημα ψυχαγωγικού τρόμου που μπορεί να είναι και καθαρτικό. Να ξεφύγει ο θεατής από την πραγματικότητα, να νιώσει τον κίνδυνο και την αγωνία από την ασφάλεια της οθόνης. Ποιος ξέρει όμως, υπάρχουν τόσες ασυνήθιστες φοβίες σε καθημερινά αντικείμενα και φαινόμενα που αθέμιτα (ή και όχι) ξεκλειδώνουν μια βαθύτερη πηγή φόβου που δεν ήξερες καν ότι υπάρχει.

Ας δούμε λοιπόν μια, πάνω απ’ όλα, διασκεδαστική λίστα από ασυνήθιστες φοβίες που μπορούν να ξεκλειδώσουν μερικές αξιέπαινες ταινίες τρόμου. Τα κριτήρια επιλογής ήταν ουσιαστικά δύο: Να συνδέονται με αξιόλογη ταινία ή σκηνή αξιόλογης ταινίας και να είναι ασυνήθιστες/αξιοπερίεργες. Μην περιμένετε λοιπόν κλόουν και κλειστοφοβία εδώ.

Ablutophobia (Ντους) – Cabin Fever, Psycho

Τίποτα δεν ξεχωρίζει πιο στοχευμένα τον φόβο από την φοβία, από την αποστροφή προς καθημερινά αντικείμενα και νόρμες. Το ντους είναι μια καθημερινή διαδικασία για τον καθένα. Μια καθαρτική και απολαυστική καθημερινή ρουτίνα, ευεργετική για το σώμα και το μυαλό. Εκτός κι αν αρχίσουν κομμάτια σάρκας να πέφτουν κυριολεκτικά από το κορμί σου μαζί με την βρωμιά. Η ανατριχιαστική σκηνή στο Cabin Fever θα σε κάνει να ρίχνεις κλεφτές ματιές στο γυμνό σου σώμα.

Δεν είμαστε ποτέ πιο γυμνοί κι απροστάτευτοι απ’ότι σε αυτήν την καθημερινή μας συνήθεια…

Όπως φυσικά και να ανοίξεις τα μάτια σου για να δεις ένα δολοφόνο να κραδαίνει το μαχαίρι όντας εσύ γυμνός κι απροστάτευτος. Η πασίγνωστη σκηνή του Psycho σόκαρε ακριβώς γιατί ακριβώς υπενθύμισε στους πάντες πόσο ευάλωτοι είναι σε αυτόν τον μικρό, στενό χώρο.

Ailurophobia (Αιλουροφοβία) – The Cat From Hell

Η φοβία προς συγκεκριμένα ζώα είναι πολύ συνηθισμένη. Κι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όταν πρόκειται για κάτι θεωρητικά απίθανο να σε βλάψει, όπως οι γάτες. Κι όμως, οι γάτες είναι συνδεδεμένες με τόσους μύθους και προκαταλήψεις γύρω από σκοτεινούς οιωνούς. Αλλά να σε βλάψουν άμεσα και κυριολεκτικά να σου ξεσκίσουν τα σωθικά; Όλο το segment από την ανθολογία Tales From the Darkside: The Movie είναι τόσο φρικιαστικό που θα το θυμάσαι κάθε φορά που θα κοιτάξεις μια μαύρη γάτα στα μάτια.

Άκακα (;) χαριτωμένα γατάκια…

Alektorophobia (Αλεκτωροφοβία) – Freaks

Κι έστω οι γάτες με τα γαμψά τους νύχια. Αλλά οι κότες; Όχι αυτά τα πλάσματα, δεν θα σε βλάψουν. Όμως πάντα η ιδέα ενός ζώου να έχει ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά ταράζει το φυσικό μας ένστικτο. Πόσο μάλλον η εικόνα ενός ανθρώπου να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ένα ζώο στην τολμηρή ταινία του 1932 με τίτλο Freaks. Ακόμα κι αν δεν νιώθεις αποστροφή για αυτά τα άκακα πλάσματα, δεν θα μπορέσεις να αποβάλλεις αυτήν την εικόνα.

Δεν παρουσιάζω την σχετική εικόνα γιατί αποτελεί μεγάλο spoiler για μια ταινία που αξίζει να δείτε.

Anthophobia (Βοτανοφοβία) – The Ruins, Evil Dead

Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα πράγματα που έχουμε διδαχθεί για τον κόσμο γύρω μας είναι ότι τα φυτά είναι έμβια όντα. Κι όμως είναι τόσο τρομακτική η σκέψη να αρχίσουν να φέρονται ως έμβια, με τη συμβατική έννοια που έχουμε συνηθίσει. Πόσο μάλλον να αποκτήσουν τις επιθετικές συνήθειες αρπακτικών όντων. Το The Ruins είναι μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες τρόμου κι ίσως η καλύτερη που αξιοποίησε αυτήν την ιδέα με τους πρωταγωνιστές να καλούνται να αντιμετωπίσουν παρασιτικά φυτά, ανήμποροι απέναντι σε έναν εχθρό που του ανήκει ο κόσμος μας πολύ περισσότερο απ’όσο αντιλαμβανόμαστε. Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει τις φρικιαστικές σκηνές των ταινιών Evil Dead με τα ζωντανά κλαδιά να παγιδεύουν τις πρωταγωνίστριες, αφήνοντας μεγάλο μέρος (ευτυχώς) στη φαντασία.

Ο κόσμος μας δεν ανήκει σε μας…

Apiphobia (Εντομοφοβία) – Candyman

Μια σημείωση αρχικά. Η εντομοφοβία αποτελεί τη φοβία προς όλων των ειδών τα έντομα, ενώ ο αγγλικός όρος Apiphobia, αναφέρεται στην φοβία προς τις μέλισσες συγκεκριμένα. Οι περισσότεροι πανικοβαλλόμαστε στην παρουσία μιας και μόνο μέλισσας, πόσο μάλλον κάποιος αλλεργικός σε αυτές. Η εικόνα του Jason Todd στο Candyman να δίνει ένα τρυφερό φιλί στην πρωταγωνίστρια (Virginia Madsen) με το στόμα του γεμάτο από ζωντανές μέλισσες, θα γουρλώσει τα μάτια του θεατή ό,τι επίπεδο φόβου κι αν έχει προς αυτές. Fun facτ: ο ηθοποιός είχε πραγματικές ναρκωμένες μέλισσες στο στόμα του κατά τα γυρίσματα και τσιμπήθηκε από ουκ ολίγες από αυτές. Αν αυτό δεν λέγεται θυσία για την τέχνη…

Η εικόνα μιλάει από μόνη της…

Televisiophobia (Τηλεόραση) – Ring, Poltergeist

Η τηλεόραση έχει γίνει πλέον τόσο αναπόσπαστο κομμάτι ενός σπιτικού, όσο ένας νιπτήρας ή ένα ψυγείο. Πόσα σπίτια έχουν παραπάνω από μία, πόσοι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο με ανοιχτή ακόμα την τηλεόραση μπροστά τους. Ανοιχτή σαν πόρτα που μπορεί να επιτρέψει την είσοδο σε όντα που δεν θες να σου ταράξουν τον ύπνο. Μου είχε τύχει πραγματικά ένα βράδυ να έχω ξεχάσει την τηλεόραση ανοιχτή και να ξυπνάω αργά τη νύχτα ενώ έπαιζε η γνωστή βιντεοκασέτα από το Ring στο STAR. Λάπτοπ και πάλι λάπτοπ από τότε…

Άλλο επίπεδο 3D…

Catoptrophobia (Κατοπτροφοβία) – Oculus

Οι καθρέφτες έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο ως πύλες προς άλλες παράλληλες διαστάσεις. Ο όλος αστικός μύθος της Bloody Mary βασίζεται σε αυτό, που ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες Candyman. Καμιά άλλη ταινία δεν εφάρμοσε αυτό το κόνσεπτ καλύτερα και πιο άμεσα από το Oculus του Μάικ Φλάναγκαν. Εκεί ο καθρέφτης δεν είναι απλά ένα εργαλείο, αλλά το επίκεντρο, ο “κακός” της ταινίας. Είμαστε άλλωστε τα μόνα όντα στον πλανήτη που αναγνωρίζουν τα είδωλά τους… αρκεί να είσαι όντως αυτός που αντικρίζεις στο τζάμι.

Τι κι αν αυτό που βλέπεις, σε βλέπει κι αυτό;

Chaetophobia (Μαλλιά) – Grudge

Το αρχέτυπο του γυναικείου φαντάσματος που έχει έρθει από τις γνωστές ασιατικές ταινίες τρόμου θέλει αυτά τα στοιχεία να έχουν μακριά ίσια μαύρα μαλλιά που καλύπτουν το πρόσωπό τους. Και οι ορίτζιναλ ταινίες Ju-On φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’αυτό. Γιατί σε αυτές, η αγαπημένη Kayako δε φέρει απλά τη χαρακτηριστική εμφάνιση, αλλά τα μαλλιά της μοιάζουν να έχουν δική τους ψυχή. Κι είναι κι αυτές οι διάσημες σκηνές στο ντους, με τα χέρια της αν μοιάζουν να φυτρώνουν μέσα από τα μαλλιά των πρωταγωνιστών. Άραγε να έγινε τότε της μόδας το κοντό κούρεμα;

Λίγο μασάζ κάνει καλό στα μαλλιά…

Chorophobia (Χορός) – Suspiria, Climax

Η σύνδεση του χορού με το κέφι και τη διασκέδαση θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πιο σύγχρονο φαινόμενο. Σε παλαιότερες εποχές, όπου οι μύθοι ήταν μέρος της καθημερινότητας, οι χοροί είχαν μια πιο τελετουργική φύση. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν εκφραστικοί χοροί που γεννούν κάθε είδους συναίσθημα στον θεατή, και ναι, αυτό μπορεί να είναι μια σκοτεινή ανατριχίλα. Η νέα εκδοχή του Suspiria πραγματεύεται αυτή ακριβώς την πλευρά του χορού, όπως κι ο Λαρς Βον Τρίερ στο Climax, όπου επαγγελματίες χορευτές παγιδεύονται σ’ ένα ψυχεδελικό βράδυ που καταλήγει στην απόγνωση και τη διαστροφή.

Ο ερμηνευτικός χορός μοιάζει με τελετουργία…

Deipnophobia (Δείπνα) – Invitation

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν ισχυρό άγχος σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμα και σε μικρές μαζώξεις, όπως ένα απλό δείπνο μεταξύ συγγενών ή φίλων. Η απάντηση ενός πιο κοινωνικού ατόμου σε αυτό θα ήταν: Μα τι τόσο τραγικό μπορεί να συμβεί; Η ταινία The Invitation δίνει μια καλή δικαιολογία την επόμενη φορά που θα σε προσκαλέσουν για αθώο δείπνο και συμπάθεια με αρκετούς αγνώστους.

Τσάι και συμπάθεια (;)

Gamophobia (Γαμετοφοβία) – Ready or Not

Ο γάμος είναι μια σοβαρή απόφαση ζωής. Μια απόφαση που ισχυροποιεί τον δεσμό με τον/τη σύντροφο που εμπιστεύεσαι και αγαπάς. Κι ακριβώς επειδή πρόκειται για τόσο μεγάλη απόφαση, είναι δεδομένη και μια δόση ανησυχίας, πολλοί τρέμουν μάλιστα την ιδέα. Το Ready or Not αποφασίζει απλά να μετατρέψει αυτήν την αμφιβολία σε πλήρη αποστροφή, όταν η χαρούμενη νύφη γίνεται έρμαιο τελετουργικού κυνηγητού τη βραδιά του γάμου της. Till Death Do Us Apart, κυριολεκτικά.

Παντρέψου να δεις προκοπή…

Gelotophobia (Ρεζίλι) – Carrie

Ίσως η πιο συνηθισμένη κοινωνική φοβία είναι γελοιοποίηση, το ρεζίλεμα κοινώς, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Ειδικά αν έχει προηγηθεί μια φαινομενική στιγμή θριάμβου. Η πασίγνωστη σκηνή στο Carrie, όπου η πολυπαθής πρωταγωνίστρια επιτέλους πετυχαίνει την αναγνώριση λίγο πριν καλυφθεί με αίμα και τα γέλια των συμμαθητών της, έχει γίνει συνώνυμη με τη δημόσια περιφρόνηση ενός αθώου ανθρώπου. Τουλάχιστον στην ταινία πήρε το αίμα της πίσω, χύνοντας κουβάδες από το δικό τους.

Όταν το “αστείο” δεν είναι αστείο, οι συνέπειες είναι πικρές.

Genophobia (Σεξ) – It Follows

Η απενοχοποίηση του σεξ είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει συνοδέψει γενιές ολόκληρες. Πέρα από την κοινωνική διάσταση, υπάρχουν οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. Καθότι στις συζητήσεις και στη σκέψη μας καθημερινά, κάθε άλλο από απλή υπόθεση είναι τελικά. Πόσο μάλλον αν εμπλακεί και μια υπερφυσική οντότητα, αόρατη, ασταμάτητη και θανατηφόρα. Έχε χάρη που το It Follows είναι τόσο καταπληκτική ταινία που λες χαλάλι κι αυτή η τραυματική σκέψη.

Αυτές οι ταινίες τρόμου βάλθηκαν να μας καταστρέψουν κάθε χαρά…

Katsaridaphobia (Κατσαρίδες) – Creepshow

Κανείς δεν θέλει να βλέπει κατσαρίδες. Κανείς δεν νιώθει συμπάθεια προς αυτές, λίγα ζωντανά πλάσματα προκαλούν ένα φυσικό μας ένστικτο εξολόθρευσής τους. Αυτά τα μικρά έντομα κάνουν κοτζάμ ενήλικες να ουρλιάζουν και να πηδάνε έπιπλα. Τώρα, συμπορευτή, κάτσε αναπαυτικά και φαντάσου εκατοντάδες, χιλιάδες από δαύτες να εξορμούν στο σπίτι σου. Τώρα σε προκαλώ να δεις το segment από το Creepshow.

Όταν ξεχνάς να κάνεις απολύμανση στο σπίτι…

Chromophobia (Χρωμοφοβία) – Annihilation, Color out of space

Τα χρώματα είναι μέρος του τι κάνει το περιβάλλον μας όμορφο. Μας αρέσει να περιβαλλόμαστε από όμορφα χρώματα, βάφουμε τους τοίχους μας, ντυνόμαστε με τα αγαπημένα μας χρώματα. Αλλά αν ο κόσμος γύρω μας ήταν “ντυμένος” με χρώματα που δεν ταιριάζουν; Τα δέντρα δεν ήταν πράσινα, ο ουρανός όχι γαλάζιος; Οι sci-fi ταινίες τρόμου Annihilation και Color Out of Space χρησιμοποιούν ακριβώς αυτήν την ιδέα για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ανησυχίας ενδόμυχη, σχεδόν πρωτόγονη.

Και πάλι πιστεύω η εικόνα μιλάει από μόνη της…

Scoleciphobia (Σκουλήκια) – Slither

Τα σκουλήκια είναι ταυτόσημα με τη σήψη. Κανείς δεν θέλει να δει σκουλήκια στα τρόφιμά του ή στο περιβάλλον του. Κανείς όμως δεν θα νιώσει κι απειλή από αυτά. Εκτός κι αν πρόκειται για πελώρια παρασιτικά σκουλήκια που καταλαμβάνουν το σώμα σου και σε μετατρέπουν σε μια κυριολεκτική μάζα από δαύτα. Ναι, καθόλου όμορφη εικόνα να την φαντάζεσαι. Πόσο μάλλον να παρακολουθείς μια ολόκληρη ταινία γεμάτη από δαύτες.

Ένα αθώο σκουληκάκι είναι μου έλεγε η γιαγιά μου, μην το πατήσεις…

Telephonophobia (Τηλέφωνο) – Scream, One Missed Call

Πολλές κοινωνικές έρευνες έχουν συμπεράνει ότι από όλα τα μέσα επικοινωνίας, ο άνθρωπος βγάζει τη χειρότερη συμπεριφορά του μέσω τηλεφώνου. Της απλής συμβατικής μορφής του τηλεφώνου, χωρίς εικόνα του συνομιλητή ή γραπτά μηνύματα. Πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζεις τον άνθρωπο στην άλλη γραμμή, κάτι πιο συνηθισμένο την εποχή πριν τα σύγχρονα κινητά.

Μην χαίρεστε… στο καινούργιο Scream θα γίνει και με smartphone.

Η διάσημη εναρκτήρια σκηνή του Scream με την Drew Barrymore να συνομιλεί μ’ έναν άγνωστο που την οδηγεί σ’ ένα κυνήγι επιβίωσης, είναι αυτή που πρόσθεσε το αίσθημα φόβου για τα καλά στις κλήσεις αγνώστων. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η κορεάτικη ταινία τρόμου One Missed Call μετατρέπει την ίδια τη συσκευή του κινητού σε πομπό του επικείμενου θανάτου των πρωταγωνιστών. Γι’αυτό να λες πάλι καλά που ο άγνωστος αριθμός θέλει απλά σου πουλήσει καρτοσύνδεση.

Vehophobia (Οδοφοβία) – Duel

Η οδήγηση είναι άλλη μια καθημερινή συνήθεια που είναι καθόλα τρομακτική εκ φύσεως. Τα δυστυχήματα είναι καθημερινά. Η λέξη δυστύχημα ή ατύχημα περιέχουν τη λέξη τύχη μέσα τους. Σε τι επίπεδο λοιπόν φτάνει ο τρόμος, όταν ο κίνδυνος δεν είναι απόρροια λάθους, αλλά γίνεται επί σκοπού; Τι γίνεται αν ένα άλλο όχημα θέλει απλά τον χαμό σου; Μια τόσο απλή ιδέα που αποτύπωσε ο Σπίλμπεργκ στην πρώτη κιόλας ταινία του, το λιγότερο διάσημο Duel.

Γιατί άραγε το τιμόνι βγάζει πάντα τον χειρότερό μας εαυτό;

Phagophobia (Φαγοφοβία)– Swallow

Και μόνο η ιδέα της φοβίας της κατάποσης δημιουργεί πάμπολλες απορίες. Μιλάμε για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου που εξαρτάται από την κατάποση. Από την άλλη όμως πόσο τρομακτική είναι κι η ιδέα να καταπιείς, να εισέλθουν δηλαδή στον ευαίσθητο οργανισμό σου αντικείμενα που δεν πρέπει. Ακριβώς αυτήν την ιδέα χρησιμοποιεί το διαμαντάκι που λέγεται Swallow.

Πάντα να μασάτε καλά πριν καταπιείτε…

Globophobia (Μπαλονοφοβία) – ΙΤ

Αυτή η φοβία ήταν κυριολεκτικά η τελευταία που βρήκα σε σχετικό ιατρικό άρθρο, και αμέσως αναρωτήθηκα πώς μπορεί να νιώσει ένα άτομο που πάσχει βλέποντας μια από τις ταινίες με τον αγαπημένο Pennywise. Δεν χρειάζεται να εμβαθύνω περισσότερο, απλά μπαλόνια. Μπαλόνια παντού!

Παιδικό πάρτι χωρίς μπαλόνια δεν γίνεται. Αλλά δεν θα πάρω τον κλόουν, ευχαριστώ.

Πηγές: www.iatronet.gr, www.consequence.net

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά