21 trivia για τη σειρά “Vikings”

by Αννίτα Ιωάννου

Το δεύτερο μέρος της 5ης season των Vikings που έκανε πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου, θα είναι πιο αιματηρό από ποτέ. Καθώς  η εμφύλια διαμάχη συνεχίζεται, οι γιοι του Ragnar Lothbrok θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις: να προστατεύσουν την κληρονομιά του πατέρα τους ή να χαράξουν δικούς τους δρόμους.

Στο φινάλε της τέταρτης season, ο Ivar ο Ασπόνδυλος (Alex Høgh Andersen) σκότωσε τον Sigurd (David Lindström). Μπορεί να μετάνιωσε για τον φόνο του αδερφού του, αλλά μαζί με τον Hvitserk (Marco Ilsø) δεν θα κάνουν πίσω στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στην ίδια τους την οικογένεια.  Ορκισμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας του Aslaug (Alyssa Sutherland), ο Ivar φιλοδοξεί να εδραιώσει την δική του εξουσία ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα βυθίσει την χώρα τους στο αίμα και τις φλόγες.

Η Lagertha (Katheryn Winnick) κυβερνά πλέον το Kattegat, αλλά η εξουσία της αρχίζει να φθίνει.  Στο πλευρό της στέκεται ο γιος της, Björn (Alexander Ludwig) που αντιλαμβάνεται ότι η θέση του στον θρόνο έχει γίνει πια ασταθής καθώς ο αντίπαλός του συνιστά την πιο θανάσιμη απειλή. Με την βοήθεια του Ubbe (Jordan Patrick Smith) θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Ivar να σφετεριστεί το στέμμα.

Την παράσταση κλέβει ο κολασμένος Επίσκοπος Heahmund (Jonathan Rhys Meyers) που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση. Ο Δούκας Rollo (Clive Standen) επιστρέφει  και θα πρέπει να διαλέξει ποιον θα βοηθήσει. Ο Floki (Gustaf Skarsgård) που τα έχασε όλα, θα αφιερώσει τον εαυτό του στους θεούς στην Ισλανδία. Η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί και για 6η χρονιά και επιδιώκει να δείξει μια διαφορετική πλευρά των ατίθασων θαλασσοπόρων από την στερεοτυπική εικόνα of “raping and pillaging,” σύμφωνα με τον δημιουργό Michael Hirst.

21 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την σειρά “Vikings”

1. Το συναρπαστικό ιστορικό δράμα Vikings ήταν να ονομαστεί “Raid”(=επιδρομή) και αρχικά προοριζόταν ως μια mini-series εννιά επεισοδίων για το History Channel. Όμως η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, με εκατομμύρια πιστούς οπαδούς και τα τεράστια ποσοστά τηλεθέασης έκαναν τους παραγωγούς να δημιουργήσουν και άλλες seasons.

2. Η πρώτη season έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2013 και είναι εμπνευσμένη ως ένα σημείο από την ζωή του θρυλικού ήρωα Ragnar Lodbrok, ο οποίος έγινε βασιλιάς όλων των φυλών και έζησε τον 9ο αιώνα. Το όνομα Ragnar σημαίνει “keeper of the fort” και κυριολεκτικά μεταφράζεται στην αρχαία σκανδιναβική διάλεκτο ως “hairy trousers” ή “hairy breeches” επειδή φορούσε ένα μαλλιαρό παντελόνι όταν πολεμούσε.

3. Οι ιστορίες των Vikings μεταδίδονταν προφορικά από γενιά σε γενιά. Για να έχουν οι θεατές μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα το πως μπορεί να μιλούσαν εκατοντάδες χρόνια πριν, οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν στα κείμενα κάποιες φορές, τέσσερις νεκρές γλώσσες όπως Αρχαία Σκανδιναβικά, Αγγλοσαξονικά, Λατινικά και Φράγκικα.

4. Οι λεγόμενες “shield maidens” είναι βασισμένες στις επικές αφηγήσεις της αρχαίας Σκανδιναβικής ιστορίας, όπου οι ατρόμητες γυναίκες πολεμούσαν στο πλευρό των αντρών στις επιδρομές. Η αντιμετώπιση των γυναικών στις κοινωνίες των Vikings ήταν πιο απελευθερωμένη από ότι στους Φράγκους και στους Αγγλοσάξονες. Είχαν το δικαίωμα να πάρουν διαζύγιο και να παντρευτούν ξανά.

5. Η Katheryn Winnick, που υποδύεται την Lagertha, είναι ειδική στις πολεμικές τέχνες, έχει τρίτου βαθμού μαύρη ζώνη στο Tae Kwon Do και δευτέρου βαθμού μαύρη ζώνη στο Karate! Επίσης έχει άδεια εργασίας ως σωματοφύλακας. Οι ικανότητες αυτές την βοήθησαν αρκετά για τις ανάγκες του ρόλου που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

6. H Georgia και η Maude Hirst που υποδύονται την Torvi και την Helga αντίστοιχα είναι κόρες του δημιουργού και σεναριογράφου της σειράς Michael Hirst. H Siggy (Jessalyn Gilsig) δεν ήταν σχεδιασμένο να πεθάνει στην 3η season. Αποχώρησε για προσωπικούς λόγους και ζήτησε από τον σεναριογράφο, να σκοτώσει τον χαρακτήρα της για να υπάρξει ένας οριστικός επίλογος.

7. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων γίνεται στην Ιρλανδία διότι τα πανέμορφα φυσικά τοπία μοιάζουν με την Νορβηγία και την Δανία. Ένα από τα αγαπημένα τους μέρη είναι η Κομητεία Wicklow County, 100 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο εκεί που βρίσκεται το πλασματικό Kattegat. Στην ίδια περιοχή γυρίστηκε η ταινία Excalibur 1981και το Braveheart 1995.

8. Ο θάνατος του Athelstan (George Blagden) από τα χέρια του Floki (Gustaf Skarsgård) ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές. Ο παραγωγός Michael Hirst έπρεπε να απελευθερώσει τον Athelstan από την “πνευματική κρίση” που τον είχε καταβάλει. Ωστόσο, όταν έγραφε την σκηνή δυσκολεύτηκε πολύ γιατί ο Athelstan είχε γίνει σαν ένα πραγματικό πρόσωπο για αυτόν και δεν ήθελε να τον σκοτώσει.

9. Ο Gustav Skarsgård, που υποδύεται τον Floki είναι ο αδερφός του Alexander Skarsgård και του Bill Skarsgård. Ο πατέρας τους είναι ο διάσημος Σουηδός ηθοποιός Stellan Skarsgård. Ο πραγματικός Flóki Vilgerðarson ήταν Νορβηγός εξερευνητής της Ισλανδίας. Το όνομα Floki σημαίνει στα Νορβηγικά “Heroic Viking” όμως μπορεί και να προέρχεται από την Σουηδική λέξη “flokig,” η οποία χρησιμοποιείται όταν κάποιος είναι ψυχικά διαταραγμένος.

10. Στην 4η Season, o Ragnar (Travis Fimmel) για να νικήσει τους Φράγκους μεταφέρει πλοία στις όχθες του ποταμού. Η σκηνή γυρίστηκε κανονικά και όχι με την βοήθεια γραφικών CGI. Επίσης στα επεισόδια για την πολιορκία στο Παρίσι, κατασκευάστηκαν σκηνικά με CGI εφέ και εκατοντάδες κασκαντέρ με αναμμένους δαυλούς ανέβαιναν στις σκάλες και έπεφταν μέσα στο νερό. To 845 μ.Χ. ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, έδωσε στους Vikings τρεις τόνους ασήμι, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή για να αποχωρήσουν.

11. Τα τατουάζ του Rollo, (Clive Standen) συνδέονται με την Σκανδιναβική Μυθολογία. Απεικονίζουν δύο λύκους τον Hati και τον Skoll που κυνηγούν τον ήλιο και το φεγγάρι. Ο χαρακτήρας Rollo είναι βασισμένος σε ένα πραγματικό πρόσωπο τον Hrolf, ο οποίος έγινε Δούκας του Rοuen και κατέκτησε μέρη της Γαλλίας που σήμερα ανήκουν στην Νορμανδία. Ιστορικά, δεν είχε συγγένεια με τον Ragnar και έζησαν με εκατό χρόνια διαφορά.

12. Κάποιοι από τους ηθοποιούς έκαναν casting για διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που υποδύονται. Ο Gustav Skarsgård (Floki) και ο Clive Standen (Rollo) για το ρόλο του Ragnar ενώ ο Travis Fimmel (Ragnar) ήθελε να παίξει τον Floki. Οι παραγωγοί διάλεξαν τον Alexander Ludwig ως Björn Ironside, διότι έμοιαζε πολύ με τον Nathan O’Toole που έπαιζε τον Björn σε νεαρή ηλικία.

13.Υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά στοιχεία πως μπορεί να ήταν οι κομμώσεις των Vikings. Οι άντρες είχαν γένια και φορούσαν κράνη χωρίς κέρατα. Στην σειρά όλες οι γυναίκες έχουν περίτεχνα χτενίσματα και η υπεύθυνη Dee Corcoran, η οποία κάνει ώρες για να τους τα φτιάξει, εξομολογείται ότι οι ηθοποιοί κατά την διάρκεια των γυρισμάτων κάνουν πλάκες ο ένας στον άλλον.

14. Οι Vikings χρησιμοποιούσαν ένα είδος eyeliner γνωστό ως kohl, το οποίο ήταν μια μαύρη σκόνη φτιαγμένη από αντιμόνιο, καμένα αμύγδαλα, μόλυβδο, οξειδωμένο χαλκό, ώχρα, στάχτη, μαλαχίτη, και χρυσόκολλα. Οι πολεμιστές το έβαζαν για να προστατεύσουν τα μάτια τους από τον ήλιο.

15. Οι περισσότερες σκηνές δράσης δεν γίνονται μόνο μέσω γραφικών εικονικής πραγματικότητας. Οι ηθοποιοί τρεις βδομάδες πριν από τα γυρίσματα μαθαίνουν όλες τις πολεμικές κινήσεις κρατώντας αληθινά όπλα. Οι πραγματικοί πολεμιστές-Berserkers πριν τις μάχες έπαιρναν παραισθησιογόνα μανιτάρια (Amanita muscaria) και ζητούσαν την βοήθεια των θεών Odin, Thor, για να νικήσουν.

16.  Το κόκκινο και το κίτρινο στα λάβαρα και στις ασπίδες του  King Harald Finehair (Peter Franzén) είναι τα χρώματα της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας. Το όνειρο του Harald “Finehair” είναι να γίνει βασιλιάς της Νορβηγίας. Ο Harald σκότωσε τον αδερφό του, Halfdan the Black (Jasper Pääkkönen), λέγοντας του: “I will see you in Valhalla. I will see you in Valhalla.”

17. Οι χαρακτήρες στην σειρά δεν είναι από μια εθνικότητα. Οι υπεύθυνοι της παραγωγής ήθελαν να δημιουργήσουν ένα αμάγαλμα σκανδιναβικών λαών. Το πραγματικό Kattegat βρίσκεται σε ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στην Δανία και την Σουηδία, που συνδέεται από την μια πλευρά με την Βόρεια Θάλασσα και από την άλλη με την Βαλτική Θάλασσα.

18. Ο Jarl Borg υπέφερε από τα χειρότερα μαρτύρια που οδηγούν σε αργό και βασανιστικό θάνατο, στο επεισόδιο“Blood Eagle” S2E07 που ψηφίστηκε το πιο brutal της χρονιάς 2014. Η μέθοδος του «Ματωμένου Αετού» ήταν να σχίζουν όλη την πλάτη φτάνοντας μέχρι τους πνεύμονες. Τα χέρια του μελλοθάνατου ήταν δεμένα, ενώ ο ίδιος ήταν γονατισμένος. Όταν ανοίξουν  εντελώς τα πλευρά μοιάζει σαν αετός με ματωμένα φτερά. Την ίδια τύχη είχε και ο Βασιλιάς Aelle S04E18 που έριξε τον Ragnar στον λάκκο με τα φίδια.

19. Ο Νορβηγός συνθέτης Einar Selvik, πρώην drummer των Gorgoroth, και δημιουργός της folk μπάντας Wardruna συμμετείχε στο soundtrack σε συνεργασία με τον Trevor Morris. Εμφανίστηκε να τραγουδάει και στο επεισόδιο 6 της 4ης season.  Χρησιμοποιεί αρχαία μουσικά όργανα  όπως ένα bukkehorn (φτιαγμένο από το κέρατο ενός τράγου), μια tagelharpa και λύρα.

20. Ο εκδοτικός οίκος Zenescope και το History Channel ένωσαν τις δυνάμεις για να δημιουργήσουν ένα comic book βασισμένο στη σειρά. Το πρώτο τεύχος Vikings: Sword of Kings #1 δόθηκε δωρεάν στο San Diego Comic-Con το 2013. Τα γεγονότα διαδραματίζονται πριν από την πρώτη season. Οι Vikings αναμένεται να γίνουν και παιχνίδι στρατηγικής για τα κινητά μέσα στο 2018.

21. Στο San Diego Comic-Con το 2017,ένας εκκεντρικός θαυμαστής εμφανίστηκε φορώντας μια στολή καγκουρό. Πλησίασε το πάνελ με τα μικρόφωνα, ζήτησε να του δώσουν αυτόγραφο και μια αγκαλιά από την Katheryn Winnick. Όταν έβγαλε την μάσκα οι παρευρισκόμενοι έκπληκτοι αντίκρισαν τον Travis Fimmel (Ragrnar).

Ετοιμαστείτε! The Reign of Darkness is Upon Us!

Πηγές: history.ca, digitalspy.com, tvguide.com

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά