5+1 horror board games για τη βραδιά του Halloween

by Μαρκέλλα Ευθυμίου Βελαέτη

Και έρχεται, που λες, αυτή η περίοδος του Halloween, όπου μπορούμε ελεύθερα να κρύψουμε τη nerdουλοσύνη μας πίσω από τη μάσκα του “εγώ προσαρμόζομαι στο κλίμα των ημερών” και να γελάσουμε κρυφά με αυτήν μας τη δήλωση. Γι’ αυτό, επειδή ξέρω πως η καρδούλα σου καίγεται για νέα ή παλιά και αγαπημένα card και board games, ήρθα για να σου προτείνω έξι υπέροχα horror games, ώστε να κλειστείτε εσύ και η παρέα σου μέσα σε κάποιο σκοτεινό σαλόνι και να ξεφαντώσετε άγρια πετώντας ζάρια και προσπαθώντας να μείνετε ζωντανοί όσο σώζετε τον κόσμο από το Κακό!

Προσωπικά, εάν με ρωτάς, προτείνω να σηκωθούμε όρθιοι και να υψώσουμε με αυτοπεποίθηση τις γεμάτες μπύρα κανάτες μας, υπερασπίζοντας την αγάπη μας για τα εν λόγω παιχνίδια, είτε είμαστε μάστερ στον χώρο είτε τώρα ξεκινάμε να βουτάμε στα σκοτεινά νερά του board gaming! Σίγουρα όμως, και ανεξαρτήτως του εάν συμφωνείς με αυτή μου την προτροπή, από τη στιγμή που σε ελκύει το horror και έχεις διαπιστώσει πως έχεις μια παραπάνω έλξη για τα επιτραπέζια…. πρέπει ν’ αρχίζεις να παίζεις και να ζήσεις το Halloween λίγο πιο έντονα από τους υπόλοιπους!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις προτάσεις για διασκεδαστικά, σκοτεινά, περιπετειώδη και ατμοσφαιρικά παιχνίδια που θα σε κάνουν να συνεχίσεις να έχεις θέληση για φιλικές συναθροίσεις και μετά τις ημέρες του Halloween!

Welcome to the nerdish dark side, love…

Elder Sign

Χρονολογία έκδοσης: 2011
Σχεδιαστής: Dallas Mehlhoff
Είδος: Horror, mystery, cooperative game
Αριθμός παικτών: 1-8
Διάρκεια παιχνιδιού: 1-2 ώρες

Σύντομη περιγραφή

To Elder Sugn είναι ένα συνεργατικό παιχνίδι, κατά το οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των ερευνητών προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν έναν από τους “Αρχαίους”, πλάσματα αηδιαστικά και παντοδύναμα τα οποία ζουν ανάμεσα στις διαστάσεις.

Οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλες περιπέτειες μέσα αλλά και έξω από το Miskatonic University Museum, όπου η επιστροφή των “Αρχαίων” δημιουργεί μια σειρά από παράξενα γεγονότα.

Υπερνικώντας αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές προσπαθούν ν’ αποκτήσουν Elder Signs, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ξορκίσουν μακριά τον “Αρχαίο” και θα σώσουν τη διάστασή τους, η οποία βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. Ο χρόνος όμως τρέχει και οι δείκτες του ρολογιού χτυπούν νευρικά, καθώς κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα ο “Αρχαίος” πλησιάζει ακόμα περισσότερο στην αφύπνισή του και την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι όλοι οι παίκτες-ερευνητές να προλάβουν να ξορκίσουν τον “Αρχαίο” πριν εκείνος προλάβει να ξυπνήσει…

Mansions of Madness

Πρώτη έκδοση: 2011
Δεύτερη έκδοση: 2016
Σχεδιαστής: Corey Konieczka
Είδος: Horror, mustery, adventure, cooperative
Αριθμός παικτών: 2-5 (πρώτη έκδοση), 1-5 (δεύτερη έκδοση)
Διάρκεια παιχνιδιού: 2-3 ώρες

Σύντομη περιγραφή

Απαίσια τέρατα και ανατριχιαστικές παρουσίες ελλοχεύουν σε επαύλεις, σχολεία και ερειπωμένα κτίρια κοντά στην περιοχή του Arkham. Κάποια από αυτά οργανώνονται σε ομάδες και άλλα απλά περιμένουν τα αβοήθητα θύματά τους ώστε να τα κατασπαράξουν ή να τα οδηγήσουν σταδιακά στην τρέλα.

Οι παίκτες του παιχνιδιού αναλαμβάνουν τον ρόλο των ερευνητών και προσπαθούν μέσα από δύσκολες αποφάσεις και προκλήσεις να ανακαλύψουν την αλήθεια για αυτούς τους ζωντανούς εφιάλτες που ζουν στις σκιές.

Το συγκεκριμένο σκοτεινό και μακάβριο παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργήσουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές ως προς την πλοκή, μέσω του ιδιαίτερου χάρτη τον οποίο έχουν στην κατοχή τους. Ο ένας παίκτης παίρνει τον ρόλο του “keeper” ελέγχοντας τα τέρατα αλλά και τις υπόλοιπες ζοφερές δυνάμεις που εμπλέκονται στην ιστορία. Οι υπόλοιποι παίκτες, ως ερευνητές, προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν στοιχεία ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στην αλήθεια… πριν χάσουν ολοκληρωτικά το μυαλό τους!

Arkham Horror

Πρώτη έκδοση: 1987
Δεύτερη έκδοση: 2005
Τρίτη έκδοση: 2018
Σχεδιαστής: Richard Launius, Kevin Wilson
Είδος: Horror, mystery, cooperative
Αριθμός παικτών: 1-8
Διάρκεια παιχνιδιού: 2-4 ώρες

Σύντομη περιγραφή

Είμαστε στο 1926 και στην πόλη του Arkham, ανάμεσα στις σκιές μεταξύ χρόνου και χώρου, παραμονεύουν σκοτεινές οντότητες γνωστές ως “Αρχαίοι” κοντά στις πύλες μεταξύ των κόσμων. Οι πύλες αυτές έχουν αρχίσει ν’ ανοίγουν και πρέπει να κλείσουν πριν οι “Αρχαίοι” κατακτήσουν τον κόσμο…

Το Arkham Horror είναι ένα συνεργατικό παιχνίδι επηρεασμένο από τη μυθολογία του H. P. Lovecraft. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, επιλέγεται ένας από τους οκτώ “Αρχαίους” και ο σκοπός των παικτών είναι μέσα από τους ρόλους των ερευνητών να προσπαθήσουν ν’ αποτρέψουν την εισβολή του στον κόσμο! Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες αναβαθμίζουν τους χαρακτήρες τους αποκτώντας ικανότητες, αντικείμενα, όπλα και ξόρκια.

Η μοίρα του Arkham βρίσκεται στα χέρια των παικτών ώστε να το “καθαρίσουν” από διαφόρων τύπων τέρατα, αλλά ο κύριος στόχος τους είναι να κλείσουν οποιαδήποτε πύλη για άλλες διαστάσεις εμφανίζεται μέσα στην πόλη. Εάν οι πύλες που εμφανίζονται παραμείνουν ανοιχτές, τότε ο “Αρχαίος” ξυπνά και οι παίκτες έχουν μόνο μια ευκαιρία να σώσουν την ανθρωπότητα… πολεμώντας τον σε μια μάχη!

Letters from Whitechapel

Χρονολογία έκδοσης: 2011
Σχεδιαστής: Gabriele Mari, Gianluca Santopietro
Είδος: Horror, Murder/Mystery
Αριθμός παικτών: 2-6
Διάρκεια παιχνιδιού: 90-150 λεπτά

Σύντομη περιγραφή

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα το έτος 1888 στο Whitechapel του Λονδίνου, όπου ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σπέρνει απλόχερα τον θάνατο και καθημερινά ανακαλύπτονται πτώματα ανθρώπων το ένα μετά το άλλο.

Ο ένας παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Τζακ και ο σκοπός του είναι να δολοφονήσει άλλα πέντε θύματα πριν τον πιάσουν οι υπόλοιποι παίχτες που κατέχουν τον ρόλο των ντετέκτιβ-αστυνομικών.

Το ταμπλό αντιπροσωπεύει την περιοχή του Whitechapel και είναι μαρκαρισμένο με 199 αριθμημένους κύκλους οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με κουκκίδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες κινούνται σε αυτές τις κουκκίδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους δρόμους του Whitechapel. Θα προλάβει η ομάδα να νικήσει τον διάσημο δολοφόνο ή θα βρεθεί νεκρή πριν καν προλάβει να τον εντοπίσει;

The others: 7 sins

Χρονολογία έκδοσης: 2016
Σχεδιαστής: Eric M. Lang
Είδος: Horror, Fantasy
Αριθμός παικτών: 2-5
Διάρκεια παιχνιδιού: 90 λεπτά

Σύντομη περιγραφή

Στο The Others, ένας παίκτης αντιπροσωπεύει την ενσάρκωση μιας από τις επτά θανάσιμες αμαρτίες, η οποία έχει επικαλεστεί από το Hell Club ώστε να να δημιουργήσει την Αποκάλυψη και να καταστρέψει τον κόσμο. Οι υπόλοιποι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των ηρώων και, δουλεύοντας συνεργατικά ως πράκτορες, οφείλουν να πολεμήσουν την τρομακτική εισβολή. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Haven, μια μεγάλη περιοχή του Λονδίνου. Ο παίκτης ο οποίος αντιπροσωπεύει τη θανάσιμη αμαρτία, μπορεί να επικαλεστεί τέρατα για να διαφθείρει, να κάψει και να καταστρέψει την πόλη όσο οι ήρωες χρησιμοποιούν τις δυνάμεις, τις ικανότητές τους και την ίδια την πόλη για ν’ αμυνθούν.

Το πλάνο του Hell Club, αλλά και ό,τι καλούνται να κάνουν οι παίκτες ώστε να το ανατρέψουν, καθορίζεται από το Story Board που επιλέγεται για κάθε παιχνίδι. Ένας – ένας οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους. Εάν καταφέρουν να ολοκληρώσουν και την τελευταία, το Κακό ξορκίζεται… για κάποιο χρονικό διάστημα. Όση περισσότερη ώρα χαραμίζουν και αφήνουν την Αμαρτία να καθιερώνεται και να ισχυροποιείται, η Αποκάλυψη προχωράει και εξελίσσεται, κάνοντας την Αμαρτία δυνατότερη. Εάν καταφέρει να μειώσει αρκετά τις δυνάμεις των ηρώων, ο παίκτης που ελέγχει τη θανάσιμη αμαρτία κερδίζει και ο κόσμος κυριεύεται από το σκοτάδι….

Spooks

Χρονολογία έκδοσης: 2003
Σχεδιαστής: Jason Wittman
Είδος: Horror, Card game
Αριθμός παικτών: 3-6
Διάρκεια παιχνιδιού: 10 λεπτά

Σύντομη περιγραφή

Το Spooks είναι ένα γρήγορο παιχνίδι καρτών κατά το οποίο ο κάθε παίκτης παίζει τις κάρτες του ταιριάζοντας αριθμούς και φιγούρες. Ο παίκτης που θα αδειάσει πρώτος το χέρι του από κάρτες κερδίζει και τα στοιχειά πιάνουν όλους τους υπόλοιπους! Κάθε φιγούρα (Αράχνες, Φαντάσματα, Σκελετοί, Γκόμπλιν και Νυχτερίδες) έχουν έναν συγκεκριμένο κανόνα και η πρώτη κάρτα κάθε φιγούρας έχει μια ιδιαίτερη δύναμη…. Δεν χρειάζεται να ξεφύγεις από τα τέρατα όταν μπορείς απλά να ξεφύγεις από τους φίλους σου!

Τελειώνοντας, λοιπόν, αυτή τη μικρή και σύντομη παρουσίαση κάποιων εκ των πολλών horror games που κυκλοφορούν εκεί έξω, έχω να σου πω μόνο δυο-τρία πράγματα αγαπημένε αναγνώστη:

Καλή διασκέδαση, καλή τύχη, καλό Halloween και είθε το Καλό είναι μαζί σου!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά