8 Πειράματα σε Ανθρώπους: Ζωντανοί Εφιάλτες

by Φεβρωνία Κουτελίδα

Έχει γίνει γνωστό πλέον το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη περιέργεια και η διαστροφή που μπορούν να κρύβουν οι πράξεις για την ανακάλυψη νέων πραγμάτων. Σήμερα υπάρχουν τόσες νομοθεσίες που απαγορεύουν την οποιαδήποτε βλάβη του ανθρώπινου σώματος, οπότε οι γενιές μας θεωρούνται σχετικά τυχερές αν εξαιρέσεις τα άλλα χίλια δύο προβλήματα που έχουμε. Φαντάσου, όμως, να βρισκόσουν στους προηγούμενους αιώνες όπου οι επιστήμες άνθιζαν, αλλά οι επιστήμονες δεν ήξεραν πως ακριβώς να διεκπεραιώσουν με σιγουριά τα αποτελέσματα των ανακαλύψεών τους οπότε χρησιμοποιούσαν ανθρώπους για να σιγουρευτούν. Από την άλλη, θα μπορούσες να είσαι μέλος του στρατού στα χρόνια των παγκοσμίων πολέμων και οι ίδιοι ανώτεροι σου, ακόμα και οι νοσοκόμες που σε φρόντιζαν να σε χρησιμοποιούσαν για πειραματόζωο. Ή μπορείς να πας και πιο παλιά. Κάπου στον μεσαίωνα και να ζούσες στο βασίλειο ενός τρελού Βασιλιά ο οποίος δεν θα έχανε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον λαό του για δικές του επιθυμίες, άλλωστε κανένας δεν θα τολμούσε να τον αμφισβητήσει. Και αν όλα αυτά δεν είχαν γίνει στο παρελθόν, σίγουρα εμείς θα είχαμε πάρει την θέση τους. Έχουν γίνει πολλά πειράματα σε ανθρώπους, καταγεγραμμένα και μη. Παρακάτω περιγράφονται 8  ιστορίες.

  1. Emma Eckstein και Sigmund Freud

Πειράματα

Ο πασίγνωστός γιατρός, ο οποίος ήταν και είναι και σήμερα μεγάλη επιρροή στην ψυχανάλυση και στην ψυχολογία, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Η Emma ήταν ασθενής του Freud και την διέγνωσε με υστερία καθώς και με προβλήματα αυνανισμού, αν και η ίδια του έκανε αναφορά για ακαθόριστα συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στο στομάχι και ελαφριά κατάθλιψη.

πειράματα

Εκείνη την εποχή ο Freud ήταν επηρεασμένος από τις έρευνες του φίλου του, του Wilhelm Fliess, ο οποίος πίστευε ότι τα σεξουαλικά προβλήματα συνδέονται με την μύτη. Κι έτσι ο Sigmund πραγματοποίησε μια εγχείρηση κατά την οποία καυτηρίασε το εσωτερικό της μύτης της Emma, με μια απλή τοπική αναισθησία. Όπως είναι λογικό, το εγχείρημα πήγε στράφι και αποδείχτηκε απλά επιβλαβές για την Emma, ωστόσο συνέχισε να είναι ασθενής του Freud.

  1. Θεραπεία με ηλεκτροσόκ σε παιδιά με κοινωνικά προβλήματα

πειράματα

Η Δρ. Lauretta Bender, το 1960, πίστευε πως τα παιδιά που έχουνε κοινωνικά προβλήματα μπορούν να θεραπευτούν με ηλεκτροσόκ. Οι θεραπείες περιλάμβαναν συνομιλία και ανάλυση του πάσχοντος παιδιού μπροστά σε κοινό ανθρώπων, ενώ μετά έδινε μια μικρή δόση ηλεκτροσόκ στο κεφάλι του. Τα μόνα αποτελέσματα που εμφάνισε αυτή η μέθοδος ήτανε πρόωρα σημάδια σχιζοφρένιας. Ευτυχώς η ίδια κατάλαβε το λάθος της και σταμάτησε τις επικίνδυνες θεραπείες της.

πειράματα

  1. Επιχείρηση Midnight Climax

πειράματα

Ήτανε μια έρευνα που διεξήγαγε η CIA σχετικά με τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου, βλέποντας πως επιδρά το LSD σε διάφορα άτομα. Τα “πειραματόζωά” τους κρατήθηκαν, χωρίς τα ίδια να συνεννοηθούν, σε σπίτια ελεγχόμενα από ιερόδουλες που μίσθωνε η CIA. Εκεί τους χορηγούσαν χωρίς την δικιά τους θέληση LSD και άλλα ναρκωτικά για να δούνε την επήρειά τους. Το 1965, αποκαλύφθηκε ότι η CIA έκανε τα συγκεκριμένα πειράματα σε ανθρώπους κι έτσι τα σπίτια έκλεισαν.

  1. Πείραμα του Milgram

πειράματα

Ο ψυχολόγος Stanley Milgram, το 1961, θέλησε να κάνει μια σειρά από πειράματα τα οποία στην ουσία αφορούσαν την υπακοή των ανθρώπων στις αρχές. Το ένα άτομο βρισκόταν σε μία αίθουσα και το άλλο στην διπλανή. Μπορούσαν να ακούσουνε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν μπορούσαν να δούνε σε ποιον μιλούσαν. Ο ένας είχε μια λίστα με ερωτήσεις που τις απηύθυνε στο άτομο της διπλανής αίθουσας και σε μια τυχόν λάθος απάντηση θα μπορούσε να του κάνει ηλεκτροσόκ. Αν και αντικειμενικά τα άτομα που έκαναν τις ερωτήσεις θα έπρεπε να πάψουν να τις κάνουν για να σταματήσουν τον πόνο του άλλου, όταν τους ανέφεραν πως δεν θα υπάρχει κανένα αντίποινο στις πράξεις τους, εκείνα συνέχιζαν. Το πείραμα αυτό έγινε 3 μήνες μετά τις δίκες των Ναζί, και ο ψυχολόγος ήθελε να δώσει μια απάντηση στην ερώτηση «Θα μπορούσε ο Eichmann και οι υπόλοιποι συνεργάτες του να ακολουθούν απλά εντολές;» και κάπως έτσι ήθελε να αποδείξει ότι οι γιατροί των Ναζί κάνανε τα πειράματά τους με τη δική τους βούληση.

  1. Επίδραση ραδιενεργών υλικών σε έγκυες

πειράματα

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η δύναμη και η καταστροφή των ραδιενεργών ουσιών ήταν αυτή που κέντρισε το ενδιαφέρον των πολεμοχαρών και ανήσυχων μυαλών της εποχής. Στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt, ξεγέλασαν 829 έγκυες δίνοντάς τους βιταμινούχα ποτά, τα οποία θα έκαναν καλό στα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα τα ποτά περιείχαν στοιχεία, όπως ο ραδιενεργός σίδηρος. Οι ερευνητές μελετούσαν πόσο γρήγορα φτάνει το ραδιοϊσότοπο στον πλακούντα. Κάποια παιδιά πέθαναν αργότερα από καρκίνο και αναιμίες, ενώ οι μητέρες τους εμφανίστηκαν μώλωπες, αναιμία, καρκίνος, απώλειες μαλλιών και δοντιών.

Φυσικά πολλά πειράματα σχετικά με την ραδιενέργεια πήρανε μέρος και παίρνουνε ακόμα και σήμερα, χωρίς να είναι γνωστά, και έχει αποδειχτεί ότι πλέον είναι τα πιο θανατηφόρα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Δοκιμή αερίου μουστάρδας στον Αμερικάνικο Στρατό

πειράματα

Ή αλλιώς ο υπερίτης χρησιμοποιήθηκε στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο ως χημικό όπλο. Στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών της Ουάσιγκτον ζητήθηκε σε 17χρονα και 18χρονα αγόρια εάν ήθελαν να συμμετέχουν σε μια έρευνα που θα τελείωνε τον πόλεμο πιο γρήγορα. Το πείραμα περιλάμβανε την αντοχή των νέων μασκών και στολών απέναντι στο αέριο μουστάρδας. Τα αγόρια, βέβαια, μάθαιναν για την πραγματική φύση του πειράματος όταν έφταναν στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα ήταν να υποφέρουν από εσωτερικά και εξωτερικά εγκαύματα, ενώ οι υπεύθυνοι αγνοούσαν τους τραυματισμούς τους. Μόνο πολλά χρόνια αργότερα που η ζημιά είχε ήδη γίνει και τα θύματα ήταν σε μεγάλη ηλικία πλέον, το 1991, το γεγονός καταδικάστηκε και βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου.

  1. Πείραμα Unit 731

πειράματα

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγκλήματα πολέμου σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ένα πείραμα βιολογικού και χημικού πολέμου, όπου ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός στρατός χρησιμοποιούσε Ρώσους και Κινέζους αιχμαλώτους, ως αντικείμενα του πειράματός τους. Περιλάμβανε την αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς οργανισμούς και ακρωτηριασμούς, ώστε να γίνει μελέτη για την απώλεια αίματος, τις δοκιμές όπλων καθώς και για βιολογικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ένα παράδειγμα της αποκρουστικότητας του πειράματος είναι ότι σε κάποια άτομα αφαίρεσαν τελείως το στομάχι και συνέδεσαν τον οισοφάγο κατευθείαν με το έντερο. Το πιο θλιβερό σε όλο αυτό το εγχείρημα, όμως, είναι ότι τα άτομα που το έφεραν σε πέρας όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν, αλλά πήραν και σημαντικές διοικητικές θέσεις στην κυβέρνηση.

1. Η φυσική γλώσσα του ανθρώπου

Τον μεσαίωνα, στον 13ο αιώνα ο Βασιλιάς Φρειδερίκος II, θέλησε να μάθει ποια ήταν η γλώσσα που μιλούσαν ο Αδάμ και η Εύα. Για να το πετύχει αυτό ανέθρεψε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι χωρίς να έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους. Τα γεγονότα κατέγραφε ένας μοναχός ο οποίος εξηγούσε ότι ο Φρειδερίκος έβαζε παραμάνες να πλένουν και να ταΐζουν τα παιδιά, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να μιλάνε σε αυτά.

πειράματα

Ο βασιλιάς πίστευε πως τα παιδιά θα μιλούσαν μία από τις πιο αρχαίες γλώσσες, δηλαδή είτε ελληνικά, είτε λατινικά, είτε αραβικά είτε εβραϊκά. Η προσμονή του ήταν μάταιη αφού τα παιδιά δεν κατάφεραν να μιλήσουνε ποτέ.

Το ίδιο πείραμα επιχείρησε να κάνει και ο Ιάκωβος Δ’ της Σκωτίας, και ισχυρίστηκαν ότι τα παιδιά είπαν κάποιες εβραϊκές λέξεις κάτι που αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν ψέματα.

Ένας ακόμη που πραγματοποίησε αυτό το πείραμα ήταν ο Μογγόλος Αυτοκράτορας Ακμπάρ ο Μέγας, ο οποίος έθεσε ως τελικό αποτέλεσμα του πειράματος ότι όταν ένα παιδί δεν ακούει κάποιον να μιλάει θα μεγαλώσει μουγκό, όπου ήταν και τα πλέον λογικό.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά