«Altered Carbon»: το cyberpunk αριστούργημα του Richard K. Morgan

by Αννίτα Ιωάννου

Το «Altered Carbon», η cyber-punk σειρά επιστημονικής φαντασίας, μας μεταφέρει 250 χρόνια στο μέλλον, σε μια δυστοπική κοινωνία όπου οι ψυχές μπορούν να ζήσουν για πάντα!

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Richard K. Morgan, το οποίο εκδόθηκε το 2002. Στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αnubis σε μετάφραση του Τουρβά Νικήτα υπό τον τίτλο «Θνητοί Θεοί». Ένα εξαιρετικά μοντέρνο μυθιστόρημα που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και το αστυνομικό θρίλερ και έχει τιμηθεί με το βραβείο Philip K. Dick. Το βιβλίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, και ακολούθησαν δύο sequal, τo «Broken Angels» και το «Woken Furies».

“Περιπλανηθήκαμε για λίγο σε υπόγειες αίθουσες, με τη θερμοκρασία σταθερή στους 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου που συνιστούν οι κατασκευαστές του τροποποιημένου άνθρακα. Χαζέψαμε τις ατελείωτες σειρές ραφιών που ήταν γεμάτα με τους μεγάλους δίσκους εκτεταμένου φορμάτ των τριάντα εκατοστών και θαυμάσαμε τους ρομποτικούς μηχανισμούς αρχειοθέτησης, που γλιστρούσαν αθόρυβα πάνω σε ειδικές ράγες .”

Περίληψη του βιβλίου

Πλανήτης Γη. 25ος αιώνας. Η δυνατότητα της ψηφιακής αποθήκευσης και της μετάδοσης της συνείδησης χαρίζει στην ανθρωπότητα την αθανασία. Ο Takeshi Kovacs, πρώην Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, έχει πεθάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως ο τελευταίος του θάνατος ήταν ιδιαίτερα οδυνηρός. Εκατόν ογδόντα έτη φωτός μακριά από την πατρίδα του, ο Kovacs αναγκάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολυεκατομμυριούχο Laurens Bancroft, ο οποίος έχει αρκετούς λόγους να πιστεύει πως πριν λίγο καιρό είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Για τον Takeshi Kovacs, ο θάνατος είναι μόνο η αρχή…

Στο μακρινό μέλλον μία ειδική συσκευή αποθήκευσης συνείδησης, “cortical stack”, εμφυτεύεται στην βάση του αυχένα σε κάθε πολίτη του Προτεκτοράτου στην ηλικία του ενός έτους.  Όταν το σώμα τους αρχίζει να φθείρεται, μπορούν να την μεταφέρουν σε νέο σώμα, “sleeve”.  Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αθανασία, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια. Όμως, μόνο προνομιούχοι Μαθουσάλες μπορούν να διαλέγουν και να αλλάζουν συχνά σώματα ή ακόμα και να αγοράσουν κλώνους για να συνεχίσουν  να ζουν με την ίδια μορφή. Ένας κλώνος κοστίζει όσο το εισόδημα μιας ζωής! Οι υπόλοιποι παίρνουν όποιο περίβλημα βρουν εάν έχουν χρήματα!

Το «Θνητοί Θεοί» (Altered Carbon) είναι μια μυστηριώδης ιστορία φόνου, έρωτα, σεξ και προδοσίας. Μια νέα τεχνολογία έχει αλλάξει τη διαμόρφωση της κοινωνίας: η συνείδηση μπορεί να ψηφιοποιηθεί, το ανθρώπινο σώμα να αντικατασταθεί, ο θάνατος δεν είναι παντοτινός. Η σειρά θίγει θέματα όπως κοινωνική και οικονομική ανισότητα μεταξύ των κοινών θνητών και των πλουσίων, παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, εικονικό σεξ μέσω πληρωμής και εμπορευματοποίηση ανθρώπων. Τα γυμνά σώματα, “sleeves”, αγοράζονται και πωλούνται σαν οποιοδήποτε εμπόρευμα, Αποθήκευση- Μεταφορά- Συσκευασία!

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες είναι η υπαστυνόμος, Kristin Ortega (Martha Higareda), η οποία προσωποποιεί την ανθρώπινη ηθική και  είναι θρησκευόμενη καθώς και η επαναστάτρια Quellcrist Falconer (Nadia Makita)  η αγαπημένη του Kovacs από την προηγούμενη του ζωή. Ξεχωρίζει το   αξιαγάπητο A.I.-Ρομπότ Τεχνικής Νοημοσύνης Edgar Allan Poe (Chris Conner), που είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Το Κοράκι, που εκπληρώνει κάθε σεξουαλική φαντασίωση στο οποίο διαμένει ο Kovacs.  

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο βιβλίο και στην τηλεοπτική σειρά τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η πρώτη και πιο σημαντική διαφορά είναι ότι στο βιβλίο η Raelene δεν είναι αδερφή του Takeshi. O Takeshi μεγάλωσε στον Κόσμο του Harlan. Έφυγε από τους Απεσταλμένους και δούλευε για την Raelene Kowahara,  η οποία ήταν μέρος της μαφίας yakuza. Έγινε μαθουσάλας και πανίσχυρη. Αυτή που εκπαίδευσε τον Takeshi ήταν η Virginia Vidaura και όχι η Quellcrist Falconer. Η Falconer και ο Takeshi δεν γνωρίζονται στο βιβλίο όμως αναφέρει συχνά τα γραπτά της.

Οι Απεσταλμένοι δεν είναι ιδεολογικοί επαναστάτες ή psycho terrorists  όπως στην σειρά. Είναι μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών με εξαιρετικές ικανότητες. Ο συνεργός του  Takeshi στην σειρά ονομάζεται Vernon, στο βιβλίο Victor Eliot και είναι δευτερεύον χαρακτήρας όπως και η δικηγόρος Prescott.Το gothic ξενοδοχείο τεχνητής νοημοσύνης Κοράκι στο βιβλίο είναι ψυχεδελικό με όνομα Hendrix που ιδρύθηκε το 2087.  

Επιστημονική Ορολογία

Altered carbon: Τροποποιημένος Άνθρακας, εξωγήινο μέταλλο από την εποχή των Πρεσβύτερων.

Aerium: Μια πόλη πάνω από τα σύννεφα όπου ζούνε οι Meths.

Broadcast Blocker: Αναστολέας Μετάδοσης.

Construct:  Εικονικό περιβάλλον.

Cordical Stack: Φλοιικός Δακτύλιος, Νευρωνικός Καταγραφέας

CTAC – Colonial Tactical Assault Corp: Ομάδα Κρούσης ΤΑΣΚ

DHF Digital Human Freight:  Ψηφιακό Ανθρώπινο Φορτίο ΨΑΦ.

Dippers: Hackers που κλέβουν αποσπάσματα μνήμης των Μαθ.

Elders: Πρεσβύτεροι από μια εξωγήινη φυλή που έχει εξαφανιστεί.  

Envoys: Απεσταλμένοι στρατιώτες με ξεχωριστές ικανότητες κατά την διάρκεια της Εξέγερσης.

Grounders: Οι κοινοί θνητοί, το αντίθετο των Meths

Meths: Μάθουσάλες ή Μαθ αυτοί που μπορούν να ζήσουν για πάντα. Πήραν το όνομα τους από την βιβλική φιγούρα Μαθουσάλας που λέγετε ότι έζησε 969 χρόνια.

Multi-sleeve: Πολυπερίβλημα Τοποθέτηση του DHF σε διαφορετικά σώματα ταυτόχρονα κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Needlecast: Βελονοειδής Υπερμετάδοση DHF.

Neo-Catholicism: Νεοκαθολικισμός Θρησκευτική ομάδα που πιστεύει ότι οι ψυχές δεν πρέπει να ψηφιοποιούνται μετά θάνατον.

Neo-C coding: Νεοκαθολική Κωδικοποίηση για μη συναίνεση τοποθέτησης DHF σε ένα νέο σώμα μετά θάνατον!

Portable 3D Bio Organic Printer: Τρισδιάστατος φορητός βιο-οργανικός εκτυπωτής για την δημιουργία κλώνων.

Protectorate: Προτεκτοράτο, η κυρίαρχη δύναμη στα Ηνωμένα Έθνη.

Psychosurgery:  Ψυχοχειρουργική επέμβαση για επιδιόρθωση του DHF το οποίο έχει καταστραφεί από ψυχολογικό τραύμα

Real death:  Αληθινός Θάνατος Το περίβλημα είναι αναλώσιμο. Εάν όμως καταστραφεί ο δακτύλιος το άτομο πεθαίνει.

Reaper: Ναρκωτικό-Θεριστής σε μικρές δόσεις ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να σκοτώσει.

Resleeving: Επανενσωμάτωση, τοποθέτηση ενός stack σε ένα νέο sleeve.

Second series Nemesis X: Τροποποιημένο δεύτερης γενιάς Nemex το όπλο του Takeshi Kovacs.

 Settled Worlds:  Αποικισμένοι Κόσμοι.

Simulspace: Εικονική Πραγματικότητα.

Sleeve:  Σώμα, Περίβλημα.

Sleeve death: Όταν ένα περίβλημα πεθαίνει όμως ο δακτύλιος επιβιώνει.

Songspire: Εξωγήινο δέντρο χιλιάδων μέτρων με κρεμαστά μπλε στολίδια, κληρονομιά από τους Πρεσβύτερους. Κανείς δεν γνωρίζει τι είναι πραγματικά.

Stronghold: Η βάση των Απεσταλμένων

Synthetic sleeve: Συνθετικό περίβλημα από σιλικόνη

Ψήφισμα 653: Επαναφορά νεκρών παρόλο που έχουν Neo-C coding-Θρησκευτική Κωδικοποίηση.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η σειρά είναι η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή στην ιστορία του Netflix με το κόστος κάθε επεισοδίου να υπολογίζεται από 6 έως 7 εκατομμύρια δολάρια ενώ προτάθηκε για Emmy Καλύτερων Οπτικών Εφέ. Σεναριογράφος και παραγωγός είναι η Laeta Kalogridis και σκηνοθέτης ο Miguel Sapochnik.

Το σύμπαν στο οποίο εκτυλίσσεται το «Altered Carbon», μας θυμίζει ταινίες όπως “Blade Runner” “Matrix”, “Johnny Mnemonic”, “The Fifth Element”. Σκηνές μάχης, high tech όπλα, φαντασμαγορικά και πανάκριβα σκηνικά,διαρκείς ανατροπές, το «Altered Carbon» είναι μια από τις κορυφαίες σειρές επιστημονικής φαντασίας όπου το όριο μεταξύ εικονικής και πραγματικής ζωής είναι θολό. Αναμένεται η Season 2 στο πρώτο μισό του 2020. Μην παραλείψετε να διαβάσετε και το βιβλίο! Είστε έτοιμοι για να εισέλθετε σε έναν φουτουριστικό  κόσμο;

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά