“Carrie” Μέρος Α – Oι διαφορές ανάμεσα στην ταινία του 1976 και του 2013

by Χρήστος Αντώναρος

Carrie -2013 - 1976

Μπορεί η Carrie να μετέφερε τις τηλεκινητικές της δυνάμεις από το 1976 στο 2013, ωστόσο η εκδοχή της Kimberly Peirce δεν απέχει πολύ από την αυθεντική του Brian De Palma. Αν και παρατηρούμε αρκετές ομοιότητες στους χαρακτήρες και τους διαλόγους, η εκδοχή του 2013 δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιστή αντιγραφή. Η δομή παραμένει η ίδια, αλλά με την εισαγωγή της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, με περισσότερο βάθος σε χαρακτήρες και με εμφάνιση νέων σκηνών, η εκδοχή του 2013 καταφέρνει να ξεχωρίσει.

(Η συνέχεια του άρθρου περιέχει Spoilers και για τις δύο ταινίες!)

Carrie - Julianne - Moore

Η μητέρα της Carrie

Η παρουσία της Julianne Moore ως Margaret White έκανε την διαφορά στην νεότερη εκδοχή. Σε αντίθεση από την πρώτη ταινία, η μητέρα της πρωταγωνίστριας απέκτησε παραπάνω σκηνές, με αποκορύφωμα την σημαντική, για κάθε ταινία, πρώτη σκηνή! Περιττό να αναφέρουμε πως κίνητρο για αυτή την προσθήκη, ήταν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της Julianne Moore.

Το φινάλε της Sue Snell

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών να είναι η κατάληξη της ηρωίδας, Sue Snell, μετά τα γεγονότα στο σχολείο και την καταστροφή του πατρικού σπιτιού. Η μοναδική φίλη και υποστηρίκτρια της πρωταγωνίστριας, αντί να καταλήξει κατεστραμμένη ψυχολογικά, όπως στην εκδοχή του 1976, με όλα όσα είχε δει, επιστρέφει τόσο ψύχραιμη ώστε να αφήσει λουλούδια στο μνήμα της Carrie.

Οι ικανότητες της Carrie

Στην πρώτη εκδοχή της ταινίας, η Carrie ανακαλύπτει τις ικανότητες της απότομα και μόνο όταν απειλείται η ζωή της ή η ψυχική της ηρεμία. Στην νεότερη εκδοχή, ωστόσο, η νεαρή τηλεκινητική έφηβη δοκιμάζει τις δυνάμεις της πάνω σε ποικίλα αντικείμενα, προτού κλείσει την μητέρα της στην ντουλάπα.

Η διαφορές στον χαρακτήρα της Chris Hargensen

Η Chris Hargensen του 1976 ήταν μια τυπική «σκύλα» έφηβη του αμερικάνικου κινηματογράφου. Ξανθιά, δημοφιλής στο σχολείο της, αθυρόστομη και ικανοποιούνταν με το να κακομεταχειρίζεται κορίτσια που διέφεραν από τα δικά της αποδεκτά πρότυπα, όπως η Carrie. Ωστόσο, στην εκδοχή του 2013, είδαμε πολλές αλλαγές σ’ αυτόν τον χαρακτήρα. Και δεν μιλώ μόνο για το γεγονός ότι έγινε πλέον μελαχρινή από ξανθιά, μιλώ για πράξεις της μέσα στην ταινία που φανέρωσαν μια πιο ψυχοπαθή πλευρά του χαρακτήρα της. Για παράδειγμα, οι σκηνές όπου κόβει το λαρύγγι του γουρουνιού και που ζητά από τον Billy Nolan να πατήσει με το αμάξι την Carrie, είναι οι πιο έντονες διαφορές της Chris του 2013 από εκείνη του 1976.

Εισαγωγή της μοντέρνας τεχνολογίας.

Δεν μπορείς να θεωρήσεις μια ταινία σύγχρονη χωρίς τις απαραίτητες αναφορές και ενδείξεις της τεχνολογικής κοινωνίας της. Για το ίδιο κινηματογραφικό γεγονός του 1976, όπου η Carrie φρικάρει όταν αδιαθετεί για πρώτη φορά στην τουαλέτα του σχολείου και την αντίδραση των συμμαθητριών της όταν την βλέπουν, έχουμε την εισαγωγή του τηλεφώνου με κάμερα και του YouTube.

Το μήνυμα της Chris στην Sue

Το γραπτό μήνυμα της Chris Hargensen στην Sue Snell, το οποίο την προϊδεάζει πως κάτι κακό θα συμβεί στην Carrie, είναι ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί τις δύο ταινίες. Στην πρώτη ταινία, δεν περιμένεις το ξέσπασμα της Carrie, μέχρι την στιγμή που γίνεσαι μάρτυρας της έκρηξής της. Αντιθέτως, στη νεότερη ταινία, συναντάς συνεχώς υπονοούμενα για τις δυνάμεις της και τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν. Αυτή η συνεχόμενη χρήση υπονοούμενων, είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, αχρείαστη, όταν χρησιμοποιείται κάθε πέντε λεπτά και, σε πολλές περιπτώσεις, μετατρέπει μια ταινία, που υποτίθεται έχει σκοπό να σε τρομάξει, σε κάτι αναμενόμενο. Ίσως εξαιτίας αυτής της αίσθησης του απρόσμενου γεγονότος, οι παλιότερες ταινίες τρόμου να θεωρούνται πιο συναρπαστικές.

Carrie - 2013 - Chloe Grace Moretz

Απουσία σημερινών μη αποδεκτών προτύπων

Στην διάρκεια της ταινίας του 1976, βλέπουμε χαστούκια από καθηγητές σε μαθητές, καθώς και τον μεθυσμένο οδηγό Billy Nolan. Τα χρόνια πέρασαν, με τη συντηρητική Αμερικάνικη κοινωνία να εξελίσσεται και να γίνεται αρκετά πιο αυστηρή όσον αφορά την βία στα σχολεία και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (λογικό και δικαιολογημένο, κατά την προσωπική μου άποψη, παρόλο που σε άλλους τομείς του κινηματογράφου, αυτή η συντηρητικότητα, παραβλέπεται). Το χαστούκι της καθηγήτριας Desjardin στην Carrie και την Chris Hargensen για το σκηνικό στα αποδυτήρια και το χαστούκι του Billy στην κοπέλα του, θεωρήθηκαν ακατάλληλα για την σημερινή εποχή. Ο ίδιος ο Billy αποφεύγει να πιει και να οδηγήσει, γεγονός που σκιαγραφεί έντονα την αντίθεση του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο, νέος τότε John Travolta, με την σημερινή του κινηματογραφική ενσάρκωση.

Έντονες και περισσότερες σκηνές βίας.

Η “Carrie”, είτε εκείνη του 1976, είτε του 2013, είναι μια ταινία τρόμου. Στην νεότερη εκδοχή ωστόσο, η Kimberly Peirce εκμεταλλεύεται τις πτυχές του είδους στο έπακρο. Οι συμμαθητές της Carrie δεν τιμωρούνται με το να πετάγονται μέσα στην αίθουσα του χορού, ή να καλύπτονται με κέτσαπ, παρά τους διαπερνά ηλεκτρισμός ή τους καταπατούν οι τρομοκρατημένοι συμμαθητές τους αδίστακτα – και αυτά είναι τα λιγότερα. Ένα ακόμη παράδειγμα, είναι το αμάξι του Billy, το οποίο δεν αναποδογυρίζεται, ούτε ανατινάζεται έτσι απλά. Η Carrie του 2013 τους βασανίζει και σκοτώνει τον νεαρό μπροστά στα μάτια της Chris, προτού την εκτοξεύσει, μαζί με το αμάξι, πάνω σε ένα βενζινάδικο.

Carrie- 2013 - Movie - Blood

 

Αυτές, λοιπόν, είναι οι διαφορές που εντόπισα μεταξύ των δύο εκδοχών της κινηματογραφικής μεταφοράς της “Carrie”. Αν έχετε να συμπληρώσετε κάποια επιπλέον διαφορά, μην διστάσετε να σχολιάσετε.

Το δεύτερο μέρος του άρθρου, περιγράφει τις διαφορές της κινηματογραφικής προβολής με το ομώνυμο βιβλίο του Stephen King.

Τo be continued.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά