Damon Knight: O προστάτης του Φανταστικού

by Ηλίας Τσιάρας

Καταρχάς, καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και -γιατί όχι;- τρόμο, από αυτόν που επιλέγουμε εμείς όμως, τον λογοτεχνικό-κινηματογραφικό. Γι’ αυτήν την Παρασκευή, έχω επιλέξει έναν συγγραφέα που δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με το horror fiction, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει σαφέστατα εκεί. Ο λόγος για τον Damon Knight (και ναι, δεν πρόκειται για παρατσούκλι), έναν δημιουργό που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το science-fiction και έμεινε στην ιστορία του Φανταστικού, όχι τόσο για τα κείμενά του, αλλά για την καλώς εννοούμενη “συνδικαλιστική” του δράση. Σας μπέρδεψα; Όλες οι απορίες θα σας λυθούν στις γραμμές που ακολουθούν.

Η ζωή και το έργο του

Ο Damon Francis Knight γεννήθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ το 1922 και μυήθηκε στη μαγεία της Επιστημονικής Φαντασίας στην τρυφερή ηλικία των 11(!) , μέσα από το θρυλικό περιοδικό Amazing Stories. Γοητευμένος, ξεκίνησε ο ίδιος το δικό του fanzine, το Snide, το οποίο κυκλοφόρησε για δύο μόνο τεύχη.  Στο ίδιο αυτό περιοδικό (το Amazing Stories, όχι το Snide, αυτό είναι fanzine, υπάρχει διαφορά) έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στον χώρο, πωλώντας όχι κάποια ιστορία, αλλά ένα σκίτσο. Η πρώτη του ιστορία συμπεριλήφθηκε στο fanzine του σπουδαίου Ray Bradbury, Futuria Fantasia. Εκείνη την εποχή, αρχές του `40, ζούσε στη Νέα Υόρκη και ήταν ιδρυτικό μέλος των Futurians, του πιο γνωστού ίσως club οπαδών (αναγνωστών-συγγραφέων-κριτικών) του sci-fi, ανάμεσά τους και οι Isaac Asimov και Frederik Pohl.

Σε ό,τι αφορά τη συγγραφική του καριέρα, ο Knight φημιζόταν για τα διηγήματά του, και οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν χάρη στην τηλεοπτική μεταφορά του To Serve Man, το οποίο έγινε επεισόδιο της πολύ πετυχημένης σειράς. The Twilight Zone. Πέρα από συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς Επιστημονικής Φαντασίας, μια καριέρα που του χάρισε ένα Hugo το 1956 και που την άφησε όταν το περιοδικό Fantasy & Science Fiction αρνήθηκε να δημοσιεύσει μια κριτική του.

Ο λόγος όμως που έχει μείνει στην ιστορία του Φανταστικού το (επίσης φανταστικό) όνομα του Knight, καθώς και ο λόγος που διαβάζετε για αυτόν σήμερα, δεν είναι άλλος από το γεγονός πως ήταν αυτός που ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), έναν θεσμό που εν πολλοίς ευθύνεται για την -επαγγελματική και όχι μόνο- άνθηση της λογοτεχνίας που όλοι αγαπάμε από τα μέσα της δεκαετίας του `60 κι ύστερα. Να σημειωθεί πως μετά τον θάνατο του Knight το 2002, η πλέον τιμητική διάκριση για το συνολικό έργο ενός συγγραφέα που απένεμε το SFWA, αυτή του Grand Master, μετονομάστηκε σε Damon Knight Memorial Grand Master Award (αν σας ενδιαφέρουν τα στατιστικά, η πρώτη που τιμήθηκε με τη νέα ονομασία δεν ήταν άλλη από την πολυλατρεμένη μου κυρία Ούρσουλα, πιο γνωστή ως Ursula Le Guin).   

Ο Damon Knight στην Ελλάδα

Δυστυχώς, για όλους τους αναγνώστες του Φανταστικού -και ένα τσικ περισσότερο τους θιασώτες της Επιστημονικής Φαντασίας- τα έργα του Knight που έχουν μεταφραστεί στη χώρα μας είναι μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών… όχι και πολύ καλά αν σκεφτεί κανείς πως η συνολική του βιβλιογραφία αποτελείται από περισσότερα από 70 διηγήματα και 20 μυθιστορήματα.

Όπως κι αν έχει, μπορείτε να τον απολαύσετε σε δύο Ωρόρες, στο Ιστορίες από το Εφιαλτικό Μέλλον (Σε Βλέπω) και το Ιστορίες από Παράδοξες Διαστάσεις (Είσαι Ένας Άλλος). Στο, πιο εύκολο να το βρείτε, Αγοράστε τον Δία και Άλλες 69 Πολύ Μικρές Ιστορίες του Φανταστικού, από τις εκδόσεις Άγνωστη Καντάθ, μπορείτε να διαβάσετε το Και Θέλεις να σε Παινέσει η Σκόνη; (είχε εκδοθεί και παλιότερα από εκδόσεις Άπειρον ως Και η Κόνις Θέλει Δοξάσει Σε;), ενώ φυσικά και διηγήματά του συμπεριλαμβάνονται στις ανθολογίες του Εξάντα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας, τόμος 3 και στη Θεματική Ανθολογία Ε.Φ., τόμοι 5 και 6. Επίσης, πέρα από τα περιοδικά Απαγορευμένος Πλανήτης και Nova, ένα διήγημά του Knight συμπεριλαμβάνεται στην Ανθολογία Επιστημονική Φαντασίας Nova, και, τέλος, οι εκδόσεις Alien είχαν μεταφράσει τo μοναδικό στη γλώσσα μας  μυθιστόρημα, Η Βίβλος του Διαστήματος (Rule Golden).

Αυτά για σήμερα. Την επόμενη φορά θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα έναν άλλον ‘αθάνατο’ συγγραφέα. Μέχρι τότε, να θυμάστε:

πραγματικά νεκρός δεν είναι αυτός που πέθανε, αλλά αυτός που ξεχάστηκε…

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά