Edward Mordrake: Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα

by Αγγελική Ράδου

Όπως συμβαίνει με όλες τις παράξενες ιστορίες, η αλήθεια για τον Edward Mordrake χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η ασυνήθιστη περίπτωσή του, περιγράφεται για πρώτη φορά το 1895 στην εφημερίδα Boston Post από τον συγγραφέα Charles Lotin Hildreth. Στο άρθρο αναφέρεται επίσης μια γυναίκα με ουρά ψαριού, ένας άνδρας με σώμα αράχνης και μερικές ακόμα ιστορίες ανθρώπινων τερατογενέσεων που ο Hildreth ισχυριζόταν πως είχε συλλέξει από τα αρχεία της Royal Scientific Society. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας όμως έχει αμφισβητηθεί και τα “δεδομένα” που δημοσίευσε ο συγγραφέας ήταν μάλλον πλαστά και στόχευαν στην αύξηση των πωλήσεων της εφημερίδας. Η ιστορία του Mordrake ωστόσο πήρε διαστάσεις αστικού θρύλου με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση ακόμα και για τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του.

Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, ο Edward Mordrake έζησε τον 19ο αιώνα και ήταν κληρονόμος μια οικογένειας ευγενών από την Αγγλία, έξυπνος και χαρισματικός, ένας λόγιος νέος που έπαιζε μουσική και ήταν όμορφος… όταν κοιτούσες το πρόσωπό του από μπροστά. Γιατί στην πίσω πλευρά του κεφαλιού του, υπήρχε ένα δεύτερο πρόσωπο, παραμορφωμένο και σατανικό.

Κι εδώ ο μύθος αποκτάει παρακλάδια. Σε κάποιες εκδοχές του, το δεύτερο πρόσωπο ήταν ένα όμορφο κορίτσι. Με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα ξέρουμε πως αυτό είναι απίθανο, μιας και όλα τα παρασιτικά δίδυμα –όπως ονομάζονται αυτές οι περιπτώσεις- είναι πάντα του ίδιου φύλου. Έχει γραφτεί πως το δεύτερο πρόσωπο του Mordrake, είχε τη δική του νοημοσύνη και το στόμα του παραμιλούσε αδιάκοπα αλλά χωρίς να βγάζει ήχο. Ο θρύλος λέει πως ενώ ο Edward θρηνούσε για την κατάσταση του, το δεύτερο πρόσωπο τον χλεύαζε με γκριμάτσες. Ο δυστυχισμένος νέος ορκιζόταν πως έμενε ξάγρυπνος από τους απεχθείς ψιθύρους του διαβολικού του δίδυμου, αν και δεν είχε ακούσει ποτέ κάποιου είδους φωνή από αυτό.

Το τέλος της ιστορίας είναι πάντα τραγικό και θέλει τον Edward Mordrake να αυτοκτονεί σε ηλικία 23 ετών με δηλητήριο ή με μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια. Και στις δύο εκδοχές όμως, ο Mordrake αφήνει πίσω του ένα γράμμα, στο οποίο ζητάει να καταστρέψουν το δαιμονικό του πρόσωπο πριν την ταφή του, γιατί φοβόταν ότι θα συνέχιζε να του ψιθυρίζει ακόμα και μέσα απ’ τον τάφο.

Όσο απίστευτη κι αν φαίνεται η ιστορία του Mordrake, υπάρχουν πια καταγεγραμμένες περιπτώσεις που μιλούν για παρασιτικά δίδυμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εντοπίστηκε στην Κίνα ο Chang Tzu Ping, ένας νεαρός που είχε γεννηθεί με ένα δεύτερο πρόσωπο, το οποίο διέθετε στόμα, μια παραμορφωμένη γλώσσα, αρκετά δόντια, ένα κομμάτι κρανίου και κάποια ίχνη από άλλα στοιχεία του προσώπου. Παρόλα αυτά, ο λαιμός και τα χείλη του δεύτερου προσώπου δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα αλλά το στόμα του άνοιγε, όποτε ο Chang άνοιγε το δικό του! Ο παράξενος άνδρας ταξίδεψε στην Αμερική ώστε να του αφαιρεθεί χειρουργικά το δεύτερο πρόσωπο και η περίπτωση -ακόμα και η εγχείριση- καταγράφηκε σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα της εποχής με τίτλο “That’s Incredible”. Αν και δεν υπάρχει άλλη απόδειξη της ιστορίας του, η εγχείριση ήταν επιτυχής και ο Chang επέστρεψε στο χωριό του, χωρίς το διαβολικό του πρόσωπο.

Η εκδοχή του “American Horror Story: FreakShow” για την ιστορία του Edward Mordrake. Cover pic: Wes Bentley as Edward Mordrake on “American Horror Story: FreakShow”.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά