Giulia Tofana, η Ιταλίδα serial-killer της Αναγέννησης με το θρυλικό “Aqua Tofana”

by Ιλέην Ρήγα

Τίτλος πρωτοτύπου: Meet The Woman Who Poisoned Makeup To Help Over 600 Women Murder Their Husbands
Σύνταξη: Genevieve Carlton
Μετάφραση: Ιλέην Ρήγα

Η ιστορία της γυναίκας που δηλητηρίαζε τα καλλυντικά της βοηθώντας περισσότερες από 600 γυναίκες να δολοφονήσουν τους συζύγους τους

The Love Potion by Evelyn De Morgan (1903)

Με μια σύνθεση γνωστή ως “Aqua Tofana”, η Giulia Tofana βρήκε μια πρωτότυπη λύση για τις γυναίκες της Αναγέννησης που χρειάζονταν διαζύγιο

Μια από τις πιο πετυχημένες serial-killer της ιστορίας που όμως ίσως και να μην έχετε καθόλου ακουστά. Η Giulia Tofana σκότωσε εκατοντάδες άντρες τον 17ο αιώνα όταν μετέτρεψε την επιχείρηση καλλυντικών της σ’ εργοστάσιο δηλητηρίων, πουλώντας ένα θανατηφόρο μείγμα που ονομαζόταν “Aqua Tofana” και είχε ως βασικά συστατικά αρσενικό, κοχενίλη και μπελαντόνα.

Aqua Tofana (μετ. “Το Νερό της Τοφάνα”). Πηγή: Wikipedia

Σκοπός της Tofana και της επιχείρησής της ήταν να βοηθήσει γυναίκες να δολοφονήσουν τους συζύγους τους. Γιατί όμως; Γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδους της Αναγέννησης, μια εποχή όπου οι προσυμφωνημένοι γάμοι δεν άφηναν κανένα περιθώριο διαζυγίου, ο μοναδικός τρόπος για να απεγκλωβιστεί κανείς από έναν δυσάρεστο γάμο ήταν ο θάνατος. Οι γυναίκες εξαναγκάζονταν συχνά σε γάμους κανονισμένους από την οικογένεια, χωρίς να έχουν το παραμικρό δικαίωμα να εκφέρουν άποψη. Μετά τον γάμο, οι σύζυγοί τους είχαν τον απόλυτο έλεγχο πάνω τους, κάνοντας παντελώς ανίσχυρες τις γυναίκες τους. Μπορούσαν να βιαιοπραγούν πάνω τους ή να προχωρούν σε κάθε είδους απάνθρωπη μεταχείριση χωρίς να έρχονται ποτέ αντιμέτωποι με οποιαδήποτε τιμωρία.

Δεν είναι, λοιπόν, ν’ απορεί κανείς γιατί πολλές γυναίκες επιθυμούσαν να γίνουν χήρες. Το “Aqua Tofana” μπορούσε να εξασφαλίσει μια γρήγορη και διακριτική λύση.

Η Tofana κατάφερε να δολοφονήσει εκατοντάδες άντρες σε διάστημα 50 χρόνων χωρίς ποτέ να την πιάσουν – μέχρι που ένα μοιραίο μπολ σούπας προκάλεσε την πτώση της.

Η Giulia Tofana δημιουργούσε ιταλικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας θανατηφόρα δηλητήρια

Mary Magdalen by Domenico Puligo, Πηγή: Wikimedia Commons

Ποια ήταν, λοιπόν, η Giulia Tofana, πέρα από το γεγονός πως ήταν η δημιουργός ενός κερδοφόρου δηλητηρίου; Από πολλές απόψεις, η ιστορία μίας από τις πιο διαβόητες δολοφόνους της ιστορίας παραμένει μυστήριο. Δεν υπάρχουν πορτραίτα της Tofana. Περί τα 1600, η Giulia πουλούσε τα καλλυντικά της στη νότια Ιταλία – και οι ειδικές συνταγές της για το Aqua Tofana περιείχαν αρκετό αρσενικό ώστε να σκοτώσουν χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος. Σκοπός της ήταν να κρατήσει το δηλητήριό της μυστικό, ώστε να συνεχίσει να πουλά αυτό το ισχυρό παρασκεύασμα. Και για 50 χρόνια κατάφερνε να ξεγελά τις αρχές.

Η Giulia αποκαλύφθηκε εν τέλει εξαιτίας ενός μπολ με σούπα

Κάπου στα 1650, μία από τις πελάτισσες της Tofana μετάνοιωσε. Είχε προμηθευτεί το Aqua Tofana από την Giulia, το πήγε σπίτι, κατάφερε μέχρι και να το προσθέσει στη σούπα του άντρα της. Ξαφνικά, όμως την έπιασαν οι τύψεις και απέτρεψε τον άντρα της από το να τη φάει. Εκείνος την πίεσε να πει την αλήθεια για την ύποπτη συμπεριφορά της και ύστερα την κατέδωσε στις Παπικές Αρχές της Ρώμης, όπου εν τέλει ομολόγησε και κατονόμασε τη Giulia ως τον άνθρωπο που της πούλησε το δηλητήριο.

Η Giulia προειδοποιήθηκε για την επικείμενη σύλληψή της και κατέφυγε σε μια εκκλησία αναζητώντας καταφύγιο. Αν και πράγματι της παρείχαν άσυλο, όταν μια φήμη εξαπλώθηκε στη Ρώμη διαδίδοντας πως η Giulia είχε δηλητηριάσει το νερό, έγινε εισβολή στην εκκλησία και η Giulia παραδόθηκε στις παπικές αρχές, οι οποίες τη βασάνισαν μέχρι που ομολόγησε ότι δηλητηρίασε πάνω από 600 άντρες από το 1633 ως το 1651. Είναι πολύ πιθανό όμως ο πραγματικός αριθμός να ήταν ακόμη υψηλότερος. Τον Ιούλιο του 1659, η Giulia Tofana εκτελέστηκε μαζί με την κόρη της και τρεις υπαλλήλους της. Τις εκτέλεσαν στο Campo de ’Fiori της Ρώμης, μια δημοφιλής τοποθεσία της εποχής για εκτελέσεις.

Τιμωρήθηκαν επίσης και κάποιες πελάτισσες της Giulia. Μετά την ομολογία της, αρκετές πελάτισσές της προσποιήθηκαν άγνοια και ισχυρίστηκαν πως το Aqua Tofana τους ήταν καθαρά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Πολλές εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν, όμως ο θρύλος του Aqua Tofana συνέχισε να ζει και μετά τον θάνατο της Giulia.

Στο νεκροκρέβατό του, ο Mozart είπε πως είχε δηλητηριαστεί με Aqua Tofana

The Death of Mozart by Chas. E. Chambers (1918), Πηγή: Wikimedia Commons

Το Aqua Tofana είχε γίνει τόσο διάσημο που το 1791, ο Wolfgang Amadeus Mozart ισχυρίστηκε πως είχε δηλητηριαστεί με το παρασκεύασμα της Tofana. Ο συνθέτης δούλευε ακόμα πάνω στο ρέκβιεμ του όταν αρρώστησε βαριά. Από το νεκροκρέβατό του είπε:

“Ξέρω καλά πως δεν θα αντέξω για πολύ ακόμα. Είμαι σίγουρος πως έχω δηλητηριαστεί. Κάποιος μου έδωσε Aqua Tofana και υπολόγισε την ακριβή στιγμή του θανάτου μου”.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα η αιτία του θανάτου του Mozart δεν ήταν δηλητηρίαση, το γεγονός πως η συνταγή της Tofana ήταν ακόμα στο επίκεντρο συζητήσεων 100 χρόνια μετά, είναι ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο διάσημου ήταν το δηλητήριό της.

Το Aqua Tofana μπορούσε να σκοτώσει με μόλις τέσσερις σταγόνες

Το Aqua Tofana μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο με μόλις τέσσερις σταγόνες, δοσμένες μέσα σε λίγες μέρες ή βδομάδες, ώστε να μην κινηθούν υποψίες. Ήταν εντελώς άγευστο, άοσμο και άχρωμο, καθιστώντας το το τέλειο δηλητήριο για να αναμειχθεί με κρασί ή με οποιοδήποτε άλλο ποτό. Η συνταγή ήταν ένα μείγμα από αρσενικό, μόλυβδο και μπελαντόνα, όλα με θανάσιμα δηλητηριώδη συστατικά.

Ο τρόπος με τον οποίο είχε καταφέρει να καμουφλάρει το δηλητήριο ήταν πραγματικά ιδιοφυές: παρουσιαζόταν είτε ως ένα τυπικό γυναικείο καλλυντικό είτε ως ένα θρησκευτικό θεραπευτικό λάδι που κανείς σύζυγος δεν υποπτευόταν. Πρώτα, το εμφάνισε ως ένα καλλυντικό σε μορφή σκόνης. Οι γυναίκες μπορούσαν να τοποθετήσουν το μικρό δοχείο στο επιπλάκι μαζί με τα υπόλοιπα καλλυντικά και αρώματά τους, χωρίς να κινούν την παραμικρή υποψία. Όμως, η δεύτερη μορφή ήταν πραγματικά πανέξυπνη: πωλούσε το Aqua Tofana σε μικρά μπουκάλια με την εικόνα του Αγίου Νικολάου του Μπάρι πάνω τους. Το μπουκαλάκι περνούσε ως “Manna of St. Nicholas of Bari”, ένα ειδικό θεραπευτικό ελιξήριο που έμοιαζε με θρησκευτικό αντικείμενο.

Η μητέρα και η κόρη της Giulia Tofana ήταν επίσης παρασκευάστριες δηλητηρίων

Η Giulia Tofana δεν ήταν η μοναδική παρασκευάστρια δηλητηρίων στην οικογένειά της. Ήταν η κόρη της Thofania d’Adamo, η οποία εκτελέστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας το 1633, όταν και κατηγορήθηκε για τον φόνο του άντρα της. Είναι πιθανό η Thofania να χρησιμοποίησε δηλητήριο. Η κόρη της Giulia, η  Girolama Spera, γνωστή και ως “Astrologa della Lungara”, ήταν και εκείνη μέλος της οικογενειακής επιχείρησης. Εκτελέστηκε το 1659 μαζί με τη μητέρα της.

Πολύ πιθανό η Giulia να μην πωλούσε απλώς το δηλητήριο. Όταν ξεκίνησε την επιχείρησή της, την περιέγραφαν ως μια όμορφη, νεαρή χήρα που περνούσε πολύ χρόνο με τους φαρμακοποιούς, παρατηρώντας τους καθώς παρασκεύαζαν τα φίλτρα τους. Αυτό ίσως και να τη βοήθησε στο να δημιουργήσει το δικό της φίλτρο, το Aqua Tofana. Η άλλη εκδοχή είναι πως κληρονόμησε τη συνταγή από τη μητέρα της.

Η Giulia Tofana και οι συγγενείς της δεν ήταν οι μοναδικές γυναίκες που δηλητηρίαζαν κόσμο την εποχή της Αναγέννησης

Το δηλητήριο ήταν ένα διαδεδομένο όπλο των γυναικών του Μεσαίωνα και της πρώιμης σύγχρονης Ευρώπης όταν ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιον. Το δηλητήριο ήταν συσχετισμένο με τα καλλυντικά, καθώς αρκετά καλλυντικά της Αναγέννησης περιείχαν δηλητηριώδη συστατικά, όπως αρσενικό, μπελαντόνα, και κοχενίλη. Η μπελαντόνα ήταν δημοφιλής γιατί είχε την ικανότητα να διαστέλλει τις κόρες των ματιών, σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς για την εποχή της Αναγέννησης. Όμως, μαζί με τη διαστολή, μπορούσε να επιφέρει επίσης και τύφλωση.

Η ιστορικός Annette Drew-Bear αναφέρει στο βιβλίο της “Poison’s Dark Works in Renaissance England” ότι στα θεατρικά έργα της Αναγέννησης εμφανίζονταν γυναίκες να βάφονται επί σκηνής ως ένδειξη της παραπλανητικής και δηλητηριώδης φύσης των γυναικών της εποχής. Έτσι λοιπόν, είναι πέρα για πέρα σίγουρο πως η Giulia Tofana δεν ήταν -ούτε κατά διάνοια- η μοναδική γυναίκα που δηλητηρίαζε κόσμο εκείνη την περίοδο.

Βέβαια, καθώς οι εποχές εξελίσσονται, οι γνώσεις και η πρόοδος της επιστήμης αλλάζει τα δεδομένα ακόμα και για κάτι τόσο θανατηφόρο όσο το Aqua Tofana. Έτσι, πλέον, η σύγχρονη ιατρική αναγνωρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά του Aqua Tofana, συγκεκριμένα το αρσενικό, μπόρεσε με τη σωστή δοσολογία να γίνει το βασικό φάρμακο κατά της σύφιλης, ενώ μέχρι και σήμερα μελετάται για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον Πηγές

wizzley.com
syfy.com
historyofyesterday.com
goldbio.com
en.wikipedia.org
Giulia Tofana Killed Over 600 Men With Her Poisonous Makeup – Mystery & Makeup | Bailey Sarian

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά