Halloween και Σύγχρονοι Μύθοι: Όταν η πραγματικότητα μασκαρεύεται

by Γεωργία Αντωνιάδου

“Halloween”. Φυσικά, και όλοι πλέον γνωρίζουν αυτήν την τόσο φημισμένη γιορτή που ειδικά στους λάτρεις του τρόμου είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Μπορώ να εκμυστηρευτώ πως το δωμάτιο μου βρίσκεται μόνιμα σε διακόσμηση Halloween, κάτι που εμένα με κάνει να χαμογελάω κάθε φορά που το αντικρίζω και όλους τους υπόλοιπους να σοκάρονται. Πιστέψτε με, οι εκφράσεις φίλων είναι ανεκτίμητες.

Πρόσφατα, μου δημιουργήθηκε μία έντονη απορία. Και αφού με τον ίδιο τρόπο έχουμε καταλήξει και στα υπόλοιπα άρθρα μου, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτό που ανακάλυψα. Η απορία λοιπόν ήταν πόσα ατυχήματα συμβαίνουν την ημέρα του Halloween και κατά πόσο ευθύνεται η συγκεκριμένη γιορτή γι’ αυτά. Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό για αρχή και έπειτα θα δούμε αναλυτικά κάποιες συγκεκριμένες ιστορίες που σίγουρα θα σας κάνουν να δείτε την ημέρα αυτή με άλλο τρόπο (αν και προσωπικά την λατρεύω ακόμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: VINTAGE HALLOWEEN: THE NEW IS TRIPPY BUT THE OLD IS CREEPY

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησε ο James Alan Fox, καθηγητής του Boston’s Northeastern University, την ημέρα του Halloween, την Πρωτοχρονιά και άλλες γιορτές η εγκληματικότητα, ανάμεσα στις χρονιές του 2006 με 2009, γύρω από την Βοστόνη αυξήθηκε πάνω από το 50%. Και, συγκεκριμένα, στον Καναδά στις 31 Οκτωβρίου πέρα από κάθε άλλη μέρα, η αστυνομία ανέφερε 50% αύξηση των όπλων που σχετίζονται με εγκλήματα κατά την διάρκεια του Halloween. Αυτό από μόνο του προμηνύει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μύθοι που αφορούν το Halloween και βασίζονται σε αληθινά γεγονότα

Αρχικά, μου έκανε εντύπωση πώς δημιουργήθηκαν τόσοι μύθοι γύρω από αυτήν την γιορτή. Με λίγο ψάξιμο, ανακάλυψα ότι δεν πρόκειται για μύθους μα αληθινά γεγονότα που κατέληξαν ως μύθοι.

Θαμμένος Ζωντανός

Ουκ ολίγες φορές έχουμε παρατηρήσει φέρετρα με νεκρούς που ζωντανεύουν και διάφορα γδαρσίματα στο εσωτερικό μέρος του φέρετρου. Ένας συγκεκριμένος μύθος λοιπόν μιλάει για έναν άνθρωπο που θάφτηκε ζωντανός και προσπαθούσε να αποδράσει γδέρνοντας το ξύλο.

Και εδώ έρχεται η πραγματικότητα να μας δείξει ότι όχι απλά συνέβη και δεν είναι ένας μύθος για να τρομάζουν τα παιδιά, αλλά συνέβαινε και πολύ τακτικά. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Wlliam Tebb θέλησε να καταγράψει όλες τις περιπτώσεις πρόωρης ταφής με βάση τις ιατρικές πηγές της εποχής. Τελικά, ανακάλυψε 219 περιπτώσεις παρολίγον πρόωρης ταφής, 149 που πραγματοποιήθηκε πρόωρη ταφή και κοντά στις 10 περιπτώσεις όπου άρχισε η διαδικασία της ταρίχευσης ή της νεκροτομής χωρίς ο άνθρωπος να είναι νεκρός.

Είχαν ταραχτεί τόσο πολύ από το γεγονός αυτό οι άνθρωποι που διάλεγαν φέρετρα ασφαλείας τα οποία έδιναν την δυνατότητα σε αυτόν που βρισκόταν μέσα να τραβήξει ένα σχοινί το οποίο ήταν δεμένο σε ένα καμπανάκι ώστε να ειδοποιήσει τους έξω πως είναι ακόμα ζωντανός.

Διακόσμηση με άρωμα θανάτου

Έχουμε έναν μύθο για κρεμασμένα πτώματα από δέντρα. Κάτι που βλέπουμε αρκετά συχνά σε διακοσμήσεις εσωτερικών καθώς και εξωτερικών χώρων. Τι γίνεται όταν όμως ο μύθος ξεκίνησε από ένα τραγικό γεγονός;

Στην Frederica του Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών μία 42χρονη γυναίκα κρεμάστηκε από ένα δέντρο κοντά σε κεντρικό δρόμο. Οι περαστικοί θεώρησαν πως πρόκειται απλά για ένα αρκετά τρομακτικό και ρεαλιστικό ντεκόρ για το Halloween. Το σώμα της παρέμεινε αρκετές ώρες κρεμασμένο μέχρι που διαπίστωσαν ότι πρόκειται όντως για άνθρωπο. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ρεαλιστική διακόσμηση είχε ο δήμος τους κάθε χρόνο ώστε να πιστέψουν πως ήταν απλά ένα ντεκόρ.

“Λούνα Παρκ” Το στοιχειωμένο Σπίτι

Ο μύθος λέει πως στο Στοιχειωμένο Σπίτι όταν ερχόταν το καρναβάλι υπήρχε μία κούκλα η οποία δεν ήταν φτιαγμένη από πλαστικό αλλά από ανθρώπινη σάρκα και κόκαλα. Τα παιδιά έπαιζαν μαζί της χωρίς να γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα μουμιοποιημένο πτώμα.

Πόσο πιο ακριβείς μπορούσαν να γίνουν; Όντως το 1976 στην Καλιφόρνια η ομάδα παραγωγής της ταινίας “The Six Million Dollar Man” έκανε γυρίσματα μέσα στο Στοιχειωμένο Σπίτι. Καθώς λοιπόν μετακινούσαν τις κρεμασμένες κούκλες έβγαλαν το χέρι της μίας. Τότε ανακάλυψαν πως πρόκειται για άνθρωπο και όχι για κούκλα. Όταν μάλιστα ανακάλυψαν πως πρόκειται για τον διαβόητο τότε εγκληματία Elmer McCudry  ο οποίος σκοτώθηκε το 1911 μετά από συμπλοκή σε ληστεία τρένου το σοκ τους μεγάλωσε.

Ο υπάλληλος που γραφείου τελετών ένιωθε τόσο περήφανος που είχε εκθέσει το σώμα του άντρα μέσα στο γραφείο τελετών σαν δείγμα της δουλειάς του. Στη συνέχεια η μούμια πωλήθηκε ως ατραξιόν σε τσίρκο όπου για να την δουν οι καλεσμένοι έπρεπε να τοποθετήσουν 5 σεντς στο στόμα της. Κανείς όμως δεν γνώριζε πως κατέληξε εκεί.

Το στρώμα

Ο μύθος λέει πως ένα ζευγάρι νοίκιασε ένα δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο το οποίο μύριζε έντονα και πολύ άσχημα. Αφού ανέχτηκαν την απαίσια μυρωδιά όλη τη νύχτα το πρωί αποφάσισαν να παραπονεθούν στο προσωπικό του ξενοδοχείου. Ελέγχοντας το δωμάτιο ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου κατάλαβε ότι η μυρωδιά έρχεται από το κρεβάτι. Αυτό λοιπόν που ανακάλυψαν είναι πως κάποιος είχε κρύψει το αποσυντεθειμένο σώμα ενός κοριτσιού κάτω από το υπόστρωμα.

Και έρχεται να μας χτυπήσει η πραγματικότητα, καθώς το γεγονός αυτό έχει συμβεί στη Νεβάδα και συγκεκριμένα στο Los Angeles. Όπως επίσης παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν στο Kansas City του Missouri, το Atlantic City του New Jersey, στην Florida και την California. Αυτό μας δείχνει ότι γενικά θεωρούσαν καλή κρυψώνα για τα πτώματα το στρώμα ξενοδοχείων. Όμως το ενδιαφέρον είναι πως όλοι οι ένοικοι περίμεναν όλοι την νύχτα υπομένοντας την μυρωδιά του θανάτου και έκαναν πάντα την επόμενη μέρα τα παράπονά τους.

Εγκλήματα

Οι καραμέλες

Το 1974 ο Ronald O’ Bryan στο Τέξας, εκτελέστηκε αφού σκότωσε τον 8χρονο γιο του. Ο πατέρας είχε ασφαλισμένα τα δύο του παιδιά και επιθυμούσε να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης. Δηλητηρίασε τις καραμέλες με κυάνιο και θέλοντας να αποφύγει τις υποψίες έδωσε και σε άλλα τέσσερα παιδιά. Μόνο όμως το αγόρι έφαγε τις καραμέλες.

Ματωμένη κούκλα

Το 1997 στο Connecticut έξω από ένα στοιχειωμένο σπίτι μία γυναίκα χτυπήθηκε από ένα αμάξι. Ο οδηγός δεν κατάλαβε τι είχε κάνει και έφυγε. Περαστικοί που την είδαν νόμιζαν πως πρόκειται για μέρος της παράστασης. Σερνόταν γεμάτη αίματα μέχρι που τελικά η Kimberley Kitrinos, υπέκυψε στα τραύματά της. Ένας από τους μάρτυρες μάλιστα είπε στην αστυνομία ότι την είδε να σέρνεται καλυμμένη με αίματα και νόμιζε πως πρόκειται για μία από τους ηθοποιούς.

Με ξεπερνάει το γεγονός ότι μπορεί όντως να έχουν τόσο αληθοφανή σκηνικά που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν έναν τραυματισμένο άνθρωπο.

Στοιχειωμένο σπίτι και απαγχονισμός 

Ένα ακόμα περιστατικό σε στοιχειωμένο σπίτι το 2011, στο Missouri, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Το συγκεκριμένο σπίτι ήταν πολύ δημοφιλές για το σκηνικά και τους άψογους ηθοποιούς του. Μία έφηβη που δούλευε ως ηθοποιός κρεμάστηκε σε ένα τρομακτικό μπάνιο και ο κόσμος περνούσε θαυμάζοντας το σκηνικό, νομίζοντας ότι ήταν ψεύτικο. Τελικά, μετά από ώρες ένα άλλος εργαζόμενος κάνοντας γύρους κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για κάποιο ψεύτικο σκηνικό και μετέφερε την κοπέλα αμέσως στο νοσοκομείο. Παρέμεινε σε κώμα για τρεις ημέρες και όταν τελικά συνήλθε δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Και εδώ ταιριάζει το “Άγιο είχε”.

Η στολή παίζει σημαντικό ρόλο

Ένα περιστατικό που αποδεικνύει πόσο δύσκολη και προσεκτική πρέπει να είναι η επιλογή της στολής συνέβη στην Pennsylvania.  Ένα κοριτσάκι 9 ετών πυροβολήθηκε από συγγενή της έξω από το σπίτι της κατά την διάρκεια ενός πάρτι. Φορούσε μαύρο αποκριάτικο κοστούμι με εξίσου μαύρο καπέλο με μία λευκή φούντα. Ο άντρας δήλωσε ότι την πέρασε για ασβό.

Λάθος διεύθυνση

Το 1992, ένας Ιάπωνας μαθητής από πρόγραμμα ανταλλαγής πυροβολήθηκε θανάσιμα. Ο Yoshihiro Hattori και ο Webb Haymaker έφτασαν σε ένα σπίτι της Louisiana, όμως χτυπώντας το κουδούνι δεν πήραν απάντηση. Έτσι, αποφάσισαν να δοκιμάσουν από την πίσω πόρτα. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Rondey Reairs, άνοιξε πυρ εναντίον τους θεωρώντας ότι ήταν κλέφτες. Και όλα αυτά επειδή είχαν λάθος διεύθυνση.

Ο ταχυδρόμος

Το 2013, ένας ταχυδρόμος στο Denver, πέρασε ένα πτώμα για διακόσμηση του Halloween. (Τι πρωτότυπο;) Ο άντρας είχε γυρίσει αργά στο σπίτι ύστερα από δουλειά και είχε πεθάνει στην βεράντα της μπροστινής εισόδου δίπλα από το γραμματοκιβώτιο.  Όταν από την αστυνομία ενημέρωσαν τον ταχυδρόμο ότι σε ένα από τα σπίτια που είχε παραδώσει το πρωί την αλληλογραφία υπήρχε ένας νεκρός άνθρωπος στην είσοδο εκείνος σοκαρίστηκε. Δήλωσε πως όντως είχε δει τον άντρα όμως πίστευε ότι πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο σκηνικό προς τιμήν του Halloween.

Το πτώμα στο μπαλκόνι

Στο Los Angeles τον Οκτώβριο του 2009, βρέθηκε το πτώμα ενός άντρα στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Το πτώμα είχε πλέον αποσυντεθεί… Οι γείτονες για μέρες έβλεπαν το σώμα μα νόμιζαν πως πρόκειται για μία πειστική διακόσμηση για το Halloween, έτσι κανείς δεν κάλεσε την αστυνομία. Ο Mostafa Mahmoud Zayed πέθανε την Δευτέρα από πυροβολισμό και κανένας δεν ειδοποίησε την αστυνομία μέχρι την Πέμπτη που τελικά κάποιος αποφάσισε να την φωνάξει. Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι ήταν πολύ περίεργο. Φαινόταν εξωπραγματικό για είναι αληθινό.

Και κάπου εδώ έρχομαι να σας ευχηθώ να περάσετε ένα υπέροχο Halloween! Με υπέροχες ταινίες, στολές και αξέχαστα πάρτι. Αλλά να θυμάστε: προσοχή στη στολή σας, μην φάτε καλύτερα τα γλυκά που μπορεί να σας προσφέρουν και… βεβαιωθείτε πως αυτό που βλέπετε είναι ένα ψεύτικο σκηνικό και όχι αληθινό!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά