18tolkienpic-superjumboΜετά λοιπόν από τα σκοτεινά μονοπάτια του Poe και του Lovecraft, περνάμε σε πιο επικό κλίμα και συγκεκριμένα στον απόλυτο άρχοντα των ιστοριών φαντασίας, τον J.R.R. Tolkien. Τον άνθρωπο που έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο με αμέτρητες ονομασίες περιοχών, βασιλείων, ηρώων, τεράτων, δαιμόνων και ένα σωρό άλλων, τα οποία ταξιδεύουν χρόνια τώρα (περίπου ογδόντα από το πρώτο του βιβλίο) τους λάτρεις των βιβλίων φαντασίας –και όχι μόνο– στους μαγικούς του κόσμους.

Και όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, μιλώντας για φανταστικούς κόσμους, τέρατα και δαίμονες δε γινόταν να λείπει από το φάσμα της επιρροής του και το heavy metal.


Τέρμα μουσική λοιπόν και ξεκινάμε!

guardianΟι Γερμανοί Blind Guardian φρόντισαν από πολύ νωρίς να μας δείξουν την αγάπη τους στο μεγάλο
συγγραφέα, καθιστώντας τους ως το συγκρότημα που επηρεάστηκε περισσότερο από τον Tolkien. Ο frontman και υπεύθυνος για τους στίχους των τραγουδιών τους, Hansi Kürsch, χρησιμοποίησε αρκετές φορές ονομασίες τοποθεσιών, ανθρώπων και τεράτων στα τραγούδια τους, όπως και ιστορίες ολόκληρες από βιβλία του με αποκορύφωμα τον δίσκο Nightfall in Middle-Earth. Ο δίσκος αυτός είναι ουσιαστικά ένα concept album το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου στο βιβλίο Σιλμαρίλλιον. Υπήρχαν ωστόσο και διαπραγματεύσεις της μπάντας με την παραγωγή της ταινίας Lord of the Rings για να συμμετέχουν στο Soundtrack, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.

ledΑπό την επιρροή του Tolkien δε γλίτωσε ούτε το μεγαθήριο ονόματι Led Zeppelin. Η μπάντα από την Αγγλία χρησιμοποίησε διάφορα κομμάτια των ιστοριών του ανωτέρω προκειμένου να δημιουργήσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της.  Το Misty Mountain Hop το οποίο αναφέρεται σε μια συμπλοκή με την αστυνομία σε ένα πάρκο όπου στη συνέχεια αποχωρούν για τα Misty Mountains, το Over the Hills and Far Away το οποίο περιγράφει την ανακάλυψη του δαχτυλιδιού από τον Bilbo Baggins, το The Battle of Evermore το οποίο αναφέρει τους Ringwraiths (Nazgûl – εννέα καβαλάρηδες), τον πρίγκιπα της ειρήνης (πιθανόν ο Frodo ή ο Aragorn) και την βασίλισσα του φωτός όπου αναφέρεται στην Galadriel και το Ramble On το οποίο αναφέρει Gollum και Mordor. Τέλος το Stairway to Heaven θεωρούν αρκετοί ότι είναι επηρεασμένο από τον Tolkien χωρίς όμως κάτι να είναι επιβεβαιωμένο από τους ίδιους (There’s a feeling I get when I look to the West And my spirit is crying for leaving).

battleΟι διαλυμένοι πλέον από τον Οκτώβριο του 2011 Battlelore, από την Lappeenranta της Φινλανδίας, ήταν τόσο βαθιά επηρεασμένοι από τον κόσμο του Tolkien που σχεδόν όλοι οι δίσκοι και τα τραγούδια τους αναφέρονταν σε ανθρώπους και γεγονότα που συνέβαιναν στη μέση γη. Παραθέτω ενδεικτικά μερικούς στίχους: “Horse lords of the men of Rohan, Allies of Gondor the land below, Green fields they guard with honor, Eastern terror, keep away!” και “Guidance shown by the stars, The way whispered by the winds, To the land of legends, Land of Bow and Helm!”

wishΟι επίσης Φινλανδοί Nightwish είναι μέσα σε αυτούς που επηρεάστηκαν από τον Tolkien, επιλέγοντας να βουτήξουν μερικά από τα τραγούδια τους στον κόσμο της μέσης γης. Το Elvenpath από το ντεμπούτο τους Angels fall first περιλαμβάνει κομμάτια από τον πρόλογο του Ralph Bakshi για το animation Lord Of The Rings του 1978 και επίσης το τραγούδι Wishmaster έχει αρκετές αναφορές στην Elbereth, στη Lorien και στα Grey Havens.

In the sheltering shade of the forest. Calling calming silence. Accompanied only by the full moon. The howling of a night wolf. And the path under my bare feet…

The Elvenpath

summonΟι Summoning ίσως εν τέλει να είναι αυτοί που το «παράκαναν», μιας και σχεδόν όλα τα τραγούδια και τα άλμπουμ τους έχουν να κάνουν με τη μέση γη του Tolkien. Οι Αυστριακοί atmospheric black metallers χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους ως “Tolkien metal” μιας και εκτός αυτού που προανέφερα, οι τρεις πρώτοι τους δίσκοι έχουν τα ονόματα των διαβολικών προπυργίων “Lugburz” (1995), “Minas Morgul” (1996) and “Dol Guldur” (1996). Πολύ κόλλημα ε; Πάρτε και λίγους στίχους:

All that is gold does not glitter. All that is long does not last. All that is old does not wither. Not all that is over is past. And I may not get through in time. Oh, Elfstone – bearer of my green stone. In the south under snow a green stone thou shalt see.

Elfstone

(Dol Guldur)

attackerΣυνεχίζοντας να πούμε ότι οι Attacker ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τον ανωτέρω, κυκλοφορώντας το “Battle At Helm’s Deep”. Oι Camel στο άλμπουμ “Mirage” συμπεριλαμβάνουν το τρίπτυχο κομμάτι “Nimrodel / Procession / White Rider” όπου το τρίτο μέρος είναι μια περιγραφή του Gandalf. O Bod Catley, bobτραγουδιστής των Βρετανών Magnum κυκλοφορεί το solo album με τίτλο Middle Earth το οποίο έχει να κάνει με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Οι Megadeth γράφουν το “This Day We Fight!” για τον δίσκο Endgame, εμπνευσμένο από τον λόγο του Aragorn στη μαύρη πύλη της Mordor στη μάχη του Morannon. Οι endRush και οι Epidemia γραφούν αρκετά τραγούδια βασισμένα στη μέση γη, οι Sabaton γράφουν το “Shadows” (of Mordor) το οποίο επικεντρώνεται στον “Black King”, ο οποίος ακολουθεί τις εντολές του Sauron για να πάρει πίσω το δαχτυλίδι και η Ιρλανδική κέλτικη μπάντα Cruachan γράφει το κομμάτι “Fall of Gondolin” στο άλμπουμ paganPagan. Επίσης να αναφέρω και αρκετούς που χρησιμοποίησαν ονόματα του Tolkien Mythos για να βαφτίσουν τις μπάντες τους όπως οι Marillion (από Silmarillion), οι Ainur (divine spirits, the ‘Holy Ones’), οι Gorgoroth (μια περιοχή της Mordor) , οι Burzum (μια λέξη της Black Speech of Mordor), Cirith Ungol (το πέρασμα του δυτικού μονοπατιού της Mordor, η κατοικία της αράχνης Shelob), οι Amon Amarth (μια παραλλαγή του Mount Doom), οι Gandalf, οι Rivendell και οι Falls of Rauros. Τέλος ο Shagrath των Dimmu Borgir κατέχει το όνομα ενός από τα Orc.

Καταλήγοντας λοιπόν να πούμε ότι ο Tolkien επηρέασε κατά κύριο λόγο τις speed/power αλλά και folk metal μπάντες, οι οποίες πήραν ιδέες και μας προσέφεραν τραγούδια και δίσκους μνημεία. Ραντεβού λοιπόν σε δύο εβδομάδες με περισσότερο heavy literaturing!

…’till next time…

Quotes

“Faithless is he that says farewell when the road darkens.”

“All we have to decide is what to do with the time that is given us.”

“A man that flies from his fear may find that he has only taken a short cut to meet it.”

“It is useless to meet revenge with revenge; it will heal nothing.”

Blind Guardian

Mirror mirror

Far, far beyond the island

We dwelt in shades of twilight

Through dread and weary days

Through grief and endless pain

It lies unknown

The land of mine

A hidden gate

To save us from the shadow fall

The lord of water spoke

In the silence

Words of wisdom

I’ve seen the end of all

Be aware the storm gets closer

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That the winds will change

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That tomorrows bears insanity

Gone’s the wisdom

Of a thousand years

A world in fire and chains and fear

Leads me to a place so far

Deep down it lies my secret vision

I better keep it safe

Shall I leave my friends alone

Hidden in my twilight hall

(I) know the world is lost in fire

Sure there is no way to turn it

Back to the old days

Of bliss and cheerful laughter

We’re lost in barren lands

Caught in the running flames

Alone

How shall we leave the lost road

Time’s getting short so follow me

A leader’s task so clearly

To find a path out of the dark

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That the winds will change

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That the winds will change

Even though

The storm calmed down

The bitter end

Is just a matter of time

Shall we dare the dragon

Merciless he’s poisoning our hearts

Our hearts

How shall we leave the lost road

Time’s getting short so follow me

A leader’s task so clearly

To find a path out of the dark

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That the winds will change

Mirror Mirror on the wall

True hope lies beyond the coast

You’re a damned kind can’t you see

That the winds will change

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά