“Nier: Automata”: τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;

by Νάντια Κίσκα

Ποιος είναι ο σκοπός της ανθρωπότητας σ’ ε έναν κόσμο χωρίς αυτούς;

nier:automata

Το Nier: Automata είναι το σίκουελ -κατά κάποιο τρόπο- του παιχνιδιού Nier που κυκλοφόρησε το 2010 και διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου ο κόσμος έχει καταληφθεί από μηχανές, δημιουργημένες από εξωγήινους, και ανδροειδή δημιουργημένα από ανθρώπους -οι οποίοι έχουν καταφύγει στο φεγγάρι- με σκοπό να τα νικήσουν.

Ο παίκτης χειρίζεται τρία ανδροειδή, που όσο η ιστορία εξελίσσεται αναπτύσσουν την δική τους ατζέντα. Ο κάθε ένας χαρακτήρας δρα και σκέφτεται διαφορετικά και – εάν το παιχνίδι δεν σε ενημέρωνε σχετικά- θα μπορούσες άνετα να υποθέσεις ότι είναι άνθρωποι με συναισθήματα και ας είναι απαγορευμένο να αισθάνονται.

Για σκηνικό, έχουμε έναν κόσμο γεμάτο ξεχασμένες πόλεις όπου τα στοιχεία της φύσης τις έχουν καλύψει, ατελείωτες ερήμους, πλημμυρισμένες πόλεις, ακόμα και πάρκα αναψυχής όπου το καθένα κρύβει τα δικά του μυστικά που σε καλούν να ανακαλύψεις και μηχανές για να σκοτώσεις. Ή να πας για ψάρεμα εάν βαρεθείς τους σκοτωμούς.

Όταν κρατάς ένα παιχνίδι στα χέρια σου φτιαγμένο από τον σκηνοθέτη Yoko Taro, γνωρίζεις ότι θα βρεθείς αντιμέτωπος με συμβολισμούς και σκηνές όπου θα βάλουν τον παίκτη να σκεφτεί διπλά τις πράξεις του, το νόημα των γρίφων, ακόμα και να αμφιβάλλει για την πλοκή όπως την ξέρει μέχρι εκείνη την στιγμή καθώς μερικές συμπεριφορές και ο τρόπος που εκφράζονται οι μηχανές που σφαγιάζεις μοιάζουν να μην διαφέρουν και πολύ από την ανθρώπινη.

Όσο η περιπέτεια ξετυλίγεται, το παιχνίδι σε ρίχνει πιο βαθιά στην “ψυχή” του παιχνιδιού. Ο Yoko Taro δεν φτιάχνει απλά παιχνίδια για να διασκεδάσει το φιλοθεάμον κοινό. Ο σκηνοθέτης φτιάχνει κόσμους και χαρακτήρες που διχάζουν, βάζουν τον παίκτη σε σκέψεις και δεν διστάζει να τον φέρει αντιμέτωπο με υπαρξιακά ερωτήματα που μοιάζουν αναπάντητα. Αυτό φαίνεται από τους δεύτερους και τρίτους χαρακτήρες του παιχνιδιού και την διακαή τους προσπάθεια να ανακαλύψουν το νόημα της ύπαρξης τους ή να ταλανίζονται από την έλλειψη αυτού.

Το παιχνίδι φέρει δυο βαριά χαρτιά σαν εταιρίες παραγωγής, αυτές των Square Enix & Platinum Games. Πράγμα που αυτόματα σημαίνει ένα πράγμα: Απίστευτα γρήγορο gameplay, με τους χαρακτήρες να έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα όπλων όπως μικρά σπαθιά, μεγάλα ξίφη, ακόντια και bracers ενώ μερικοί από τους χαρακτήρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν 2 όπλα ταυτόχρονα, επιτρέποντας στον παίκτη την επίτευξη μεγαλύτερων combo σε κάθε περίπτωση. Ακόμα, υπάρχει η επιλογή του να χακάρεις τους αντιπάλους σου -όσο ανήθικο και εάν ακούγεται, εγώ το έκανα συνέχεια-, με το παιχνίδι να σε μεταφέρει σε άλλη οθόνη, θυμίζοντας άλλη εποχή, όπου ελέγχοντας ένα μικρό διαστημόπλοιο πρέπει να πυροβολήσεις τους μαύρους στόχους που έρχονται κατά πάνω σου σε ένα shooting game όπου εάν κερδίσεις, σου δίνεται η επιλογή να ανατινάξεις τον ηττημένο ή να τον ελέγξεις.

Κάθε όπλο έχει την δική του ιστορία, η οποία μπορεί να αποκαλυφθεί αναβαθμίζοντας το στο level 4 (max level) η οποία μπορεί να αποδειχθεί ένα ευχάριστο διάλειμμα για όση ώρα περιμένεις να τσιμπήσει το καλάμι σου.

Το τέλος -πάλι παιχνίδι με πολλαπλά τέλη- με έκανε να αισθανθώ αρκετά… περίεργα. Μου έδωσε τέτοια έντασης συναισθήματα που εάν έπρεπε να χαρακτηρίσω το παιχνίδι με μια λέξη, αυτή θα ήταν Οδύσσεια. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να φτιάξει ένα μικρό θαύμα που, σε συνδυασμό με τα γραφικά του playstation 4 και το sountrack του Keichi Okabe, αμφισβητεί όλη την ανθρωπότητα και το τι κάνει τους ανθρώπους… ανθρώπινους. Και σε ένα παιχνίδι με χαρακτήρες ανδροειδή, συναισθήματα όπως σκοπός, καθήκον, ακόμα και αγάπη δεν είναι τόσο δεδομένα. Ο σκηνοθέτης διάλεξε να παραδώσει στους παίκτες μια ιστορία και ένα μήνυμα πιο βαθύ από αυτά που τα media και τα βιντεοπαιχνίδια, μας περνάνε σήμερα, αποφεύγοντας τα κλισέ και δίνοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Και καθώς έφτανα στο τέλος του παιχνιδιού, και το αληθινό τέλος, απλά ευχόμουν να το ζούσα ξανά και ξανά από την αρχή.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά