Κριτική: “Pis Aller” της Αναστασίας Παπαδάκη

by Αργυρώ Χαρίτου

pis aller 2

 

ΒΙΒΛΙΟ: Pis Aller

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αναστασία Παπαδάκη

ISBN: 978618507103

ΕΚΔΟΤΗΣ: Το Ανώνυμο Βιβλίο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Φανταστική Λογοτεχνία.

 

Στο βιβλίο “Pis Aller” περίμενα να συναντήσω ένα παιχνίδι σκάκι. Τελικά δεν αντάμωσα κανένα παιχνίδι, χωρίς αυτό να με απογοητεύει. Η ιστορία μας ξεκινάει με μια κοπέλα η οποία έχει χάσει τη μνήμη της. Δε θυμάται τίποτα για εκείνη. Η μοίρα όμως της δείχνει το δρόμο της. Εκείνη θα αποφασίσει αν θέλει να τον ακολουθήσει.

Η Φαίδρα, η ηρωίδα μας, προσπαθεί μέσα από γκρεμισμένες αναμνήσεις να μάθει, να αισθανθεί ποια είναι. Υπάρχουν δυο άντρες που θέλουν να τη βοηθήσουν. Ποιον όμως πρέπει να εμπιστευτεί; Ποιος είναι αυτός που θα της δείξει ποια πραγματικά είναι;

Στο μέρος όπου διαδραματίζεται όλο το βιβλίο, η Vagneria, κατοικούν τα πλάσματα που έχουν αμαρτήσει. Τα πλάσματα εκείνα που υπέπεσαν σ’ ένα από τα 7 αμαρτήματα  και εκείνα που υπέπεσαν και στα 7 αμαρτήματα.

Είναι ένα μέρος που μου θύμισε πολύ την αρχαία Ρώμη και το Κολοσσαίο. Τα πλάσματα προσπαθούν να συμβιώσουν και να δεχτούν τη νέα τους πραγματικότητα, προσπαθούν με τα, ανθρώπινα ακόμα, αισθήματα τους να ζήσουν μια αρμονική ζωή, χωρίς τα λάθη της προηγούμενης.

Καθώς η Φαίδρα προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει τη νέα της ζωή και τα νέα της δεδομένα, αρχίζει να μαθαίνει και το πώς είναι να εγκλιματίζεσαι σ’ εκείνο το νέο περιβάλλον. Τους κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες  είναι να σημαδευτεί.

Καθώς ξεκινάει η διαδικασία, το σημάδι – το οποίο σε όλους είναι μαύρο και ξεκάθαρο – σ’ εκείνη…. δεν είναι παρά μια μάζα καμένου δέρματος, μαζί με αίμα και πύον.

Τότε, για πρώτη φορά, της μιλάνε για όλα όσα συμβαίνουν στο μέρος όπου βρίσκεται και το τι πρέπει ν’ αντιμετωπίσει.

Η Φαίδρα είναι εκείνη που θα φέρει την αλλαγή. Για ποιον; Γιατί; Κανείς δε γνωρίζει. Είναι η Ανατροπή!

Η Αναστασία μας παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης και δύναμης. Μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στο καθήκον αλλά και την αγάπη, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Ανάμεσα στη δύναμη και την ανιδιοτέλεια.

Όταν κρατάς όλη τη δύναμη στα χέρια σου, οφείλεις να τη χειριστείς για να βοηθήσεις άλλους; Ή βοηθάς μόνο όσους αγαπάς;

Η Αναστασία, πέρα από το ότι μας παρασύρει σε έναν κόσμο με παράξενα πλάσματα αντιμετωπίζοντας την επιθυμία να ζήσουν ξανά, θέτει και το ερώτημα των αναμνήσεων. Άραγε, αν μπορούσαμε ν’ αποχωριστούμε εκείνες που μας θλίβουν, εκείνες που μας πονάνε, θα τις διαγράφαμε; Δύσκολη απάντηση, και η Αναστασία μας τοποθετεί στη θέση της ηρωίδας για να απαντήσουμε, όχι για εκείνη, αλλά για εμάς τους ίδιους.

Ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που μας παρασύρει σ’ έναν κόσμο γεμάτο μίση, ίντριγκες, πάθη, αλλά και πολύ αγάπη. Όπως ο δικός μας.

Εύχομαι να σας ταξιδέψει και εσάς όπως ταξίδεψε και μένα.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η αποκάλυψη των νέων πραγμάτων με είχε αφήσει άναυδη να προσπαθώ να κατανοήσω τα γεγονότα σε όλο το εύρος τους. Η σαστιμάρα μου διήρκησε αρκετά. Το μυαλό μου προσπαθούσε να επεξεργαστεί τα λόγια που είχαν βγει από το στόμα του. Με τον ερχομό μου εδώ είχα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση στην κλεψύδρα της προφητείας, πιστεύοντας ότι επηρέασα μόνο τους μαχητές. Όμως αποδεικνυόταν ότι και οι Sevenian είχαν επηρεαστεί με διαφορετικό όμως τρόπο. Υπήρχε τρόπος να εξιλεωθώ.

Η Φαίδρα ξυπνάει σ’ ένα άγνωστο και παράξενο μέρος χωρίς αναμνήσεις. Η καινούργια ζωή της μια περιπέτεια χωρίς σταματημό, με τον ασυμβίβαστο και επαναστατικό BJ να την ακολουθεί παντού και τον αυστηρό Δούκα να προσπαθεί να της επιβληθεί αλλά και να τη σαγηνέψει. Ποια είναι η πραγματική Φαίδρα και γιατί βρέθηκε σ’ αυτό το μέρος; Θα καταφέρει να αντεπεξέλθει κάτω από το βάρος της αποστολής της ή θα λυγίσει καταστρέφοντάς τους όλους και όλα;

προτεινουμε επίσης

1 comment

H Nyctophilia στην παρουσίαση του βιβλίου "Αναζήτηση Εκδίκησης" της Εύης Φρυγανά στη Θεσσαλονίκη | 29 Ιουλίου 2016 - 1:40 ΜΜ

[…] της βραδιάς ήταν η συγγραφέας του “Pis Aller“, Αναστασία […]

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά