Selexyz Dominicanen: Ο γοτθικός ναός που μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο

by Ιλέην Ρήγα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η σύζευξη κλασικού και μοντέρνου δημιουργεί τα πιο εντυπωσιακά και καινοτόμα αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το διάσημο πλέον ολλανδικό βιβλιοπωλείο της αλυσίδας “Selexyz”, το οποίο στεγάζεται σ’ έναν πρώην δομινικανό ναό του 13ου αιώνα, στην ιστορική πόλη του Μάαστριχ.

Το project, που φέρει το όνομα “Selexyz Dominicanen”, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Merkx + Girod και είναι υπόδειγμα του πώς μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά η γοτθική αισθητική με τις εκ διαμέτρου αντίθετες σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής. Το “Selexyz Dominicanen” διατηρεί την αρχιτεκτονική του ναού και ενσωματώνει την διακόσμηση ενός σύγχρονου βιβλιοπωλείου.

Χτισμένο το 1294, ο καθεδρικός ναός διαθέτει μεγάλους, ανοιχτούς χώρους, και τρία επίπεδα βιβλιοθηκών. Δεδομένου ότι η εκκλησία περιλαμβάνει 1.200 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού χώρου με επιφάνεια μόνο 750 τετραγωνικών μέτρων, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να σχεδιάσουν κατακόρυφα. Ενσωμάτωσαν το μοντέρνο σχέδιο του καταστήματος χωρίς να παρεμποδίζουν τα θρησκευτικά μοτίβα ή τη δομή του παλιού αυτού χώρου. Μέσα στο βιβλιοπωλείο υπάρχει επίσης και ένα καφέ. Σαν υπενθύμιση της προηγούμενης ζωής του βιβλιοπωλείου, υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι σε σχήμα σταυρού στη σάλα εστίασης, η οποία βρίσκεται στη βολική θέση που παλιά καταλάμβανε η εκκλησιαστική χορωδία.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Όταν λειτουργούσε ως καθολικός ναός, οι περίτεχνοι κυματισμοί και η περίπλοκη λιθοδομή σίγουρα καθήλωναν τις μάζες πιστών που εκκλησιάζονταν. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1794, ο Γάλλος στρατηγός είδε την ψηλή τοξωτή οροφή και το μεγάλο, ανοιχτό παρεκκλήσι ως μια καταπληκτική λύση αποθήκευσης πολεμικού εξοπλισμού. Ο ηγέτης χρησιμοποίησε την εκκλησία για να φιλοξενήσει τον εξοπλισμό και το προσωπικό του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και, όταν η εκστρατεία έφτασε στο τέλος της, απλώς εγκατέλειψε τον χώρο.

Μετά την κατάληψη του Ναπολέοντα, ο ναός συνέχισε να λειτουργεί ως αποθήκη τροφίμων και κρατικών αρχείων και, στην πιο σύγχρονη εποχή, ως πάρκινγκ ποδηλάτων.

Δεν ήταν μέχρι το 2005, όταν και μια ομάδα σύγχρονων αρχιτεκτόνων αποφάσισε ν’ ανακαινίσει το χώρο, προσθέτοντας, ανάμεσα σε πολλές άλλες επεμβατικές αναδιαμορφώσεις, μία νησίδα τριώροφης βιβλιοθήκης, μετατρέποντας το σπηλαιώδη χώρο στο εκθαμβωτικό βιβλιοπωλείο “Selexyz Dominicanen”.

Το κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα και κατέχει μεγάλη ποικιλία αγγλικών και ολλανδικών βιβλίων στα μαύρα, μεταλλικά ράφια του. Αν βρεθείτε στην Ολλανδία, μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε!

Δείτε φωτογραφίες από το υπέροχο εσωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου:

Πηγές

mymodernmet.com
merkx-girod.nl
OpenBuildings

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά