“Shadowmarch”: ένας σκοτεινός, πολύπλευρος κόσμος

by Ηλίας Τσιάρας

Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε σ’ ένα ακόμα μάθημα της Κοσμολογίας. Σήμερα, θα σας ταξιδέψω σε έναν σχετικά άγνωστο κόσμο, τον οποίο έμαθα κατά τύχη. Έναν κόσμο σκληρό, σκοτεινό και μυστηριώδη, που κατοικείται από παράξενα πλάσματα και εκδικητικούς θεούς. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στον κόσμο του Shadowmarch, δημιούργημα του ταλαντούχου κυρίου που ακούει στο όνομα Tad Williams.

Ο κόσμος

Ο κόσμος του Shadowmarch αποτελείται στην ουσία από δύο ηπείρους, την πιο ευρωπαϊκή Eion και την εξωτική Xand. Ναι, οκ, φαντάζομαι έχετε λίγο πολύ ψιλιαστεί πως οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας κατάγονται από την πρώτη και οι κακοί από τη δεύτερη. Δεν πέφτετε και πολύ έξω. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τετραλογία του Williams ξεκινά με το βασίλειο του Southmarch, το τελευταίο προπύργιο των ανθρώπων πριν από τα εδάφη των τρομακτικών και εντελώς μη ανθρώπινων Qar, σε αναβρασμό. Ο ηγεμόνας του, ο βασιλιάς Olin Eddon, βρίσκεται αιχμάλωτος του ημίτρελου αυτοκράτορα της Xand. Αυτό όμως είναι ίσως το μικρότερο από τα προβλήματα του διαδόχου του και των μικρότερων δίδυμων αδελφών αυτού (αδελφός και αδελφή, για την ακρίβεια) καθώς το μαγικό σύνορο που χωρίζει την ανθρωπότητα με τα Twilight Lands, η επικίνδυνη και απροσπέλαστη Shadow Line, κινείται για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία της. Μπερδευτήκατε; Περιμένετε να γνωρίσετε και τα πιο εξωγήινα, σαδιστικά και θανάσιμα ξωτικά (faeries, όχι elves) και τα ξαναλέμε.

Qul-na-Qar

Τα ξωτικά του συγκεκριμένου κόσμου δεν έχουν μυτερά αυτιά, μακριά, οστέινα πρόσωπα και λυγερή κορμοστασιά. Ο Λαός του Λυκόφωτος, όπως ονομάζονται στη γλώσσα τους, παρουσιάζουν μια τεράστια και ανεξάντλητη ποικιλία σε ό,τι αφορά το παρουσιαστικό τους. Ορισμένοι από αυτούς μοιάζουν αρκετά με ανθρώπους, έχουν δηλαδή δύο χέρια και δύο πόδια. Μη γελάτε, ο αριθμός των μελών ενός Qar είναι ένα θέμα στο οποίο τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Να μην τα πολυλογούμε, υπάρχουν διάφορες φυλές των Qar, με την κάθε μία να εμφανίζει και κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Οι πιο τρομακτικοί και αλλόκοτοι είναι αυτοί της φυλής των Changing, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πλάθουν το σώμα τους κατά βούληση. Και πιστέψτε με, έχουν αχαλίνωτη φαντασία. Αρχηγός όλων είναι ο τυφλός Ynnir, αλλά λόγω της θλίψης του για τη σύζυγό του, έχει αποτραβηχτεί από τα κοινά. Αυτή που πραγματικά κάνει κουμάντο στις φυλές των Qar, ή τουλάχιστον προσπαθεί, είναι η αδίστακτη Αγκαθωτή Κυρά, ή αλλιώς η Μάστιγα της Πεδιάδας της Ρίγης. Έχετε όλοι στο μυαλό μια γλυκιά και αθώα ξωτικοπούλα μετά από αυτά τα προσωνύμια, έτσι; Φανταστείτε την να ηγείται μιας επίθεσης εναντίον του κάστρου του Southmarch ανάμεσα σε δεκάδες ψυχρούς δολοφόνους, κάποιοι από αυτούς χωρίς στόμα, άλλοι να μοιάζουν με μια μπάλα από φύλλα, και θα αρχίσετε να μπαίνετε στο νόημα του σκοτεινού αυτού κόσμου.

Η χαρά του κοντού

Οι Qar δεν είναι -ευτυχώς- τα μόνα μη ανθρώπινα πλάσματα που έπλασε η πένα του Williams. Κάτω από το κάστρο του Southmarch, ζουν τα Funderlings, κοντά ανθρωπάκια που λατρεύουν να σκάβουν και έχουν ονόματα από πολύτιμα πετράδια και μέταλλα. Κάτι μεταξύ dwarves και gnomes για τους μυημένους. Πάνω στις σκεπές του ίδιου κάστρου, κατοικούν οι Rooftoppers, λιλιπούτεια πλάσματα που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Παρά το μέγεθός τους, και οι δύο αυτές φυλές παίζουν ενεργό ρόλο στα κοσμοϊστορικά γεγονότα που ξετυλίγονται στις περίπου 3.000 σελίδες της τετραλογίας.

Ο ρόλος των θεών

Οι θεοί στο έργο του Williams παίζουν καίριο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Προφανώς, ο Perin, ο θεός που λατρεύουν στην Eion δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Argal the Dark One. Ή μήπως όχι; Ο συγγραφέας στην τετραλογία αυτή έχει επιδείξει περισσή μαεστρία στη δημιουργία τριών διαφορετικών πανθέων (Eion, Xand και φυσικά αυτό των Qar) και τα ενσωματώνει στα τεκταινόμενα μέσω αποσπασμάτων ιερών κειμένων. Και αυτό που συνειδητοποιεί ο αναγνώστης είναι πως οι θρησκείες κατά βάθος έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία από όσα δείχνουν με μια πρώτη ματιά.

Κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του ακόμα ένα ταξίδι σε έναν φανταστικό κόσμο. Έναν κόσμο όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα σαγηνευτικό, μυστηριώδη, ίσως και λιγάκι καταθλιπτικό. Εάν σας αρέσουν οι πολύπλοκες ιστορίες, οι παράξενοι χαρακτήρες και οι αφανείς ήρωες, μη διστάσετε να τον επισκεφτείτε και μόνοι σας.

Μέχρι την επόμενη φορά, να διαβάζετε ό,τι σας γεμίζει και να γράφετε για ό,τι αγαπάτε!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά