Solomon Kane, ο “πρωτότοκος” του Robert E. Howard

by Σταμάτης Οικονόμου

Ήταν ένας άνθρωπος της εποχής του, ένα παράξενο δείγμα πουριτανού και ιππότη, με μια δόση από αρχαίο φιλόσοφο και κάτι παραπάνω από μια δόση παγανισμού, μ’όλο που το τελευταίο θα τον σόκαρε απερίγραπτα έτσι και το συνειδητοποιούσε. Ήταν μια αταβιστική επιβίωση από τον καιρό της τυφλής ιπποσύνης, ένας περιπλανώμενος ιππότης με τα μουντά ρούχα του φανατικού. Μια πείνα στη ψυχή του τον έσπρωχνε μπροστά, μια επιθυμία να διορθώσει όλα τα κακά, να προστατέψει τους αδύνατους, να εκδικηθεί κάθε έγκλημα ενάντια στο σωστό και τη δικαιοσύνη. Πλάνητας κι ανήσυχος σαν τον άνεμο, είχε μονάχα μια σταθερά: ήταν αφοσιωμένος στα ιδανικά της δικαιοσύνης και του ορθού. Τέτοιου είδους άνθρωπος ήταν ο Σόλομον Κέιν.

-Σόλομον Κέιν, Κόκκινες Σκιές. Εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ,2011. Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης-

Κάποιοι παλαιότεροι θα ρωτήσουν “πού τον θυμήθηκες αυτόν;”. “Γιατί να τον ξεχάσω”, τους απαντώ. Κάποιοι νεότεροι θα απορήσουν, “ποιος είναι αυτός;”. “Διαβάστε παρακάτω”, τους προτρέπω. Οπότε, για να θυμόμαστε οι παλαιότεροι και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, ας δούμε ποιος είναι αυτός ο ιδιαίτερος λογοτεχνικός ήρωας, πότε και πού «γεννήθηκε», από ποιον, καθώς και τι επιδράσεις είχε κι έχει ακόμα και σήμερα στο κόσμο μας.

Ο Σόλομον Κέιν είναι ο «πρωτότοκος γιος» του πολυαγαπημένου Robert E. Howard και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο ιστορικό “Weird Tales Magazine” το 1928 με το διήγημα “Κόκκινες Σκιές”. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν την πρώτη εμφάνιση του «μικρού του αδερφού», τον – κατά πολύ γνωστότερο – Κόναν το Βάρβαρο.

O Howard τον περιγράφει ως έναν πουριτανό του 17ου αιώνα, ψηλό και σοβαροφανή, με χλωμό δέρμα, αυστηρή έκφραση, με τα απαραίτητα μαύρα ρούχα της εποχής κι ένα μαύρο, πλατύγυρο καπέλο στην κορυφή. Ο οπλισμός του περιελάμβανε ένα μακρύ και λεπτό ξίφος, ένα εγχειρίδιο, δύο πιστόλες εποχής κι ενίοτε ένα μουσκέτο. Επίσης, στη πορεία των περιπετειών του αποκτά ένα ραβδί ju-ju, δώρο από τον Αφρικανό σαμάνο και φίλο του Ν’Λόνγκα, το οποίο στη συνέχεια αποκαλύπτεται πως είναι το θρυλικό Ραβδί του Σολομώντα, ένα τεχνούργημα απίστευτης αρχαιότητας και δύναμης.

Πέραν όμως της ιδιαίτερης εμφάνισής του, τα γνωρίσματα της ψυχοσύνθεσης του είναι αυτά που κάνουν πραγματικά τον Κέιν να ξεχωρίζει. Μας παρουσιάζεται ως ένας άνδρας εσαεί περιπλανώμενος που ζει με μοναδικό σκοπό να εξαλείψει το κακό σε κάθε του μορφή. Βαθιά θρησκευόμενος με μια διεστραμμένη αντίληψη του πώς πρέπει να εφαρμόζεται ο λόγος του Θεού, στις περιπέτειες του περιφέρεται από την Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι την Μαύρη Ήπειρο και πίσω ξανά, σώζοντας τους αδικημένους και κατατρεγμένους, αλλά κυρίως παίρνοντας εκδίκηση για τις όποιες ανομίες πέσουν στην αντίληψη του σκοτώνοντας πάμπολλους θνητούς και δαίμονες με την ίδια αμείωτη αφοσίωση.

Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 9 διηγήματα και 3 ποιήματα του Howard μέχρι το 1932 (όπου και στην ουσία αντικαταστάθηκε από τον Κόναν) Οι περιπέτειές του όμως δεν έμελλαν να λήξουν εκεί. Άλλοι συγγραφείς πήραν μικρά ανολοκλήρωτα θραύσματα ιστοριών που είχε αφήσει ο Howard και συνέχισαν οι ίδιοι τις περιπέτειες του σκυθρωπού πουριτανού.

Πέραν όμως των λογοτεχνικών του περιπετειών, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Κέιν έκανε το άλμα στον κόσμο των κόμικς. Η Marvel στέγασε τις ιστορίες του για δεκαπέντε περίπου χρόνια, αλλά και πιο πρόσφατα, από το 2006 μέχρι το 2011, η Dark Horse έδωσε τη δική της εκδοχή για αυτόν τον μοναδικό αντιήρωα.

Φυσικά, δεν γινόταν ένας χαρακτήρας αυτού του βεληνεκούς να μην περνούσε και από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Ευτυχώς, αυτό συνέβη σε μια καλή εποχή για τον κινηματογράφο του φανταστικού. Έτσι το 2009 ο Μ.J. Basset μας χάρισε έναν διόλου ευκαταφρόνητο Solomon Kane με τον James Purefoy στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με αυτόν τον τρόπο αυτός ο απροσάρμοστος πουριτανός που ξεπήδησε από τη φαντασία του Howard περιπλανιέται εδώ και 90 περίπου χρόνια στις σελίδες και τις οθόνες μας όπως στο μυαλό και στις ψυχές μας. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι πολλές οι ιστορίες του που δεν γνωρίζουμε ακόμη και πολλοί νέοι αφηγητές να μας τις μεταφέρουν…

Cover art by Pat Presley.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά