The Hills Have Eyes: H αληθινή ιστορία του Alexander “Swaney” Bean

by Γιώργος Σκαγιάκος

“Ο Τρόμος, ως κινηματογραφικό είδος, περιορίζει τις επιλογές και, ασφαλώς, την οπτική με την οποία ο σκηνοθέτης θέλει να εκφράσει τις ιδέες του”.

Αυτό ήταν κάτι που διαπίστωσε ο Wes Craven, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του με το φιλμ The Last House On The Left (1972).Έτσι οι προσπάθειές του επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός μη βίαιου φιλμ που θα ακολουθούσε το θρυλικό πλέον ντεμπούτο. Ωστόσο, ελλείψει χρηματοδότησης και αφού η ζήτηση επικεντρωνόταν σε βίαιες ταινίες, ξεκίνησε να αναζητά υλικό που θα μπορούσε να κινηματογραφήσει πιο εύκολα. Το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ ήταν μια αρκετά καλή βάση, όπως και το φιλμ του Tobe HooperThe Texas Chain Saw Massacre“, που είχε βγει το 1974 και είχε προκαλέσει αίσθηση στο κοινό.

Η αναζήτησή του πλέον είχε επικεντρωθεί στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Ο κατάλογος του εγκληματολογικού αρχείου της φυλακής του Newgate έγραφε για μια παλιά ιστορία…

Η Γέννηση του Θρύλου

Ο Αλεξάντερ Μπιν γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μια περιοχή της νοτιοανατολικής Σκωτίας. Ο πατέρας του έκανε χειρωνακτικές εργασίες για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, πράγμα που αρχικά ακολούθησε και ο Αλεξάντερ. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η εργασία αυτή δεν του ταίριαζε και γι’ αυτό έφυγε από το σπίτι. Αλλά όχι μόνος.

Οι φήμες τον ήθελαν ν’ ασκεί μαγεία και να γοητεύει, αλλά η Άγκνες Ντάγκλας ήταν μαζί του από την αρχή, καθώς μοιραζόταν και εκείνη την απέχθειά του για έναν “συμβατικό” τρόπο ζωής. Λίγο καιρό μετά, έχοντας διαπράξει αρκετές ληστείες κι έναν φόνο μετά κανιβαλισμού, έφτασαν στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Εκεί, η σπηλιά Μπέναν Χεντ, ανάμεσα στο Μπαλλαντρέ και στο Γκίρβαν, είχε βάθος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Επιπροσθέτως, όταν υπήρχε παλίρροια, η είσοδος της σπηλιάς καλυπτόταν πλήρως από το νερό. Έμοιαζε με το ιδανικό καταφύγιο.

Στα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια, το ζευγάρι απέκτησε οκτώ γιους, έξι κόρες και τριάντα δύο εγγόνια. Χωρίς να ενδιαφέρεται για μια φυσιολογική δουλειά όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, η οικογένεια Μπιν ζούσε στήνοντας προσεκτικά νυχτερινές ενέδρες, με σκοπό να ληστέψει και να σκοτώσει περαστικούς ή ακόμη και ομάδες περαστικών. Τα πτώματα των θυμάτων τους μεταφέρονταν πίσω στην σπηλιά, όπου διαμελίζονταν και τρώγονταν. Τ’ απομεινάρια παστώνονταν σε βαρέλια. Η οικογένεια πετούσε στη θάλασσα οτιδήποτε δεν τις ήταν χρήσιμο, πράγμα που κατά καιρούς γινόταν αντιληπτό από τους ντόπιους, αφού ανθρώπινα μέλη ξεβράζονταν στις κοντινές ακτές. Αυτό ήταν μέρος της στρατηγικής που ωθούσε τους χωρικούς να πιστέψουν ότι άγρια ζώα είχαν επιτεθεί στους περαστικούς.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονταν με την απόλυτη μυστικότητα της ύπαρξης της οικογένειας Μπην στην περιοχή, αφού ακόμη και οι πιο κοντινοί σε κείνους κάτοικοι δεν είχαν καν υποψιαστεί την παρουσία τους.

Οι εξαφανίσεις όμως συνεχίστηκαν, και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα, πράγμα που οδήγησε τις τοπικές αρχές να οργανώσουν ομάδες αναζήτησης. Σύμφωνα με τις πηγές, μια ομάδα έρευνας έφτασε ως τη σπηλιά, αλλά οι άνδρες που την αποτελούσαν δεν πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ζουν εκεί άνθρωποι. Αποφασισμένοι για δικαιοσύνη, οι ντόπιοι λιντσάρισαν αρκετούς αθώους, χωρίς να καταφέρουν να σταματήσουν τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Οι υποψίες στρέφονταν διαρκώς σε πανδοχείς που, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν οι τελευταίοι που είχαν έρθει σ’ επαφή με τους αγνοούμενους, πράγμα που οδήγησε τους πολλούς από τους άμοιρους επαγγελματίες να κλείσουν τα πανδοχεία και να φύγουν από την περιοχή.

Το Τέλος

Τη νύχτα που έμελλε να είναι και η μοιραία για την οικογένεια του Αλεξάντερ Μπιν, ένα πανηγύρι είχε στηθεί στο χωριό. Ένα ζευγάρι ξέκοψε από το πλήθος και έκανε μια βόλτα με το άλογό του, όταν έπεσε στην ενέδρα. Μέλη της οικογένειας επιτέθηκαν στο ζευγάρι πισώπλατα και έριξαν κάτω την κοπέλα. Αμέσως μετά την πτώση της μερικά ακόμη μέλη των καννίβαλων την ακρωτηρίασαν επιτόπου και, παίρνοντας τα μέλη της, εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα. Ο νεαρός -λέγεται πως ήταν αξιωματικός και οπλοφορούσε- αντιστάθηκε πυροβολώντας, και κατάφερε να τραυματίσει μερικά μέλη της οικογένειας. Τα υπόλοιπα μέλη της φατρίας τράπηκαν σε φυγή, καθώς αρκετός κόσμος από το πανηγύρι άκουσε τον πυροβολισμό αλλά και τις κραυγές.

Με την ύπαρξη της οικογένειας Μπιν να έχει γνωστή, δεν χρειάστηκε να περάσει περισσότερος χρόνος πριν ο Βασιλιάς Ιακώβος 6ος της Σκωτίας (& 1ος ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1603 μέχρι το 1625) μάθει για τις βαναυσότητες και αποφασίσει να πάρει την υπόθεση προσωπικά. Με τη συνοδεία τετρακοσίων ανδρών και δεκάδων κυνηγόσκυλων έφτασε στην περιοχή και ξεκίνησε την έρευνα. Τα κυνηγόσκυλα τού έδειξαν γρήγορα τη σπηλιά στο Μπέναν Χεντ. Κατόπιν, άνδρες της φρουράς εισήλθαν στο κρησφύγετο της οικογένειας Μπιν όπου αντίκρισαν ανθρώπινα απομεινάρια που κρέμονταν από τα τοιχώματα, βαρέλια με παστωμένα ανθρώπινα μέλη και σωρούς από τα υπάρχοντα και τα κοσμήματα των θυμάτων τους.

Sawney Bean

Οι εκδοχές για το τι ακολούθησε είναι πολλές, αλλά οι δύο πιθανότερες είναι οι εξής:

α. Η ομάδα του Βασιλιά τοποθέτησε πυρίτιδα στην είσοδο της σπηλιάς. Κατόπιν πυροδοτήθηκε, αναγκάζοντας την οικογένεια Μπιν είτε να πεθάνει από την κατολίσθηση, είτε από την σφράγιση της σπηλιάς, είτε και από τα δύο.

Ο Wes Craven είχε τον κορμό του νέου του φιλμ. Μπορούσε να κλείσει τον τόμο και να τον επιστρέψει στο ράφι του. Όμως εκείνος συνέχισε:

β. Τα μέλη της φατρίας των Μπιν αιχμαλωτίστηκαν αμαχητί. Μεταφέρθηκαν στη φυλακή του Τόλμπουθ και κατόπιν στη Γλασκώβη, όπου εκτελέστηκαν δίχως να υπάρξει δίκη. Το σκεπτικό ήταν απλό: μόνο οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της δίκης. Η φατρία Μπιν θεωρήθηκε ότι ήταν υπό-είδος και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίστηκαν ανάλογα. Τ’ αρσενικά μέλη της φατρίας, αφού ευνουχίστηκαν και τα γεννητικά όργανα τους πετάχτηκαν στην πυρά, τα άκρα τους ακρωτηριάστηκαν και αφέθηκαν να πεθάνουν από την αιμορραγία. Ο θρύλος λέει ότι ο Αλεξάντερ Μπιν φώναξε “Τίποτα δεν τελείωσε! Ποτέ δεν θα τελειώσει…”. Κατόπιν, και αφού είδαν τους άντρες της οικογένειας να πεθαίνουν, η Άγκνες και οι υπόλοιπες γυναίκες της φατρίας (μαζί με τα παιδιά) δέθηκαν σε πασσάλους και κάηκαν ζωντανές, όπως οι μάγισσες της Ιεράς Εξέτασης. Κατά το Αγγλικό δίκαιο της εποχής, οι ποινές που επιβλήθηκαν και ο τρόπος θανάτωσής τους, εφαρμοζόταν σε κείνους και εκείνες που καταδικάζονταν για εσχάτη προδοσία.

Υπήρξε μια ακόμη παραπομπή, πολύ νεότερη, για τη φατρία του Αλεξάντερ “Σουόνι” Μπιν και τα εγκλήματα που διέπραξε απέναντι σε παραπάνω από χίλιους ανθρώπους, που ο Wes Craven επέλεξε να διαβάσει:

[…από πηγή σε πηγή, η ακριβής ημερομηνία των γεγονότων, διαφέρει δραματικά … Βασιζόμενοι σε αυτήν τη διαπίστωση, η αληθινή αλληλουχία των γεγονότων των είναι αμφισβητούμενη, όπως υπό αμφισβήτηση μπορεί να τεθεί ακόμη και η ιστορική ύπαρξη του Αλεξάντερ Μπιν…]

Σύντομα άφησε πίσω τις πηγές και προχώρησε στη συγγραφή του σεναρίου που αρχικά είχε τον τίτλο “Blood Relations: The Sun Wars“. Ήθελε η οικογένεια που συγκρούεται στο φιλμ να αποτελεί “καθρέπτη” της αντίπαλης οικογένειας.
Το φιλμ “The Hills Have Eyes” βγήκε στις αίθουσες, στις 22 Ιουλίου 1977. Κυριολεκτικά, όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία!

Πηγές:

Sean Thomas, In search of Swaney Bean (April 2005)
Joseph Madrey, Τhe evolution of American Horror Film (2004)


προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά