Valhalla Rising: A metal trip to the northern seas (Μέρος Α’)

Οι Βίκινγκς και η Σκανδιναβική μυθολογία είχαν ανέκαθεν κάτι γοητευτικό, κάτι που όλοι ήθελαν να ζήσουν έστω και για λίγο, έστω και εικονικά. Λίγο ο βορράς, λίγο οι χαρακτήρες, λίγοι οι μάχες και οι περιπέτειές τους, δημιούργησαν έναν πυρήνα οπαδών οι οποίοι είναι για χρόνια πιστοί σε κάθε κάτι που εκφράζεται απ’ αυτήν τη μυθολογία και ιστορία. Η metal μουσική είναι ένα από αυτά τα οποία απορρόφησαν τόσο πολύ τη συγκεκριμένη κουλτούρα και δημιούργησαν ένα αυτούσιο σχεδόν είδος μέσα στο χώρο.

Αυτοί που επηρεάστηκαν από την Νορβηγική μυθολογία χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο ομάδες συγκροτημάτων: Σε αυτούς που ασχολούνται θεματολογικά και μόνο  με το είδος, παίζοντας διάφορα είδη metal και σε αυτούς οι οποίοι εκτός από το θεματολογικό κομμάτι παίζουν το επονομαζόμενο Viking metal, το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο μια διασταύρωση του folk metal με black ή death metal. Με κάθε μια από τις δύο ομάδες θα ασχοληθούμε στα επόμενα άρθρα.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά πως ξεκίνησαν όλα.

The beggining

Κάπου εκεί στις αρχές του ’80 κάποια συγκροτήματα αρχίζουν δειλά δειλά να γράφουν τραγούδια, αντλώντας έμπνευση από βόρειους μύθους. Μετέπειτα αυτά τα τραγούδια θεωρήθηκαν οι ρίζες του Viking metal που καθιερώθηκε ουσιαστικά με τους Bathory στα τέλη εκείνης της δεκαετίας και στις αρχές της επόμενης.

Πολλά χρόνια πίσω, το 1970, οι Led Zepellin  κυκλοφορούν το album “III”. Οι στίχοι “We come from the land of the ice and snow …” είναι οι τέλειοι στίχοι για να μας συστήσουν τις ρίζες του Viking metal μέσα από το τραγούδι ”Immigrant song”, και αν παραλληλίσουμε λίγο την πορεία των Zeppelin με αυτή των Βίκινγκς, καμία rock μπάντα δε κατάφερε ποτέ να πατήσει το πόδι της σε οποιοδήποτε μακρινό μέρος και να το κατακτήσει όπως οι Led Zepellin. Αργότερα το 1973 στο Album Houses of the Holy γράφουν ένα ακόμη τραγούδι, το No Quarter το οποίο καταπιάνεται με το ίδιο θέμα, εξακολουθώντας να κρατάνε την πρωτιά της ενασχόλησης με το θέμα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι Βρετανοί Iron Maiden ανοίγουν το τρίτο album τους The number of the beast με ένα τραγούδι βγαλμένο επίσης από την ζωή των Βίκινγκς, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Invaders. Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ο πρώτος με τον οποίο ξεκινάει τον καριέρα του στους Maiden ο Bruce Dickinson και για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος Metal δίσκος όλων των εποχών (όχι για μένα…)

Οι σχετικά άγνωστοι Άγγλοι A-II-Z, κινήθηκαν στο new wave of British heavy metal, με ένα δικό τους ύφος. Το κομμάτι που μας ενδιαφέρει βρίσκεται σε ένα EP τους, το No fun after midnight και ονομάζεται Valhalla Force, κινούμενο θεματολογικά σε εντελώς πρωτόγνωρα στιχουργικά μονοπάτια.

Κι όμως οι Pantera δεν ήταν πάντα αυτοί που όλοι αγαπήσαμε αλλά μια εντελώς διαφορετική power metal μπάντα με άλλο τραγουδιστή, οι οποίοι έψαχναν να βρουν τη συνταγή της επιτυχίας. Κάπου εκεί λοιπόν στο 1985, στο album τους I am the night βάζουν κι αυτοί άθελά τους ένα λιθαράκι στις βάσεις αυτού που θα ονομαζόταν αργότερα Viking metal με το κομμάτι Valhalla. Στον επόμενο δίσκο πλέον έχουν βρει τον δρόμο τους (όχι στο Viking metal) και η επιτυχία απλώνεται μπροστά τους όπου θα καθιερωθούν ως ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικότερα συγκροτήματα παγκοσμίως.

Οι Manowar είχαν πάντα μια λατρεία με τους Νορβηγικούς μύθους και αυτό φαίνεται από πολλά τραγούδια τους (“Gates of Valhalla,” “Loki, God of Fire,” κλπ). Η αρχή ωστόσο έγινε κάπου εκεί μαζί με τους προαναφερθέντες στον δίσκο Sign of the hammer (ο τίτλος και μόνο λέει πολλά) με το κομμάτι Thor (The powerhead) το οποίο μας ταξιδεύει απευθείας στους θεούς των Βίκινγκς.

Οι Crimson Glory από το ντεμπούτο τους ακόμη άρχισαν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια ότι θα μείνουν στην ιστορία, αν και τη συγκεκριμένη περίοδο έμεναν σχετικά πίσω από τους Fates Warning και Queensryche, σε δημοτικότητα. Το ντεμπούτο τους αυτό πέρα από τις βάσεις που έβαλε για την δισκάρα που έβγαλαν δύο χρόνια αργότερα, προετοίμασε το έδαφος για τους Bathory, που πλησίαζαν χρονικά, με το κομμάτι Valhalla.

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τους Blitzkrieg από το ομώνυμο τραγούδι του 1981 που διασκευάστηκε από τους Metallica. Ωστόσο οι ίδιοι το 1985 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους A times of changes το οποίο είναι βουτηγμένο στη Νορβηγική μυθολογία ξεκινώντας με το Ragnarok και περνώντας σε κομμάτια όπως το Vikings.

Μια από τις πρωτοπόρες μπάντες της Σουηδίας, οι heavy load, έγραψαν ένα κομμάτι στο album, Full Speed at High Level του 1978, το Son of the Northern Light το οποίο το οποίο έχει άμεση αναφορά στους Βίκινγκς. Αργότερα το 1983 κυκλοφόρησαν το Stronger than evil όπου μπορεί ο συγκεκριμένος δίσκος να μην άμεσες αναφορές στη Νορβηγική μυθολογία, ωστόσο το χαρακτηριστικό εξώφυλλο παραπέμπει άμεσα εκεί. Και αν πρέπει να ορίσουμε τα κομμάτια που αντιπροσωπεύουν το είδος και βάζουν τις βάσεις για μετέπειτα, αυτά είναι σίγουρα τα Singing sword και το ομώνυμο Stronger than Evil.

Οι Silver Mountain το 1982 κυκλοφορούν το Shakin’ Brains στο οποίο εμφανίζεται το κομμάτι Vikings. Οι Ντόπιοι Σουηδοί, όπως παρουσιάζονται τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος, φαίνεται πως εκτίμησαν την μυθολογία της περιοχής τους και άρχισαν να την βάζουν σε τραγούδια, πράγμα το οποίο οδήγησε στο ξεχωριστό σχεδόν είδος που θα συναντήσουμε μερικά χρόνια αργότερα.

Τελευταίοι στη λίστα είναι οι Οι Elixir οι οποίοι το 1986 μας παρουσιάζουν το πιο χτυπητό παράδειγμα, μιας και πέρα από το κομμάτι Son of Odin, ονόμασαν ολόκληρο το album τους με αυτό, δείχνοντας ότι η επιρροή που είχαν δεν ήταν μικρή.

Η αρχή έγινε λοιπόν. Την επόμενη φορά θα δούμε αυτούς που διαμόρφωσαν το είδος λίγα χρόνια αργότερα και δημιούργησαν μια ολόκληρη γενιά μουσικής.

…’till next time…

προτεινουμε επίσης

1 comment

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά