Van Richten’s Guide to Ravenloft: οι ομίχλες ζωντανεύουν

by Μαρία Λιακάτου

Για πάνω από τρεις δεκαετίες έχω αναλάβει να ερευνώ και να εξαγνίζω με το φως της αλήθειας και της γνώσης τα τέρατα που κρύβονται στο σκοτάδι. Σε μερικούς κύκλους με αποκαλούν “ήρωα”. Σε άλλους “σοφό” και “κυνηγό τεράτων”. Οι όμοιοί μου θεωρούν θαύμα το ότι έχω επιβιώσει από αμέτρητες υπερφυσικές επιθέσεις. Το όνομά μου προκαλεί φόβο και μίσος στους εχθρούς μου.

 Rudolph van Richten

Οι ήρωες προχωράνε με γοργό βηματισμό μέσα στο δάσος. Είχαν ξεκινήσει πριν μερικές ώρες από την πόλη μετά την ενημέρωση που είχαν για αιμοβόρους λυκάνθρωπους που σκορπίζουν τον τρόμου σε όσους τολμούν να πλησιάσουν τις φυλλωσιές. Ήταν μια φαινομενικά γρήγορη και απλή υπόθεση που θα λυνόταν με μερικές σφυριές και κάνα δυο ξόρκια. Καθώς όμως συνεχίζουν την πορεία τους πιο βαθιά στο δάσος διαπιστώνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα γίνεται πιο έντονη, σχεδόν αποπνικτική. Από το πουθενά σηκώνεται πυκνή και ζοφερή ομίχλη και τους κυκλώνει. Για λίγο χάνουν το δάσος από το οπτικό τους πεδίο καθώς προχωράνε στα τυφλά μέσα στις ομίχλες. Μετά από λίγο όταν το τοπίο θα καθαρίσει θα συνειδητοποιήσουν πως τα καταπράσινα δέντρα που συνόδευαν την πορεία τους έχουν αντικατασταθεί με μαύρους και σάπιους κορμούς. Ο ήλιος είναι κρυμμένος από γκρίζα σύννεφα και ο αέρας είναι ποτισμένος με τη δυσωδία της σήψης και του θανάτου. Οι ήρωές μας συνειδητοποιούν πως δεν βρίσκονται πλέον στον κόσμο τους αλλά σε μια άλλη διάσταση όπου οτιδήποτε ιερό και φωτεινό έχει πεθάνει εδώ και αιώνες…

Wizards of the Coast © 2016

Κάπως έτσι το 2016 η Wizards of the Coast εισήγαγε εκ νέου το σύμπαν του Ravenloft και την ατμοσφαιρική γη της Barovia στην 5η έκδοση του διάσημου παιχνιδιού ρόλων Dungeons & Dragons με την περιπέτεια Curse of Strahd. Εμπνευσμένη από τη διασημότερη και πολυαγαπημένη σειρά περιπετειών γοτθικού τρόμου από το 1983 (στην οποία έχει αναφερθεί εκτενώς ο Ηλίας Τσιάρας στα άρθρα του ‘I am the Ancient, I am the land’… Ravenloft και True love never dies), η νέα προσθήκη στο σύμπαν της 5η έκδοσης αφηγείται το ταξίδι των ηρώων στη στοιχειωμένη πατρίδα του βρικόλακα Strahd von Zarovich και τις προσπάθειές τους να απαλλάξουν τον κόσμο από το αιμοσταγές βαμπίρ που τρέφεται με το αίμα και τις ζωές των κατοίκων της Barovia. Η περιπέτεια εισέπραξε εξαιρετικές κριτικές τόσο από βετεράνους των παιχνιδιών ρόλων όσο και από νέους παίκτες, καθώς βρίσκεται στη θέση #6 στις πωλήσεις σκληρόδετων βιβλίων για το 2016, σύμφωνα με την Publishers Weekly. Επιπλέον, απέσπασε τρία βραβεία ENnie 2016: Καλύτερης Περιπέτειας, Καλύτερου εξωφύλλου και Προϊόν της Χρονιάς. Το 2020 κυκλοφόρησε και η συλλεκτική ανανεωμένη έκδοση της περιπέτειας που συμπεριλαμβάνει βοηθητικά εγχειρίδια τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για τα τέρατα, την τράπουλα της Madame Eva με τη μακάβρια εικονογράφηση του Chuck Lukacs καθώς και την ίδια την περιπέτεια με διορθώσεις και προσθήκες πάνω σε θέματα ορθής εκπροσώπησης και εξάλειψης στερεοτυπικών απεικονίσεων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και ατόμων με αναπηρία.

Wizards of the Coast © 2016

Το Curse of Strahd αναμφισβήτητα μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο σκοτεινό και τρομακτικό, γεμάτο πλάσματα βγαλμένα από εφιάλτες και τη σκοτεινή λαογραφία της Ευρώπης, γεγονός που το κάνουν την ιδανική περιπέτεια για μια ατμοσφαιρική βραδιά του Halloween. Φέτος, όμως, η Nyctophilia έρχεται να εμπλουτίσει τις ανατριχιαστικές συναντήσεις των φανατικών των παιχνιδιών ρόλων και του D&D, προτείνοντας το καινούριο βιβλίο της Wizards of the Coast με τίτλο Van Richten’s Guide to Ravenloft. Σε αυτόν τον οδηγό συγκεντρώνονται όλες οι λεπτομερείς σημειώσεις του κυνηγού βρικολάκων Rudolph Van Richten για τις περιπλανήσεις του στα Domains of Dread, τους καταραμένους κόσμους του σύμπαντος του Ravenloft, καθώς και για τους σκοτεινούς άρχοντες των κόσμων αυτών και τις δυνάμεις που τους κρατάνε φυλακισμένους στις ομίχλες. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον φετινό Μάιο και αποτελεί έναν πλήρη οδηγό 256 σελίδων για το πώς οι επίδοξοι Dungeon Masters μπορούν να μεταφέρουν τον τρόμο του Ravenloft στην 5η έκδοση του Dungeons & Dragons. Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο εμβληματικός βρικόλακας Strahd von Zarovich μαζί τον Rudolph van Richten και την πιστή βοηθό του Ezmeralda d’Avenir, ενώ στο φόντο στέκεται επιβλητικό το Κάστρο Ravenloft, έργο της Anna Podedworna. Σε ένα εναλλακτικό εξώφυλλο του βιβλίου, δημιούργημα του Scott M. Fischer, η κυνηγός τεράτων Ezmeralda υψώνει μόνη της το ανάστημά της απέναντι στα τέρατα και στους εφιάλτες που καραδοκούν στα Domains of Dread.

Εξώφυλλο Νο. 1, Wizards of the Coast © 2021
Εξώφυλλο Νο. 2, Wizards of the Coast © 2021

Ένα από τα “δυνατά” στοιχεία του συγκεκριμένου οδηγού είναι πως προσφέρει μια βαθύτερη ματιά στα διαφορετικά Domains of Dread, τους κόσμους που απαρτίζουν το σύμπαν του Ravenloft προσφέροντας πάνω από 30 εναλλακτικά domains. Κάθε κόσμος αντιστοιχεί και σε ένα διαφορετικό είδος τρόμου. Από κοσμικά όντα που καραδοκούν σε παράλληλους κόσμους και στοιχειωμένους γοτθικούς καθεδρικούς μέχρι αιγυπτιακά μυστήρια και ανατριχιαστικά πειράματα τρελών επιστημόνων, τα Domains of Dread προσφέρουν άπλετο τρόμο για όλα τα γούστα και… ορέξεις. Κάθε κόσμος έχει τη δική του ιστορία, πολιτισμό, σκοτεινά μυστικά και χαρακτήρες που περιμένουν τους παίκτες να τα ανακαλύψουν. Κομβικό ρόλο παίζουν οι άρχοντες των κόσμων, οι Dark Lords, που διαφεντεύουν το βασίλειο τους και που παραμένουν έγκλειστοι ο καθένας στη δική τους προσωπική φυλακή από τις σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τον πυρήνα της ίδια της ύπαρξης του Ravenloft. Πλάσματα βγαλμένα από εφιάλτες καραδοκούν για να τρομοκρατήσουν, να εμποδίσουν τους παίκτες να ξεφύγουν ή ακόμα και να τους βοηθήσουν στον τελικό τους στόχο… αλλά και να τους κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους. Επιπλέον, το βιβλίο προσφέρει και οδηγίες για το πώς μπορεί ο εκάστοτε Dunegon Master να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο μέσα στο σύμπαν του Ravenloft, προσφέροντας στους παίκτες μια ξεχωριστή εμπειρία παιχνιδιού.

Wizards of the Coast © 2021

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες στο σύμπαν της 5η έκδοσης του Dungeons & Dragons που προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι η σκοτεινή καταγωγή (lineage). Οι παίκτες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν (πέρα από τη φυλή και την κλάση) εάν θέλουν οι χαρακτήρες τους να είναι Dhampir, απέθαντοι απόγονοι βρικολάκων, Hexbloods, χαρακτήρες μεγαλωμένοι και θρεμμένοι από μαγεία του feywild, ή Reborns, πλάσματα που θα έπρεπε να είχαν πεθάνει αλλά παραμένουν ακόμα στη ζωή. Κάθε καταγωγή προσφέρει στους παίκτες τις δικές τις πιθανές επιπλοκές στην ιστορία των χαρακτήρων αλλά και μοναδικές δυνάμεις και ικανότητες. Επιπλέον, οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία από “σκοτεινά χαρίσματα”, τα οποία προσφέρουν πλεονεκτήματα αλλά με κάποιο σκληρό αντάλλαγμα. Είτε επιλέγοντάς τα από την αρχή είτε κερδίζοντάς τα στην πορεία της ιστορίας, τα “χαρίσματά” αυτά κάνουν τους χαρακτήρες κομμάτι του Ravenloft. Τέλος, προσφέρονται δυο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για τους παίκτες που θέλουν να εξερευνήσουν τους βάρδους που επικοινωνούν με πνεύματα ή τους warlocks που έχουν κάνει συμφωνία με απέθαντα όντα όπως οι βρικόλακες.

Προς το τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει μια μικρή περιπέτεια που θα εισάγει τους παίκτες στα Domains of Dread (εκτός εάν επιλέξουν να ξεκινήσουν με το Curse of Strahd κάτι που εμείς στη Nyctophilia προτείνουμε ανεπιφύλακτα) στο οποίο οι χαρακτήρες είναι προσκεκλημένοι σε μια σεάνς στο Σπίτι των Θρήνων (House of Lament) και καλούνται να ανακαλύψουν τη φρικιαστική ιστορία του.

Είτε λοιπόν είστε νέοι στο σύμπαν του Ravenloft και στα παιχνίδια ρόλων, είτε παλιοί βετεράνοι που θέλουν να αναπολήσουν τις παλιές εποχής του AD&D και της 2η έκδοσης, στο Van Richten’s Guide to Ravenloft θα βρείτε σίγουρα υλικό για να χαρίσετε στους εαυτούς σας και στους παίκτες σας εφιάλτες στο φετινό Halloween. Σας ευχόμαστε λοιπόν χαρούμενο Halloween, καλές ζαριές και καλή τύχη…γιατί όσοι χάνονται στις ομίχλες, σπάνια επιστρέφουν ζωντανοί να πουν την ιστορία τους.

Wizards of the Coast © 2021

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά