Weird Tales: Η ταραχώδης ιστορία του θρυλικού περιοδικού Τρόμου & Φανταστικού

by Ηλίας Τσιάρας

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από φρενήρεις ρυθμούς καθημερινότητας, αστάθεια, αβεβαιότητα, μια συνολική και γενικευμένη βιασύνη σε όλους τους τομείς. Κατά γενική ομολογία απουσιάζει ο ρομαντισμός παλαιότερων δεκαετιών, η γοητευτική αφέλεια κάποιων τολμηρών πρωτοπόρων καθώς επίσης και ο αυθόρμητος ενθουσιασμός του κοινού στα σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα. Όταν όλα λίγο πολύ έχουν ειπωθεί ή γραφτεί, η είδηση ενός νέου βιβλίου ή περιοδικού αντιμετωπίζεται με έναν συγκροτημένο κυνισμό, μια a priori αμυντική στάση που φωνάζει στωικά ‘δεν περιμένω πλέον να με εκπλήξει τίποτα’.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος βρει το θάρρος να ταράξει τα νερά της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, τολμώντας να αναβιώσει το θρυλικότερο ίσως περιοδικό ενός χώρου που, κατά πολλούς, το ίδιο διαμόρφωσε; Αναφέρομαι φυσικά στο πασίγνωστο Weird Tales, το οποίο κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερο, αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη του βραβευμένου συγγραφέα Jonathan Maberry, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη εκδότη. Κι επειδή πάντα πίστευα πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, ας ρίξουμε μια ματιά στην ταραχώδη πορεία του περιοδικού που καθόρισε σε ανατριχιαστικό βαθμό το πεδίο της Λογοτεχνίας Τρόμου και όχι μόνο. 

Τα πρώτα χρόνια

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Weird Tales (1923)
Το εξώφυλλο του τεύχους όπου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το
“Κάλεσμα του Κθούλου” (1928)

Όλα ξεκίνησαν τον Φλεβάρη του 1923 όταν και το πρώτο τεύχος του Weird Tales: A Unique Magazine βρέθηκε κρεμασμένο στα αμερικανικά περίπτερα της εποχής με τιμή πώλησης τα $0,25, τιμή σχετικά υψηλή για τα τότε δεδομένα. Για τους λάτρεις της λεπτομέρειας πρέπει να τονιστεί πως η ιδέα πίσω από το ιδιαιτέρως τολμηρό εγχείρημα σχηματίστηκε στο μυαλό των J. C. Henneberger και J. M. Lansinger κάποια στιγμή στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Κάποια οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν μια πρώιμη αλλαγή στον ρόλο του εκδότη, με τον Farnsworth Wright να παίρνει τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του Edwin Baird, μέσα σε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού. Από την αρχή το περιοδικό φιλοξενούσε στις σελίδες τους ορισμένους από τους πλέον καταξιωμένους (σε βάθος χρόνου) συγγραφείς του Φανταστικού, αφού στα πολύχρωμα και πολλές φορές σκανδαλιστικά εξώφυλλα (τότε το γυμνό δέρμα δεν ήταν κάτι απλό) εμφανίζονταν τακτικά τα ονόματα των H. P. Lovecraft, C. A. Smith, R. E. Howard, Fritz Leiber, Robert Bloch, E. Hoffmann Price, August Derleth, Isaac Asimov, C. L. Moore, Ray Bradbury και πολλών ακόμα μεγαθηρίων του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη ιστορία του περιβόητου Cthulhu Mythos δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Weird Tales το 1928, και δεν ήταν άλλη από το κλασικό πια ‘The Call of Cthulhu’. (Fun -ή καλύτερα Fan-  fact: Οι πρώτες ιστορίες του Lovecraft απορρίφτηκαν από τον Baird γιατί δεν ήταν σωστά δακτυλογραφημένες!)

To Weird Tales αποτέλεσε την επαγγελματική αφετηρία και του Robert E. Howard, ο οποίος πούλησε την πρώτη του ιστορία στο περιοδικό λίγα χρόνια νωρίτερα, ένα βίαιο διήγημα που λαμβάνει χώρα κατά την Παλαιολιθική περίοδο, με τον πιασάρικο τίτλο ‘Spear and Fang’, κάτι που του απέδωσε το αστρονομικό ποσό των $16! Η πρώτη περιπέτεια του πιο γνωστού λογοτεχνικού βάρβαρου θα συμπεριληφθεί στις σελίδες του Weird Tales (όπως και πολλές από τις επόμενες) το 1932. Ένας ακόμα πολύ σπουδαίος συγγραφέας –που δε θα περιμένατε να βρείτε σε ένα pulp περιοδικό–ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από εδώ. Ο λόγος για τον Tennessee Williams, ο οποίος τον Αύγουστο του 1928 είδε την ιστορία του με τίτλο ‘The Vengeance of Nitocris’ να εκδίδεται και μάλιστα υπό το πραγματικό του όνομα, Thomas Lanier Williams.

Ο Wright εκτός από ιστορίες τρόμου, εξέδιδε τακτικά και διηγήματα επιστημονικής φαντασίας καθώς αρχικά δεν υπήρχε κάποιο αντίστοιχο περιοδικό (το εξίσου επιδραστικό Amazing Stories ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 1926). Τελικά βέβαια συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 1940, όταν και αντικαταστήθηκε (όντας άρρωστος) από την Dorothy McIlwraith. Η ιδιοκτησία του περιοδικού βρισκόταν ήδη από το 1938 στα χέρια του William Delaney. Αν και πολλοί υποστηρίζουν πως η χρυσή εποχή του περιοδικού τελείωσε με τη φυγή του Wright, το Weird Tales θα συνεχίζει να κοσμεί τα ράφια των φανατικών αναγνωστών του μέχρι και το 1954, όταν και θα παύσει πλέον (αν κι όχι οριστικά) την κυκλοφορία του.

Προσπάθειες αναγέννησης

Ο πρώτος που δοκίμασε να επαναφέρει τον ιστορικό τίτλο Weird Tales στις προθήκες των περιπτέρων ήταν ο Sam Moskowitz, το μακρινό 1973. Το 1974, αναγκάστηκε να παρατήσει το όλο εγχείρημα καθώς οι πωλήσεις ήταν κατώτερες από τις αναμενόμενες. Μετά από κάποιους θανάτους, μερικές πωλήσεις δικαιωμάτων κτλ, στο τιμόνι θα βρεθεί ο συγγραφέας Lin Carter, ο οποίος θα εκδώσει τέσσερις ανθολογίες υπό τον τίτλο Weird Tales μεταξύ 1981 και 1983, με τη βοήθεια του εκδοτικού οίκου Zebra Books.

Ακολούθησαν δύο τεύχη κυρίως χάρη στο πείσμα του Brian Forbes, το 1984 και το 1986, σε περιορισμένα αντίτυπα καθώς υπήρχε ένα τεράστιο και εν πολλοίς άλυτο θέμα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Το μεγάλο comeback έγινε το 1987 όταν ο εκδοτικό οίκος Terminus Publishing των George H. ScithersJohn Gregory Betancourt και Darrell Schweitzer απέκτησε τα δικαιώματα του περιοδικού-θρύλου.

Παρ’ όλη την αρχική απήχηση όμως, για ακόμα μια φορά τα οικονομικά προβλήματα δεν άργησαν να χτυπήσουν την πόρτα των εκδοτών. Επίσης, λόγω θεμάτων copyright, το 1994 το περιοδικό αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα και αρίθμηση (μέχρι τότε τα νούμερα των τευχών ακολουθούσαν τη σειρά του πρώτου τεύχους του 1923) μέχρι και το 1996, με αποτέλεσμα τους τέσσερις συνολικά τόμους του Worlds of Fantasy & Horror. Η ομαλότητα θα επανέλθει το 1998 όταν οι Scithers and Schweitzer θα συνεργαστούν με τον Warren Lupine και θα επανακτήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Weird Tales. Τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά με μια κανονική κυκλοφορία τευχών μέχρι την επόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας το 2005, όταν αναλαμβάνει η εταιρία Wildside Press, η οποία, έχοντας στο τιμόνι τους Stephen H. Segal και Ann VanderMeer θα κρατήσει την κυκλοφορία του περιοδικού σε διμηνιαία βάση.

Το καλοκαίρι του 2011, το Weird Tales αλλάζει και πάλι χέρια, αυτή τη φορά καταλήγει στην Nth Dimension Media των Marvin Kaye (θα αναλάβει χρέη εκδότη) and John Harlacher, υπό τη στέγη της οποίας θα κυκλοφορήσουν τα τεύχη 359-362.

Το εξώφυλλο του τεύχους 363 είναι φόρος τιμής σε παλιότερο εξώφυλλο της Margaret Brundage.

Μια νέα αρχή;

Από την άνοιξη του 2014 όταν κυκλοφόρησε το Weird Tales #362 μέχρι και πριν από λίγες μέρες, κανείς δεν πίστευε πως θα έβγαινε ποτέ το τεύχος 363… κάτι που για καλή μας τύχη όχι μόνο είναι πια πραγματικότητα, αλλά στις σελίδες του φιγουράρουν μερικά από πιο σημαντικά νέα ονόματα του χώρου όπως αυτά του Josh Malerman (διαβάστε ΕΔΩ και τη συνέντευξη που μας έχει παραχωρήσει ο συγγραφέας του “Bird Box“) και του Victor LaValle (The Ballad of Black Tom). Ο ίδιος βέβαια ο επικεφαλής της πιο πρόσφατης προσπάθειας αναγέννησης δεν είναι κανένας τυχαίος, καθώς o Jonathan Maberry έχει στην κατοχή του ούτε λίγο ούτε πολύ 5(!) βραβεία Bram Stoker. Όλα αυτά σαφέστατα μας προϊδεάζουν και μας προδιαθέτουν για μια νέα χρυσή εποχή στον χώρο της Λογοτεχνίας Τρόμου. Από την άλλη, αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος μπορεί να το αποδείξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμείς στη Nyctophlia θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις.

Το αίσθημα της νοσταλγίας είναι πάντα ύπουλο, καθώς τρέφεται με τις πιο γλυκές μας αναμνήσεις, λατρεμένες και καλά προστατευμένες θύμισες μιας πιο όμορφης, πιο αγνής εποχής. Μπορεί να μην έχουμε διαβάσει τα αυθεντικά τεύχη του περιοδικού Weird Tales, γνωρίζουμε όμως καλά πως χωρίς τη δική του συνδρομή, πολλοί αγαπημένοι μας συγγραφείς ενδεχομένως να μην είχαν εκδοθεί ποτέ.

Εγώ από τη μεριά μου θα ήθελα πολύ το παράδειγμα του Maberry να ακολουθήσει και κάποιος Έλληνας συγγραφέας, ώστε να δούμε ξανά στα σταντ των περιπτέρων το δικό μας Weird Tales, τις λατρεμένες Ιστορίες της Ωρόρα. Εσείς, τι λέτε;

Πηγές

ashiverinthearchives.blogspot.com
en.wikipedia.org
kirkusreviews.com
openculture.com

Ένθετο

Εάν θέλετε να βιώσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και να διαβάσετε τη ζωντανή ιστορία της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα παρακάτω site και να διαβάσετε κάποιο από τα τεύχη της πρώτης εποχής (1923-1954) του περιοδικού Weird Tales!

luminist.org
openculture.com
pulpmags.org

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά