“World of Darkness”: Η σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας

by Ηλίας Τσιάρας

Θεωρώ πως για το σημερινό μας μάθημα τα λόγια είναι περιττά. Όχι; Δεν πειράζει, γι` αυτό είμαι εγώ εδώ, να σας ταξιδεύω σε νέους, αχαρτογράφητους κόσμους. Απόψε λοιπόν, θα επισκεφτούμε έναν κόσμο που μοιάζει πάρα μα πάρα πολύ με τον δικό μας, ίσως ακόμη και να είναι. Το γεγονός πως μαζί με εσάς… χμ, εμάς ήθελα να πω, εμάς τους απλούς ανθρώπους πάνω στον πλανήτη βρίσκονται και μερικές χιλιάδες βρυκόλακες, άλλοι τόσοι λυκάνθρωποι, φαντάσματα, μάγοι, ξωτικά (changelings), έκπτωτοι άγγελοι, ακόμα και μερικές μούμιες, είναι μια μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί την οποιαδήποτε ανησυχία. Τι θα άλλαζε στην καθημερινότητά σας, ε… καθημερινότητά μας εννοώ, αν ο πορτιέρης του γειτονικού μπαρ τύχαινε να πίνει αίμα; Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στον επικίνδυνο, νυχτόβιο, σαγηνευτικό και γοητευτικό Κόσμο του Σκότους.

Λίγη ιστορία

World of Darkness ονομάζεται το συλλογικό, gothic-punk σύμπαν στο οποίο διαδραματίζονταν τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων της, θρυλικής πια, White Wolf. Όλα ξεκίνησαν το 1991, με την κυκλοφορία του Vampire: The Masquerade. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, στο συγκεκριμένο rpg οι παίκτες ενσάρκωναν κάποιον νεαρό, σε ηλικία και δύναμη, βρυκόλακα. Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το μεγάλο τριχωτό αδελφάκι του Vampire, το Werewolf: The Apocalypse (φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω τι χαρακτήρα έπαιζες εδώ, έτσι;). Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με αυτά τα δύο settings, καθώς μια ανάλυση όλων των υπολοίπων παιχνιδιών που απαρτίζουν το World of Darkness θα ξεπερνούσε τις τρεις χιλιάδες λέξεις (και σίγουρα ξεπερνά και τις γνώσεις μου, η αλήθεια να λέγεται). Ο κλασικός Κόσμος του Σκότους έπαψε να υπάρχει το 2004. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Vampire: The Requiem και το 2005 το Werewolf: The Forsaken, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τόσο του κόσμου όσο και των ίδιων των παιχνιδιών. Ας σχολιάσω απλώς πως η κίνηση αυτή δεν ήταν και ό,τι πιο έξυπνο από πλευράς της White Wolf, η οποία το 2012 διέκοψε την ενασχόλησή της με τα rpg, αν και πριν από μια βδομάδα περίπου ανακοινώθηκε από στέλεχος της εταιρίας πως σχεδιάζουν την 5η έκδοση τόσο του Vampire όσο και Werewolf για το 2018.

Τα παιδιά του Κάιν και η Μεταμφίεση

Διαβάζοντας πιο πάνω πως ανάμεσά μας κυκλοφορούν βρυκόλακες, τις βραδινές τουλάχιστον ώρες, εύλογα δημιουργείται το εξής ερώτημα: πώς και δεν το γνωρίζουμε; Ή, γιατί δεν μας κυβερνάνε αυτοί που είναι και δικαιολογημένα αιμοδιψή πλάσματα, όχι σαν

Το ξέρατε πως το 1996 υπήρχε σειρά βασισμένη στο Vampire: The Masquearde η οποία προβαλλόταν στο Fox;

τους πολιτικούς; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι βρυκόλακες (Cainites ή Kindred) κατάγονται από τον Κάιν, τον πρώτο δολοφόνο της ιστορίας. Για να μην τα πολυλογούμε, απέκτησε (με τη βοήθεια των δοντιών του, if you know what I mean) τρεις απογόνους, οι οποίοι με τη σειρά τους χάρισαν την αθανασία σε δεκατρείς ακόμα, τους αποκαλούμενους Antedilluvians. Αυτοί είναι οι γεννήτορες των δεκατριών φατριών των vampires, ή στο περίπου, καθώς ορισμένοι Antedilluvians σφαγιάστηκαν από τους απογόνους τους και δημιούργησαν τη δικιά τους clan (όπως οι κατάπτυστοι Tremere ή οι νεοφώτιστοι Giovanni). Παρά τις υπερφυσικές τους δυνάμεις, κατά τον Μεσαίωνα οι βρυκόλακες συνειδητοποίησαν πως είναι ευάλωτοι, οπότε αποφάσισαν να κρατήσουν την παρουσία τους μυστική από τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή δεν έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα clans κι έτσι, το 1493, δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα: η Camarilla, στην οποία ανήκουν επτά φυλές και το Sabbat που αποτελείται από μόλις δύο clans. Ναι, ξέρετε καλά μαθηματικά, υπολείπονται άλλες τέσσερις, οι λεγόμενες ανεξάρτητες φυλές. Η Camarilla υποστηρίζει τη Μεταμφίεση, κρατούν δηλαδή ένα χαμηλό προφίλ, ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων ενώ το Sabbat από την άλλη δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τέτοιες τυπικότητες.

Οι υπερασπιστές της Φύσης

Οι λυκάνθρωποι (Garou) του World of Darkness είναι επιφορτισμένοι με το ιερό καθήκον να προστατεύουν τον πλανήτη από την επερχόμενη καταστροφή (τσάμπα το λένε Werewolf: The Apocalypse;). Πιστοί της Gaia, κυνηγούν και σκοτώνουν οποιονδήποτε

Γούτσι γούτσι, τριχωτό λυκάκι!

συνεισφέρει, σκόπιμα  ή άθελά του, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο αιματηρός πόλεμος στον οποίο συμμετέχουν ξεκίνησε όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες αποικίες, πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Θεωρούν την τεχνολογική πρόοδο μίασμα, σιχαίνονται οτιδήποτε έχει σχέση με τον αστικό τρόπο ζωής και βλέπουν τους εαυτούς τους ως το ανοσοποιητικό σύστημα του πλανήτη. Ορκισμένοι εχθροί όλων των υπολοίπων υπερφυσικών πλασμάτων, ακόμα και άλλων shifters (ταυράνθρωποι, νυχτεριδάνθρωποι, χοιράνθρωποι, κτλ), υπερασπίζονται την ισορροπία κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια. Οι Garou δεν είναι κακόμοιροι άνθρωποι που δαγκώθηκαν από κάποιον αφηνιασμένο λύκο, αλλά μια φυλή πλασμάτων που γεννήθηκαν με ιδιαίτερες δυνάμεις. Οι λυκάνθρωποι αυτοί χωρίζονται σε tribes, με την κάθε μια να έχει τη δική της φιλοσοφία και μοναδικές ικανότητες. Το ότι οι Garou είναι υπέρμαχοι της Μητέρας Φύσης δε σημαίνει πως είναι και αγαπησιάρικοι αγκαλίτσες. Μιλάμε για τρομαχτικούς κυνηγούς, που δε διστάζουν να ξεσκίσουν ή ακόμα και να κατασπαράξουν τους αντιπάλους τους.

Κάπου εδώ τελειώνει το σημερινό μας ταξίδι. Εάν σας άνοιξα την όρεξη για περιπλανήσεις στον σκοτεινό αυτό κόσμο, σας έχω τρεις προτάσεις. Για τους rpgάδες, ρίξτε μια ματιά στον Inner Circle.
Για εσάς που θέλετε να διαβάσετε κάτι σχετικό, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το e-book του ελληνικού διαγωνισμού World of Darkness.

Τέλος, για τους φίλους των card games, υπάρχει το Prince’s Gambit που “τρέχει” για λίγο ακόμα σε kickstarter.

Μέχρι την επόμενη φορά, να διαβάζετε ό,τι σας γεμίζει και να γράφετε για ό,τι αγαπάτε!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά